Llibres

Les germanes del plaer de Maria Folguera

L’escriptora, dramaturga i gestora cultural d’origen lleidatà, però nascuda a Madrid el 1984 Maria Folguera ha presentat la seva última novel·la, Hermana (Placer), a Barcelona. Publicada per Alianza, la novel·la qüestiona les jerarquies literàries a la vegada que reivindica les escriptores femenies, i fins i tot les utilitza dins la ficció. Així, Chacel, Matilde Ras, Laforet, Lejárraga, Teresa de Jesús, Matute, Martín Gaite i Elvira Lindo, entre altres, desfilen per les pàgines d’una novel·la bonhomiosa. Hermana (Placer) narra la història d’una amistat de deu anys (dels 26 als 36), quan la protagonista viu a la casa familiar i té una filla, la seva amiga és cantant, actriu i porta una vida desenfrenada. En paral·lel, la narradora omniscient redacta un relat on transita “des del plaer i mai des del dolor”. També de silencis i censures i d’un cànon construït pel diable.

Folguera ens transporta per un univers del jo: “Quan tenia vint anys i estudiava literatura, els referents d’escriptores eren presentats en les seves històries personals vistes des del dolor i el fracàs, i aquí estan els exemples de suïcidi de Virginia Woolf i Sylvia Plath. En el cànon anglosaxó és protagonista absoluta la bogeria, el tancament, mentre que per als escriptors masculins això mateix és vist com un aïllament voluntari o un tret de la personalitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia