Patrimoni

Memòria històrica

El dia que Llers va esclatar

Un documental recull testimonis de la devastadora voladura de l’església del poble el 8 de febrer de l’any 1939

Hi van morir 14 persones, es van derruir 160 edificis i hi va haver destrosses parcials en 200 més

El 8 de febrer del 1939, l’església de Llers va esclatar. Dues-centes tones d’explosius del bàndol republicà van esmicolar gairebé un poble cap al final de la guerra, amb els franquistes a la cantonada i els republicans de fugida cap a l’exili. L’esclat estava anunciat per al dia 7 i els veïns havien desallotjat el poble, però, pel que fos, es va endarrerir fins a mig matí de l’endemà i alguns que n’havien marxat per l’anunci hi havien tornat pensant que se n’havien desdit.

En l’explosió, van morir catorze persones –vuit de Llers i la resta, passavolants i soldats. On hi havia l’església només va quedar un forat. Al voltant, destrucció. Expliquen que la magnitud del desastre era indescriptible. Desenes de famílies es van quedar sense llar on viure. L’explosió va ser brutal i va deixar cicatrius que encara són visibles a Llers. Apunten que va derruir 160 edificis i va produir destrosses parcials en més de 200, en un poble que, en aquell moment, tenia un miler d’habitants.

Ara, el documental Llers, el poble que va esclatar en mil bocins recupera la memòria de la voladura del poble d’aquell llunyà febrer. Tretze entrevistes a testimonis recollits per la periodista Sònia Pau, fetes a veïns de la població que van viure aquell desastre, formen part i són fil conductor del trebal de la productora garrotxina Zeba, recentment guardonada amb el premi al millor documental del Festival FIC-CAT per Catalunya Nord, la llengua enyorada. Aquestes entrevistes, així mateix, s’integraran també en el Banc Audiovisual de Testimonis del Memorial Democràtic, l’arxiu d’història oral i en línia més gran d’Europa.

Presentació, el dia 6

L’estrena del documental és a punt. Està prevista per al diumenge dia 6 al Centre Recreatiu Llerserenc i es farà a dos quarts de 5 de la tarda. La presentació serà a càrrec de Vicenç Villatoro, que és el director del Memorial Democràtic, Enric Pujol, director del Museu Memorial de l’Exili, l’historiador Alfons Romero,  Antoni Bonal, la periodista Sònia Pau i Maite Oliva, que és la regidora de cultura de l’Ajuntament de Llers. Després de la projecció del documental, hi haurà un espai de micròfon obert per als testimonis i participants en l’acte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.