Arquitectura

Arquitectura oberta

Barcelona celebra el festival Model amb el propòsit d’implicar la ciutadania en els grans reptes urbans sota els efectes de les crisis econòmica, climàtica i social

Bar­ce­lona comença a apla­nar el camí per ser, el 2026, la Capi­tal Mun­dial de l’Arqui­tec­tura. La fins ara Set­mana de l’Arqui­tec­tura s’ha trans­for­mat en la pri­mera edició del més ambiciós fes­ti­val Model, que se cele­bra des d’avui i fins al 15 de maig amb el propòsit d’impli­car la ciu­ta­da­nia en els grans rep­tes de pre­sent i de futur que ha d’ento­mar la ciu­tat sota els efec­tes de les cri­sis econòmica, climàtica i social actu­als i per venir.

Model, orga­nit­zat per l’Ajun­ta­ment i el Col·legi d’Arqui­tec­tes (Coac), és un esde­ve­ni­ment expan­siu amb una acti­vi­tat intensa al car­rer. El més atrac­tiu visu­al­ment del cen­te­nar llarg de pro­pos­tes seran deu ins­tal·laci­ons efímeres dis­per­sa­des en indrets simbòlics de les vies que sepa­ren Ciu­tat Vella i l’Eixam­ple. La mei­tat d’aquests arte­fac­tes seran físics, i l’altra mei­tat, vir­tu­als. Els pri­mers s’uti­lit­za­ran alhora com a esce­na­ris de debats i acci­ons artísti­ques.

A la ronda de Sant Antoni, un jardí con­vi­darà a refle­xi­o­nar sobre les mesu­res per fre­nar l’escal­fa­ment glo­bal. A la plaça Idrissa Dia­llo, abans Anto­nio López, el pedes­tal buit de l’estàtua del negrer l’ocu­parà una inter­venció que esmi­co­larà les jerar­quies de classe. A la plaça de Cata­lu­nya, la peça aga­farà la forma de cuina i s’ofe­rirà una mus­clada men­tre es par­larà de la pos­si­bi­li­tat de fer ser­vir les dei­xa­lles del men­jar com a mate­rial de cons­trucció. Al pas­seig de Lluís Com­panys, s’invo­ca­ran les arqui­tec­tu­res des­a­pa­re­gu­des, des de la necròpoli medi­e­val fins a l’edi­fici dels jut­jats, sense obli­dar el Palau de Belles Arts. I a la plaça Reial, la font de les Tres Gràcies es con­ver­tirà en un plató per con­ver­sar.

Per als pro­jec­tes digi­tals el ciu­tadà neces­si­tarà el seu mòbil per visu­a­lit­zar-los in situ (el monu­ment de Colom, l’Arc de Tri­omf, el Paral·lel i les pla­ces Urqui­na­ona i Uni­ver­si­tat). Són expe­ri­ments de rea­li­tat aug­men­tada que cons­tru­ei­xen visi­ons futu­ris­tes i a vol­tes distòpiques de la ciu­tat.

El Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Cinema d’Arqui­tec­tura (Barq) és una opció més d’aquest Model, amb un pro­grama de set llarg­me­trat­ges i dotze curts que es pro­jec­ta­ran al Dhub i als cines Girona. El 48 h Open House BCN apor­tarà unes visi­tes a espais sin­gu­lars habi­tu­al­ment tan­cats, com ara la moder­nista Casa Tos­que­lla, recent­ment adqui­rida pel con­sis­tori. I encara una altra cita impor­tant: un home­natge a Oriol Bohi­gas demà diven­dres a l’Ate­neu Bar­ce­lonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.