Llibres

Nou novel·les aspiren a guanyar la cinquena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

L’obra guanyadora rebrà 25.000 euros

Nou novel·les han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Es tracta de la cinquena edició del guardó més ben dotat per a una obra publicada, amb 25.000 euros de premi. Optaren a la distinció Els angles morts (Periscopi), de Borja Bagunyà; Terres mortes (Anagrama), de Núria Bendicho; El primer emperador i la reina Lluna (Comanegra), de Jordi Cussà; L’aigua que vols (Enciclopèdia), de Víctor García Tur; Noruega (Drassana), de Rafa Lahuerta; Junil a la terra dels bàrbars (Club Editor), de Joan-Lluís Lluís; El mar de cap per avall’ (L’Altra), de Pep Puig; El setembre i la nit (LaBreu), de Maica Rafecas; i La casa de foc (Proa), de Francesc Serés.

El premi es lliurarà a finals de gener. El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017 amb la voluntat d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys; Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018, i el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb L’esperit del temps. L’any passat el Premi Òmnium de novel·la va recaure en Boulder d’Eva Baltasar.

Les obres, publicades entre el novembre del 2020 i l’octubre del 2021, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, la investigadora (UOC) i crítica literària Júlia Ojeda, el llibreter Lluís Ruiz i les llibreteres Mireia Perelló i Olga Federico. A partir de la llista d’obres seleccionades, feta pública aquest dijous coincidint amb el Dia de les Llibreries, un jurat independent i de prestigi format per Anna Casassas, Marta Segarra, Neus Real, Xavier Pla i Oriol Izquierdo donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim 21 de desembre.

Pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart , en la lluita per la llengua tothom ha d’assumir “responsabilitat”, i amb la cinquena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any creu que s’enforteixen “les lletres catalanes com a element de cohesió social, davant dels atacs dels estats espanyol i francès, que la voldrien minoritzada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia