Cultura popular

Obrint les portes a tot el món

La nova temporada del CCCB se centrarà en la salut mental, el cervell, la condició humana i la ciutat

“El CCCB vol ser un espai de debat serè i plural, un lloc de trobada i creació”

Com si fos una extensió de La Marató de TV3 d’aquest any, la temporada prevista per al 2022 del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) estarà centrada en la salut mental, el cervell, la condició humana i la ciutat, segons va informar ahir en roda de premsa Judit Carrera, la seva directora.

La salut mental i la necessitat de reconstruir i crear comunitats són els punts d’unió de les tres grans exposicions que passaran pel CCCB l’any vinent. Així ho va explicar ahir el responsable d’exposicions del CCCB, Jordi Costa.

La primera, a inicis d’any, serà La màscara no menteix mai. A partir de l’abril, el CCCB serà la seu de l’exposició Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat, dedicada al psiquiatre català, que es va exiliar a França, on va portar a terme experiències terapèutiques, polítiques i culturals d’avantguarda. La tercera serà Cervell(s), on s’explicarà com els humans han estudiat aquest òrgan a través d’una anàlisi del conjunt d’activitats que desenvolupa.

A banda d’aquestes tres exposicions sobre el tema central, hi haurà la ja tradicional dedicada al World Press Photo i tancarà l’any la mostra Constel·lació gràfica. Joves autores de còmic d’avantguarda, comissariada per Montserrat Terrones.

Carrera va assegurar que la nova programació “té la voluntat de reforçar lligams i obrir-se al món”. “El CCCB vol ser un espai de debat serè i plural, un lloc de trobada i creació que trenqui la bombolla digital”, hi va afegir.

En aquest sentit, el 2022 es reprendran i intensificaran les aliances internacionals, com ara una de permanent amb el Centre Georges Pompidou de París i la Haus der Kulturen der Welt, de Berlín, i es col·laborarà amb la Royal Society of Literature, de Londres.

Pel que fa al programa de conferències i converses literàries, la filosofia i la literatura seran les protagonistes. Tot plegat amb la voluntat de “mirar críticament el present”, tal com va subratllar la responsable del programa, Elisabeth Goula.

Durant el 2022 passaran pel CCCB noms com els de les filòsofes Rahel Jaeggi i Adriana Cavarero, la catedràtica de la Universitat de Califòrnia Judith Butler i l’escriptora escocesa Ali Smith, entre molts altres.

A banda del Kosmopolis, hi haurà conferències en què es reivindicaran figures de la literatura catalana com Manuel de Pedrolo, Joan Fuster i Víctor Català. I Eva Baltasar passarà pel CCCB el 3 de març per presentar Mamut (Club Editor), amb què tanca la trilogia iniciada amb Permagel i Boulder.

En l’àmbit audiovisual, el CCCB estrenarà l’any vinent una programació estable de cinema familiar. També hi haurà la novetat de Simfonies urbanes, una col·lecció de peces audiovisuals d’encàrrec sobre Barcelona i altres ciutats metropolitanes. I un any més hi haurà el programa Xcèntric de cinema d’avantguarda.

Finalment, Subsol, a càrrec de Kiko Amat, serà un nou festival de cultura popular que es farà durant tres nits amb la voluntat de “donar cabuda” a propostes que queden “excloses” dels paràmetres de la “cultura seriosa”.

El pressupost del CCCB per al 2022 arriba als 11,8 milions d’euros, un 9,5% més que el 2021, gràcies a un augment de la dotació econòmica per part de la Diputació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia