Una superilla literària
El 23 d’abril, es crearà al centre de Barcelona un espai equivalent a 20 camps de futbol, tancat al trànsit, per a les parades de llibres tradicionals per Sant Jordi
L’Ajuntament de Barcelona, la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes han dissenyat una superilla literària –ara que les superilles es van imposant a la ciutat– de Sant Jordi amb què es pretén recuperar la normalitat d’abans del caos que va ser la pandèmia per a aquesta festa popular i populosa.
L’epicentre del Sant Jordi d’aquest any serà un espai delimitat per la Gran Via, la Diagonal i els carrers de Pau Claris i Balmes. Els vehicles podran circular pels carrers perimetrals i també pels d’Aragó i València; la resta seran d’ús exclusiu per a vianants. Dins d’aquest perímetre –d’accés lliure i sense restriccions d’aforament, perquè serà tot exterior– hi haurà dos espais: l’eix del passeig de Gràcia estarà reservat per a llibreters i floristes professionals, i a l’eix de Rambla de Catalunya s’hi instal·laran les associacions i entitats. La proposta no impedirà la presència de parades i activitats en altres indrets de la ciutat, però sí que s’esponjarà una zona cèntrica habitualment molt congestionada durant la diada tallant el trànsit i distribuint més les parades dins d’un perímetre de 140.000 metres quadrats, espai equivalent a 20 camps de futbol.
Segons va assegurar el regidor de Cultura, Jordi Martí, l’Ajuntament “recupera i actualitza la idea del Sant Jordi que tenia preparada per al 2020, quan va esclatar la pandèmia”. Respecte a aquella proposta per descongestionar els carrers del centre i l’Eixample, el pes el suportarà el passeig de Gràcia, que després de l’experiència de l’any passat s’ha volgut incorporar com un dels eixos de la zona reservada a les parades i els vianants.
Pel que fa la diada fora d’aquest perímetre, hi ha espais com ara la Rambla on encara no està decidit si hi haurà parades. En canvi, ja és segur que els llibreters i floristes professionals disposaran d’altres espais, repartits per diferents punts de la ciutat, com ara la plaça Valdivia, el passeig Lluís Companys, la plaça de la Vila de Gràcia, la plaça d’Orfila, la plaça Sarrià, l’Espai Poblenou-Pallars-Llacuna-Pujades, la plaça Reial, la plaça Universitat i el passeig Sant Joan-Arc de Triomf.
Aquest any, les entitats, les associacions i altres col·lectius i particulars que vulguin tenir parada ho podran sol·licitar a través del programa DRAC de tramitació en línia dels permisos i llicències municipals corresponents.
“Serà un Sant Jordi obert, on tothom podrà passejar amb tranquil·litat; una edició activa i molt més fluida on la gent podrà gaudir d’apropar-se, altre cop, als escriptors perquè els signin llibres”, va vaticinar el president de la Cambra, Patrici Tixis. “És una oportunitat per tornar a la normalitat”, va assegurar.
Tant Tixis com Martí, com la presidenta del Gremi de Llibreters, M. Carme Ferrer, van pronosticar que serà un “bon Sant Jordi” i que marcarà el retorn a la “normalitat”.
Com que és una celebració al carrer, en principi ni tan sols caldrà l’ús de la mascareta. “Això sempre que no hi hagi retrocessos en l’evolució positiva de la pandèmia”, van puntualitzar els responsables de l’organització.
La diada de Sant Jordi tindrà també vigília al carrer. Els dies 21 i 22, els establiments de venda de flors i llibres podran muntar les parades davant de la botiga; també ho podran fer els flequers, com havien fet ja en edicions anteriors.