Arts escèniques

La sort de Nilak

El projecte, que promou funcions en onze comarques sense teatres, obté un 100% d’ocupació a la Terra Alta

Tres anys després del “farem tots els possibles perquè sigui veritat”, s’estrena la vela

El projecte Nilak és un dels onze punts del pla d’impuls del circ, que el Departament de Cultura va activar amb la complicitat de l’ Associació de Professionals de Circ de Catalunya . El seu objectiu és facilitar l’accés a la cultura (i intervenir-hi activament) als ciutadans que viuen en alguna de les onze comarques que, ara com ara, no tenen cap teatre públic. Després d’unes quantes provatures amb l’experiència sense la vela identificadora, fa una setmana es va estrenar la pista a Vilalba dels Arcs (Terra Alta). En una població de 635 habitants (2018), han aconseguit un 100% d’ocupació i arribar a les 1.300 entrades venudes en les actuacions que van començar la setmana passada i que s’acabaran demà. La sort de la vela de Nilak comença amb bon peu.

Feia més d’un any que negociaven amb l’Ajuntament com es podria implicar el municipi en aquesta acció, mirant de vincular-hi els escolars i també les entitats i els artistes propers de la zona. El repte de Nilak és que, any rere any, anirà ampliant el nombre de comarques que hi intervinguin i mai deixarà de visitar les altres. La previsió és anar canviant de poble en cada ocasió, amb la intenció d’anar fidelitzant el públic de la comarca. El 2022 iniciaran accions a la Conca de Barberà i a l’Alt Urgell (a més de repetir a la Terra Alta). Evidentment, també estan oberts a la possibilitat que hi assisteixin espectadors d’arreu de Catalunya.

El projecte Nilak ha rebut el suport del pla d’impuls del circ i també va ser el guanyador del Premi Serra d'Or 2021 i del premi Lluís Carulla 2020, que, a més de dotar el projecte amb 60.000 euros, en farà un seguiment per evidenciar el retorn econòmic i social de la iniciativa en cadascun dels territoris on s’implanti durant els pròxims dos anys (amb una valoració de 10.000 euros). Han estat tres anys en què han anat sumant complicitats: “Veniu i farem tots els possibles perquè sigui veritat”, recordava un dels primers correus electrònics que va rebre Oriol Escursell, l’impulsor de Nilak.

Per primer cop, una consellera de Cultura participava en un acte a Vilalba dels Arcs en tota la història coneguda de la Generalitat, s’exclamaven fonts del departament. La necessitat de descentralitzar la cultura es fa evident amb aquesta dada. Nilak permet cobrir els amplis espais del Principat sense teatres i sense pràcticament activitat cultural. Com deia la consellera Natàlia Garriga, la cultura “és una eina de cohesió social i de desenvolupament territorial”.

El pla d’impuls del circ es reimpulsarà

El pla d’impuls del circ, que es desenvolupa entre el 2019 i el 2022, té un pressupost d’1,1 milions d’euros. Els seus impulsors ja auguren una avaluació per activar una segona línia d’accions, un cop acabades totes les que estan programades (que s’allarguen fins a la Fira Trapezi de la primavera vinent). Per exemple, s’ha vist molt necessària la Producció Nacional del Circ. Estat d’emergència ha fet gira per disset municipis del Principat, a més de Palma i Madrid. Es va estrenar en el Festival Grec 2020. S’ha reforçat la xarxa de sales que programen circ en poblacions de menys de 10.000 habitants i s’han millorat infraestructures en una altra quinzena de municipis (hi ha comptabilitzades fins a 67 sales que programen circ habitualment).

Els onze punts del pla se centren en quatre eixos: formació (dels artistes i del públic), producció (enfortir els espais d’assaig i el finançament dels muntatges), connexió (establir xarxes dins i fora de Catalunya) i, finalment, difusió (enfortir el coneixement dels periodistes i mostrar la internacionalització de companyies en fires europees i també de programadors desconeixedors del circ d’una quinzena d’estructures que en poden programar).

El circ també pot servir per fomentar la justícia social. En aquest sentit, la setmana passada es va dur a terme una trobada (amb un centenar d’inscrits). També s’ha creat el web circsocial.cat , amb un directori d’entitats vinculades, projectes i una maleta de recursos, a més de documentació d’interès, impulsat per l’ Ateneu Popular 9 Barris .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.