Reinventar Sitges
El director del festival, Àngel Sala, posa xifres a la recuperació del festival i anuncia un canvi de model després de la pandèmia
“El món es va acabar el 2020, i el cinema també.” Avesat a les distopies futuristes d’un món postapocalíptic i de nous futurs per a la humanitat, el director de Sitges, Àngel Sala, ha acabat assumint el seu llenguatge i parla directament d’un nou paradigma de Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya: “Ara hi haurà una altra cosa, bona i positiva, segurament, i no intentem tornar al que hi havia abans. Prou nostàlgies, parlem de futur. Si no, acabarem veient VHS a casa, que jo ho faig. Però deixem la nostàlgia per a casa.”
No va donar molts detalls, encara falta un any, però va posar com a exemple la col·laboració del festival amb la nova productora d’Álex de la Iglesia, Sony i Amazon The Fear Collection, presentada abans-d’ahir en el festival, i va apuntar possibles línies: “Farem col·laboracions amb plataformes, distribuïdors, exhibidors i festivals, és cap a on anirem, cap al que el públic vol i la indústria necessita. Els cinemes són molt importants, però també les plataformes i el format físic. El festival ha d’evolucionar, no podem viure d’èxits passats. Fa falta treballar molt i inventar els mapes d’aquests nous territoris.”
Recuperació de públic
En una trobada amb la premsa, Àngel Sala va confirmar la recuperació de les xifres de públic del festival: abans-d’ahir s’havien venut més de 55.000 entrades, per 32.000 la mateixa jornada del festival del 2020. “Estem acostant-nos a les xifres del 2019; amb un 100% d’aforament probablement estaríem a les dades del 2019 o més altes”, va valorar. I a diferència de l’edició passada, quan la segona onada va fer endurir molt les mesures, el final de les restriccions d’aquest divendres (es pot arribar al 100% d’aforament i no hi ha cap límit horari) és una bona notícia per al festival: “Segurament tindrem més aforament –va dir Àngel Sala–. Potser hi haurà més sessions, estem estudiant la possibilitat de fer un homenatge al públic, una sessió de matinada, a les 00.30 h de la nit de dissabte a diumenge. Seria segurament una pel·lícula, i potser sorpresa.”
El director del festival destaca l’ambient que s’ha viscut en aquesta edició, inaugurada dijous passat: “Ha estat espectacular, especialment amb tot el que s’ha fet del poble per part de l’equip del festival, a la platja de Sant Sebastià: han tornat els estands de marxandatge, llibreries i videoclubs, i la presència de gent passejant. I les sales s’han omplert.”
Pel que fa a la pròxima edició, Àngel Sala va avançar que “estarà dedicada a Tron, que celebra 40 anys, i a la importància de les tecnologies al cinema fantàstic”. Alguns films del 1982 van ser homenatjades en altres edicions, com ara E.T. o Blade Runner. El director del festival va avançar la intenció de fer coses amb altres títols d’aquell any excepcional, com La cosa o Conan el Bárbaro.Sitges Industry manté el format híbrid, combinant activitats en línia i presencials.