Llibres

Fer pa, llenya i bona literatura

La poeta i novel·lista Eva Baltasar tanca amb ‘Mamut’ la trilogia que va iniciar amb ‘Permagel’ i ‘Boulder’, premiades i aclamades per la crítica i els lectors

“Quan mates una gallina t’adones que la vida potser molt senzilla i alhora molt brutal”
“He fet l’exercici de deixar un mamut una mica esquelètic, he buscat l’austeritat”

Eva Bal­ta­sar va néixer a Bar­ce­lona el 1978 però és una mena de comando iti­ne­rant, ara esta­blert a Car­de­deu. Lli­cen­ci­ada en peda­go­gia, el 2008 va debu­tar com a poeta amb Laia (premi Miquel de Palol), tot i que feia anys que escri­via poe­mes per una mena d’impuls vital i emo­ci­o­nal. I no li calia mos­trar-los a ningú, els cre­mava.

Ha publi­cat deu lli­bres més de poe­mes, tots acom­pa­nyats de premi, menys l’últim, el molt recent Nus Schi­ele (Club Edi­tor). La mateixa edi­to­rial ha publi­cat la seva tri­lo­gia en novel·la, Per­ma­gel (2018), que va rebre el premi Lli­bre­ter, Boul­der (2020), que va ser con­si­de­rada pel jurat d’Òmnium Cul­tu­ral la millor novel·la de l’any, i ara pre­senta Mamut (també publi­cat per Lite­ra­tura Ran­dom House, amb tra­ducció cas­te­llana de Nicole d’Amon­vi­lle Alegría).

A Mamut, Bal­ta­sar insis­teix en alguna de les temàtiques dels dos lli­bres ante­ri­ors –per alguna cosa for­men un tríptic– la mater­ni­tat, l’aïlla­ment i soli­tud, la super­vivència, recons­truir-se, adap­tar-se, o no, als espais físics i vitals..., tot nar­rat amb la força expres­siva, empel­tada de poe­sia, a què té acos­tu­mats els seus lec­tors. Tres títols, sem­pre breus i con­ci­sos, en què Bal­ta­sar explora en pri­mera per­sona la veu de tres dones dife­rents que viuen algu­nes de les con­tra­dic­ci­ons pròpies del seu temps.

I ara que ja ha tan­cat l’anun­ci­ada tri­lo­gia, què farà? “Una altra novel·la, un pro­jecte que he començat fa poc. Encara no sé si for­marà part d’un tríptic o si serà una novel·la aïllada”, explica l’autora.

El seu procés cre­a­tiu par­teix de la intuïció i de l’impuls. Ja li va pas­sar a Per­ma­gel. “No sabia ni que sor­ti­ria una novel·la. Va sor­gir pel sug­ge­ri­ment d’una psicòloga que em va dir que escrivís qua­tre pàgines de la meva bio­gra­fia. M’avor­ria i vaig començar a fic­ci­o­nar. Em va interes­sar l’expe­ri­ment de veure on em duria aque­lla veu. I em va dur a escriure una novel·la. M’ho vaig pas­sar tan bé, aquell any escri­vint-la, que en volia més i vaig deci­dir fer un tríptic.”

Es poden lle­gir de manera inde­pen­dent, es com­ple­men­ten, no es neces­si­ten. El que enllaça les tres novel·les és que les pro­ta­go­nit­zen tres dones que “son bas­tant limítro­fes, que viuen en inco­mo­di­tat en la soci­e­tat i t’expli­quen la seva història en pri­mera per­sona”. “Hi ha fils com el de la mater­ni­tat que tra­vessa tot el tríptic, però són dones molt dife­rents que viuen a punts dife­rents del pla­neta; les sento molt ager­ma­na­des en el sen­tit que pot­ser han nas­cut en el moment i el lloc equi­vo­cats. No encai­xen en una soci­e­tat hipòcrita.”

El pri­mer que va tenir clar van ser els títols, “perquè són metàfores de les pro­ta­go­nis­tes”. Per­ma­gel: en geo­lo­gia, capes de sòl, roca o terra que es man­te­nen per sota del punt de con­ge­lació de l’aigua durant com a mínim dos anys seguits. Boul­der: esca­lada de risc sense cor­des d’una roca iso­lada. Mamut: ani­mal pre­històric, molt ani­mal i pri­mi­tiu, com ho acaba sent la pro­ta­go­nista.

L’obra comença quan la pro­ta­go­nista, que viu a Bar­ce­lona, a tocar del zoològic, vol tenir un fill i es rela­ci­ona amb homes amb aquesta intenció. No ho acon­se­gueix i marxa a una zona rural. Ins­tal·lada en una masia des­ma­ne­gada, es fa amiga d’un pas­tor i adopta –per força– un gos. Busca aïllar-se d’una manera geogràfica i física.

Boul­der la va escriure tres cops. Les dues pri­me­res no li agra­da­ven i les va des­truir. No és estrany en una autora que quan vivia en una casa de pagès, com la pro­ta­go­nista de Mamut, escri­via poe­mes i els llençava a la llar de foc. Art efímer. “Estava en un altre món. No m’interes­sava que es publiqués. Escri­via per gust. Com feia tan­tes altres coses al llarg del dia...”, comenta.

