Cultura popular

Un documental rememora una trobada a Suècia amb carboners de les Gavarres

El cineasta Antoni Martí ha reeditat tot el material que tenia gravat des de fa vint anys i ara n’estrena un documental que valora aquest ofici perdut

Fa vint anys es va produir un d’aquells esdeveniments que sort que en queden imatges gravades per constatar la seva petja i perquè no restin per sempre més en l’oblit. Va ser un intercanvi cultural de carboners del Baix Empordà i de Gävleborg (Suècia) que es va dur a terme el 2001 i que va fer que una representació de l’última generació que practicava aquell ofici mil·lenari –una representació de la carbonera de Sant Climent de Peralta– viatgés a terres nòrdiques per descobrir com es treballa allà, i al revés. De les deu hores gravades i arxivades, ara n’ha sorgit un nou documental, Homes de fum, realitzat pel mateix cineasta Antoni Martí i que ara recull l’experiència introduint els testimonis d’alguns d’aquells vells carboners de les Gavarres que per primera i única vegada a les seves vides van fer 3.000 km per descobrir com es practicava l’ofici en aquell altre racó de món.

El documental, que s’estrena avui (20 h) i es podrà veure demà al Mundial de la Bisbal d’Empordà, és un acte de reconeixement, com diu el seu autor, “als practicants d’un ofici que durant segles han treballat des de l’anonimat per tal de tenir un plat calent a taula i poder-nos escalfar a l’hivern”. Martí l’ha cuit a foc lent i el resultat té un to de western crepuscular protagonitzat en aquest cas per l’última generació que, com remarca el llargmetratge, va viure una experiència inoblidable en el crepuscle de les seves vides. Carboners com Lluís Pla de la Bisbal i Lluís Ribas de Sant Gregori, que van poder demostrar un cop més –aquesta vegada deixant-ne testimoni– la seva saviesa, davant l’expectació creada en aquest intercanvi internacional. Molts dels protagonistes ja no hi són, però altres que van viure l’esdeveniment hi han afegit el seu testimoni vint anys després, donant una perspectiva temporal que fa emocionar. Homes de fum es podrà veure a Cassà de la Selva (22 d’octubre), a Torroella de Montgrí (23 d’octubre), a Monells (30 d’octubre), a Sant Gregori (6 de novembre), a Girona (10 de novembre) i a Llagostera (21 de novembre).

LA DATA

2001
L’any en què carboners d’aquí i suecs van celebrar un intercanvi cultural que marcaria les seves vides

Amb música del poeta Dan Andersson

Un dels aspectes destacables del documental és la banda sonora, que parteix dels extraordinaris poemes sobre el món rural i els carboners escrits per Dan Andersson (1888-1920), considerat com un dels iniciadors de la literatura proletària i el Jack London suec. Molts dels seus poemes han estat adaptats musicalment i són encara interpretats per artistes suecs contemporanis i és molta la gent que canta cançons amb els seus versos quan s’aplega en festes relacionades amb el bosc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]