Les Preses dansa
La 28a edició del Festival Internacional de Música i Dansa Ésdansa inclou 18 espectacles, les presentacions de 2 CD i un llibre DVD i l'estrena d'‘Àcid Folklòric'
Manel Serra, president de Caixa Girona, ho remarcava ahir, en la presentació de l'Ésdansa de les Preses, del qual en les darreres setmanes han anat degotant avançaments: “És remarcable i significatiu que en una població com les Preses, de 1.700 habitants, 200 participin com a voluntaris en una activitat”. Tenia raó, la proporció és altíssima, i més si es té en compte que aquests 200 són els que s'hi impliquen directament de manera oficial. Les Preses és, en aquest sentit, el paradigma de poble que ha fet una aposta ferma, tant des de la primera institució, l'Ajuntament, com des de la resta d'instàncies i la iniciativa privada, per una oferta que el distingeix, que l'individualitza, que el converteix en referència, en aquest cas de la dansa i la música tradicionals. I s'hi aboca amb il·lusió. Només així s'explica l'envergadura que ha anat agafant la mostra i les xifres que registra: 18 espectacles en 4 dies, 23 companyies —16 del país i 7 d'estrangeres–, 5 escenaris, 500 artistes, 410 inscrits en el Petit Ésdansa i uns 9.000 visitants, que és la xifra que es va enregistrar l'any passat i que aquest any es confia superar.
Un nou espai
Jordi Fosas, president de l'Esbart Marboleny, entitat organitzadora, i director del festival, va destacar ahir la utilització d'un nou espai, el Clot de l'Infern, del parc natural de Pedra Tosca, en què dijous a mitjanit la Formosa Aboriginal Song & Dance Troup mostrarà al públic les ancestrals i espirituals cerimònies d'any nou de la tribu Amis. Fosas també va destacar l'estrena de l'espectacle Àcid Folklòric, divendres a la nit, a càrrec de la Societat Doctor Alonso, amb la col·laboració de l'esbart local. Aquest projecte va ser el guanyador de l'Ajut a la Creació i Producció Residansa, instituït pel festival, que n'és coproductor i, per tant, motor de creació, juntament amb Temporada Alta, el Centro Párraga de Múrcia, el Mercat de les Flors, la Fira Mediterrània de Manresa i L'Escorxador de Lleida. Fosas estava flanquejat per Manel Serra, però també per l'alcaldessa de les Preses, Esther Pagès, que reflectia orgull legítim i expressava, per si hi hagués dubtes, la voluntat de continuar apostant per l'Ésdansa, i per Miquel Sitjar, director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, que també dóna suport al festival. Diu que també n'hi donen la Diputació de Girona i el Ministeri de Cultura espanyol, però a la presentació no hi va ser cap representant o delegat de cap de les dues institucions. En la presentació sí que es va fer el tradicional tast del que es podrà veure en el festival. En aquest cas a càrrec de la companyia d'esquimals Ergyron, de la República de Txukotka.
De la programació cal destacar la potenciació de l'àmbit familiar, en l'afany per arribar a nous públics, de manera que s'hi presentarà el llibre DVD ZampaDanças!, del grup portuguès Pédexumbo, que acosta les danses del món als infants a través d'una mena de menú que durà als participants en aquest taller a viatjar arreu del món. També és adreçada específicament als infants l'estrena de l'espectacle Cançons d'Ariadna, amb l'Esbart Sant Martí de Barcelona i Jordina Biosca. En el marc de l'Ésdansa també es presentaran els CD d'Aigua, una coproducció del festival de l'any passat, amb Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, i De més verdes en maduren, un recull de balades, tocates i contrabandes a càrrec de La Criatura Verda. L'espectacle més multitudinari serà diumenge, amb la cercavila Els seguicis populars de la festa.