Llibres

A sopluig o desafiant la pluja

A Girona la decisió de celebrar la diada al pavelló firal per protegir-se del mal temps va resultar ser encertada i l’èxit de públic així ho avala

A Tarragona i Lleida les aglomeracions van demostrar que hi havia ganes de la diada

Amb el pla A descartat (la Rambla) i el pla B en orris (la Copa i el passeig de la Devesa) per la previsió de mal temps, com així s’ha complert, el pla C (el palau firal, a cobert) va resultar ser el més encertat per celebrar una diada de Sant Jordi com cal a Girona. “Esperem que plogui!”, deien a primera hora alguns paradistes quan encara l’afluència de públic no es feia notar i l’espai escollit a última hora es mostrava encara sense encís, “bàsicament perquè no és el lloc on voldríem ser, tot sembla massa comercial i no tan festiu”.

Era evident que la fredor del pavelló on se celebren habitualment les fires, el certamen per Sant Narcís i on milers de gironins hem desfilat aquests dos últims anys per rebre alguna de les dosis de la vacuna contra la covid-19, no era el lloc ideal. Però sí, com es va demostrar, el més funcional. Els paradistes de llibres i roses no volien ensurts i estar pendents dels ruixats i el vent, per això aquesta setmana van decidir demanar el canvi d’ubicació. Només calia saber si la ciutadania respondria. I sí, en massa.

A sopluig, l’ambient de la diada va ser el de prepandèmia. Que la majoria de gent no portés la mascareta posada i no hi hagués restriccions també ho confirmava. “Durant tot el matí no ha parat d’entrar gent, veig que tothom té moltes ganes de bolcar-se a fer un Sant Jordi igual que abans, i ho estem aconseguint”, va declarar Danielle Sabbatini, responsable de la parada de la Llibreria Empúries.

Al migdia i ben entrada la tarda, va ser un no parar, amb un fluir de persones amunt i avall per comprar algun llibre, fer-lo signar per alguns dels escriptors presents i regalar la rosa a algun ésser estimat. Tot molt tradicional, malgrat els canvis. Ni l’innominable partit polític d’ultradreta que va voler boicotejar la jornada buscant un protagonisme teatralitzat va amargar la festa, desplegant una pancarta racista –“Fronteras seguras, barrios seguros”– i fent voleiar una bandera rojigualda, protegit per un fotimer d’antidisturbis mentre el públic els convidava a anar-se’n. La diada, per als qui la volen celebrar.

A Tarragona, la pluja intermitent, amb algun xàfec ocasional, va respectar a mitges la jornada, en què les 118 parades de llibres, roses i entitats situades al llarg de la rambla Nova no van parar d’atendre el munt de gent que hi va confluir tot desafiant el temps. Els autors locals van ser protagonistes amb la firma de llibres, mentre que els més petits van gaudir de Rambla Avall, un espai per llegir amb calma organitzat per l’entitat Tecletes. Segons la seva presidenta, Judit Montserrat, es tracta d’una proposta que és una “solució estupenda perquè els nens puguin venir a llegir el llibre que han comprat per Sant Jordi en un espai més assossegat”.

A Ponent, a Lleida capital, les ganes de recuperar aquesta data assenyalada en vermell al calendari després de dos anys seguits marcats per les restriccions eren molt grans també. I, en contra dels pronòstics, la climatologia va ser més benèvola que en altres indrets del Principat. La pluja de primera hora i les quatre gotes comptades acompanyades de vent al migdia no van frenar els lleidatans a l’hora de sortir massivament al carrer per celebrar la gran festa de la literatura catalana i les roses. La rambla de Ferran es va omplir de gom a gom a partir de mig matí i els llibreters i les floristeries van poder registrar xifres de vendes similars a les del 2019. Pel que fa als llibres més sol·licitats, Carles Porta, amb el nou volum de Crims, va encapçalar un any més la llista d’autors més venuts d’un Sant Jordi que torna a veure la llum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.