Mamut la va començar a escriure el 2019, l’estruc­tura sem­pre ha estat la mateixa però la ha anat “ves­tint i des­ves­tint”. Ha tri­gat a enlles­tir-la per culpa de la pro­moció de Boul­der. I perquè va bus­car depu­rar l’estil, fer-lo més eixut que en les ante­ri­ors. “Amb Mamut he anat més al moll de l’os, he bus­cat l’aus­te­ri­tat, treure tra­mes secundàries, treure per­so­nat­ges... He fet un exer­cici de dei­xar un mamut una mica esquelètic. M’he for­mat com a escrip­tora fent poe­sia i m’és fàcil escriure així. El que sobra, fora. Si puc dir una cosa amb una imatge, no escriuré un paràgraf.” Tant de bo més autors apli­ques­sin aquest cri­teri...

Més que pro­po­sar que tots duem un sal­vatge dins, Mamut es pot inter­pre­tar com una apo­lo­gia del sal­vatge secret. “Sem­blar nor­mal i ser sal­vatge; men­jar gale­tes i no tenir ras­pall de dents”, lle­gim al text. “Penso que tots tenim aquesta part sal­vatge, que tots por­tem aquest mamut a dins. Ella té aquest ins­tint de viure la vida inten­sa­ment. I no és a la ciu­tat. Per això va a bus­car el més bàsic: men­jar, dor­mir, sexe... I busca com ser auto­su­fi­ci­ent. Des­co­breix l’essen­ci­a­li­tat.”

En aquest sen­tit, Bal­ta­sar duia la docu­men­tació incor­po­rada. “A les meves novel·les apro­fito espais que conec molt bé. He vis­cut tres anys aïllada, al Ber­guedà, i amb una cri­a­tura de dos anys... Quan encens un foc, esca­li­ves una patata o mates una gallina t’ado­nes que la vida pot­ser molt sen­zi­lla i alhora molt bru­tal”, asse­gura. “Ella, amb aquesta sal­vat­gia se sent més viva i, a més, li dona molta satis­facció. Es dona més valor a ella mateixa. Tot això des d’una mirada urbana, és clar. Però és una sal­vatge sofis­ti­cada i amb cor. No mata els gats [una de les esce­nes de l’obra] a gar­ro­ta­des, es com­plica la vida per fer-ho de manera més suau i, fins i tot, li sap greu.”

Dona intel·ligent, Bal­ta­sar no està a cap xarxa social i per això no pateix pel que en puguin dir, per exem­ple, sobre que una les­bi­ana es pros­ti­tu­eixi ama­ble­ment amb un home. “Quan fa el pas de sor­tir de la ciu­tat li cauen totes les eti­que­tes per terra. Es podria defi­nir com a les­bi­ana perquè sexu­al­ment l’interes­sen les dones, però s’ho fa amb homes perquè vol una cri­a­tura... Hi ha un moment en què diu «amb un exem­plar de la meva espècie en tinc prou», ja li és igual tot.”

Encara sobre el que en puguin dir, comenta que “la recepció d’una obra sem­pre és un mis­teri”. “Una obra res­sona depe­nent de cada per­sona i totes les res­sonàncies són vàlides. Tant de bo agradi, però, si no, com a mínim estic tran­quil·la perquè he escrit la novel·la que volia escriure, estic blin­dada.” Ja dèiem que és una mena de comando.

Deu ser casual, però dar­re­ra­ment hi ha unes quan­tes novel·les rela­ci­o­na­des amb el món rural: Ter­res mor­tes (Núria Ben­dicho), Sola (Car­lota Gurt), Setanta-set dies amb el pare (Isi­dre Grau), El dia­ble no viu a l’infern (Franck Bouysse)... “De novel·les urba­nes n’hi ha tan­tes que ara en sur­ten unes quan­tes de rurals i sem­bla una tendència... És cert que hi ha més obres sobre el cami­nar, sobre el res­pi­rar, sobre l’entorn natu­ral... Ara visc a Car­de­deu però desitjo tor­nar a estar en un espai més iso­lada, més rural. Per tant, no sento que hagi pujat a cap tren perquè és una vida que ja havia tas­tat fa anys. El con­fi­na­ment pot­ser ens ha mos­trat com es viu enclaus­trat, que no ens calen tan­tes coses per viure i que neces­si­tem res­pi­rar.”

L’obra es lle­geix en una sola sessió, per la llar­gada, però sobre­tot per la inten­si­tat, que imanta el lec­tor. En algun moment sem­bla que vul­gui tocar el gènere fantàstic i el final és menys bèstia del que es podria arri­bar a pre­veure.

Com a curi­o­si­tat, Eva Bal­ta­sar es fa el pa des dels 18 anys, que en va apren­dre. El fa per a ella –i la seva família–, com escriure, i com fer lle­nya de tot allò que li fa nosa. “Jo tre­ba­lla­ria per gua­nyar calés i escriu­ria per pas­sar-m’ho bé, com he fet molts anys, però en fa tres que puc viure d’escriure. No sé si ho podré fer sem­pre, no em pre­o­cupa”, afirma, acom­pa­nyant les parau­les amb un dels molts som­riu­res llu­mi­no­sos, fins i tot ria­lles espontànies –més del que, pre­jut­jant, la seva lite­ra­tura per­me­tia espe­rar–, amb què ha guar­nit la con­versa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.