Altres

Llum profunda a Valls

Valls celebra, des del 28 de gener i fins al 6 de febrer, les festes decennals de la Candela, ajornades aquest any per la pandèmia, amb un vast programa cultural

Per primer cop, l’Ajuntament de Valls ha reservat diners durant 10 anys per assumir un pressupost de 3 milions d’euros
Els musicals ‘La filla del mar’ i ‘Bye bye monstre’, entre els principals caps de cartell

Des del 1791, cada diada de la Mare de Déu de la Candela dels anys acabats en 1 es rebia amb una festa popular a Valls, les conegudes decennals que travessen la ciutat amb múltiples activitats que van des de les diades castelleres a les actuacions musicals i religioses. És la promesa que se li va fer a la Mare de Déu per alliberar-los de la pesta negra. Una altra pandèmia, però, aquest 2021, els va impedir mantenir la tradició. És el primer cop que no es va poder celebrar en les dates marcades. Ara fa un any pel carrer, els veïns deien a l’alcaldessa, Dolors Farré: “Fem les decennals quan es puguin celebrar bé.” Ara, amb la vacunació molt estesa, han muntat les Decennals 2021+1 . Preveuen una despesa de 3 milions d’euros, amb moltes accions de carrer obertes a tothom, però també amb moments culminants, com ara el concert 10 de les decennals amb l’actuació de 10 grups catalans en una vela de 5.500 persones dempeus de capacitat (més de 12 hores de música seguida). Les entrades de totes les actuacions del programa es van posar a la venda dimecres. A les 48 hores, ja s’havia venut més del 40% de les 43.400 entrades posades a la venda (bona part gràcies als 2.140 abonaments que donen dret a adquirir més entrades a un preu més reduït). Valls és un municipi de 25.000 habitants.

Les decennals també es coneixen com les festes de la llum (la referència a la candela és evident). Enguany (que se celebra el centenari de les primeres lluminàries elèctriques), es remarca aquesta característica amb tres accions puntals: es torna a convidar, com el 2011, la companyia italiana Mariano Scnenografie Light Sculptures per bastir l’espectacle de llum i música Omega (fan 50 sessions); es prepara un mapatge que es projectarà a l’església de Sant Joan Baptista i el campanar de Valls (30 projeccions) i, finalment, s’ha encarregat el piromusical a la pirotècnia Ricardo Caballer (6 de febrer, a les 22 h).

Les decennals es viuen de manera intensa a Valls, perquè la gent compta els episodis vitals per edicions. Per això és molt celebrada la caravana d’ambulàncies que es munten per desplaçar avis de la residència a l’església. O els joves que celebren la participació com a voluntaris, conscients que la següent edició, probablement, ja la viuran en família. La festa, declarada patrimonial d’interès nacional el 2010, ha estat previsora per primer cop i ha anat reservant 100.000 euros del pressupost per celebrar-la. Dels 3 milions del cost de totes les activitats, una tercera part s’assumeix amb les entitats i empreses col·laboradores, així com amb el taquillatge (tot i que es procuren preus molt populars per fer-la accessible a tothom). També és una invitació a la gent de fora de Valls, que tindrà interès en les actuacions als teatres i veles o, directament, a viure la jornada castellera i la recuperació del ball de cavallets. L’Ajuntament consensua amb tots els partits els responsables de les diferents comissions ciutadanes, que decideixen quin programa d’actes prepararan per a aquests deu dies, en què la ciutat surt al carrer. Es calcula que s’hi programaran unes 500 activitats.

Un cartell inabastable

Les decennals tenen molt present la producció cultural pròpia i per això, també aquest any, Mar Ulldemolins hi actuarà (Començar). També estaran en cartell El bon policia (Ricard Farré també és veí), així com Roger Mas, que actuarà amb la cobla Sant Jordi, i Pepa Plana, que presentarà Si tu te’n vas. Fins i tot, Jordina Biosca preveu Set candeles i una llibertària a la Cooperativa Agrícola amb obres que són habituals en el seu festival EVA (En Veu Alta). Les decennals es converteixen també en espais que la ciutat guanya per a la cultura, com ara la plaça de l’Oli que, des del 2011, s’ha anat utilitzant per a la festa major. El cartell de propostes és inacabable i pensat per a tots els públics. Des de la lírica de María Bayo a la percussió coreogràfica dels Mayumana. Des de La filla del mar i Bye bye monstre al cinquantenari de Quejío i l’actuació dels germans Vivancos de flamenc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.