Cultura

El músic de la llum

Enguany es compleix el centenari de la suite ‘Cerdanya', l'obra mestra del compositor i pianista Déodat de Séverac, un occità enamorat de Catalunya

“Era un home molt tranquil que no tenia ambició de ser famós”

Debussy deia que “la seva música feia bona olor”. Amb essències impres­si­o­nis­tes i tar­do­romànti­ques, Déodat de Séverac va com­pon­dre unes melo­dies que res­pi­ren la llum del Medi­ter­rani i flai­ren els pinars inun­dats de grills els cap­ves­pres d'estiu. Va expres­sar en música el que Dérain, per exem­ple, va fer en pin­tura. Allu­nyat dels grans cen­tres cul­tu­rals, l'obra de Séverac ha que­dat a l'ombra, mal­grat la seva qua­li­tat, reco­ne­guda de forma unànime pels crítics.

Déodat de Séverac va néixer a Sant Felix de Lau­ragués (prop de Cas­tell­nou d'Arri, al Llen­gua­doc) el 1872, en el si d'una família d'artis­tes (el seu pare era pin­tor). Ell mateix va con­rear diver­ses arts fins a cen­trar-se en la música. A la Schola Can­to­rum de París va ser alumne de Vin­cent d'Indy i Albéric Mag­nard de 1986 a 1907. Allí va conèixer Albéniz, de qui va ser assis­tent, i Ricard Viñes. Fart de la vida pari­senca, i un cop les fun­ci­ons de la seva peça lírica Le Coeur du Mou­lin a l'Opéra Comi­que es van aca­bar, va anar a pas­sar l'hivern a Ceret per reu­nir-se amb Manolo i Franck Burthy-Havi­land. Pels volts del 1910 la capi­tal del Valles­pir era un caldo de cul­tiu d'artis­tes que bus­ca­ven ins­pi­ració en els colors de la natura meri­di­o­nal. És aquí on el jove Séverac va fer colla amb Picasso, Gris i Bra­que, entre altres mem­bres de l'ano­me­nada Escola de Ceret.

“Séverac es va ena­mo­rar de Cata­lu­nya i mol­tes de les seves obres estan ins­pi­ra­des en els seus pai­sat­ges”, explica Antoni Coll, secre­tari gene­ral de l'Asso­ci­ació d'Amics de Déodat de Séverac. És el cas de la suite Cer­da­nya: cinc estu­dis pin­to­res­cos per a piano, que va ela­bo­rar entre el 1908 i el 1911, con­si­de­rats la seva obra mes­tra. Fas­ci­nat per la cobla, Séverac va intro­duir-la a la peça per a tea­tre Hélio­ga­bale, estre­nada a Besi­ers el 1910. També va posar música a ver­sos d'autors cata­lans, com ara el ceretà Joan Amade (Lo cant del Valles­pir).

Quan anava a Bar­ce­lona, es reu­nia amb San­ti­ago Rusiñol i Adrià Gual, que havia cone­gut a París. En una viatge que va fer a la capi­tal cata­lana el 1920, en el marc de les cele­bra­ci­ons en honor al major Jof­fre, va visi­tar el Palau de la Música Cata­lana amb Lluís Millet i Enric Morera. Va admi­rar l'audiència amb impro­vi­sa­ci­ons sobre temes cata­lans a l'orgue, una anècdota que recull Coll a Déodat de Séverac and the Medi­ter­ra­nean School of Music (Cata­lo­nia Cul­ture, Unesco, 1991).

Els crítics insis­tei­xen que la seva vàlua artística s'equi­para a la de con­tem­po­ra­nis seus de renom. “Séverac era pri­mer de tot un regi­o­na­lista i va voler desen­vo­lu­par la seva car­rera al marge de París. Ravel i Debussy van tri­om­far perquè s'hi van que­dar. De tota manera, era un home molt tran­quil que no tenia ambició de ser famós”, sosté Coll.

L'autor de Baig­neu­ses au soleil (una obra ins­pi­rada en Banyuls) va morir a Ceret el 1921 als 48 anys a causa d'una insu­ficiència renal. La seva mort pre­ma­tura va estron­car el pro­jecte de crear una Escola Medi­terrània de Música a Bar­ce­lona, amb dele­ga­ci­ons per tota la conca medi­terrània, de València a Mar­se­lla. Es trac­tava d'apli­car la seva visió d'una peda­go­gia des­cen­tra­lit­zada de la música, tal com va defen­sar en la seva tesi de final d'estu­dis.

El seu amic i com­po­si­tor Joseph Can­te­loube va crear el 1930 l'Asso­ci­ació d'Amics de Déodat de Séverac per man­te­nir viva la seva memòria. L'actual asso­ci­ació aglu­tina admi­ra­dors dels dos cos­tats del Piri­neus (prop de 150 per­so­nes). La part occi­tana és pre­si­dida per Jean-Ber­nard Cahours d'Aspry, autor de Déodat de Séverac, musi­cien de lumière. Sa vie, son oeuvre, ses amis 1872-1921 (Atlan­tica-Séguier, 2001).

A la seva ciu­tat natal, Sant Felix de Lau­ragués, se cele­bra actu­al­ment el Fes­ti­val Déodat de Séverac, pre­si­dit per la vídua del nét del músic. El 15 d'agost es fa el dar­rer con­cert de la tem­po­rada, que es reprèn a la tar­dor amb un nou pro­grama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.