Patrimoni
La Necròpolis de Tarragona reobre al públic amb un nou recorregut i un nou discurs expositiu
El visitant podrà imaginar com era aquest espai en època tardoromana
La Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, tancada des de l’any 1992, reobre al públic aquest 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, amb un nou discurs expositiu i una nova proposta d’itinerari pel que es considera el conjunt funerari més important d’època tardoromana a la Mediterrània occidental, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 2000.
Els treballs d’adequació, iniciats el passat mes de gener, s’han orientat en tot moment a la recuperació de la imatge que podria haver tingut aquest espai en època romana, en la seva posada en valor, en la seva conservació i en la comprensió de la visita. I és que la funcionalitat cementirial del conjunt d’època tardoromana —etapa que coincideix amb la implantació del primer cristianisme a Tàrraco—, és clau per entendre aquest procés històric tan complex i important.
La intervenció es preveu com el pas previ d’un projecte més ambiciós que s’emmarca en el futur complex d’equipament patrimonial de “La Tabacalera”, on està previst que es traslladin el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), la Biblioteca Pública de Tarragona i el Dipòsit Nacional Arqueològic.
Finançada pel Departament de Cultura de la Generalitat amb una inversió de 225.000 euros, aquesta actuació ha estat possible gràcies a l’entesa d’un equip pluridisciplinari de treball que en tot moment ha funcionat com una unitat, tot i la complexitat de la intervenció. Aquest equip —format per l’arquitecta, el personal del MNAT, l’aparellador, el cap d’obra, els restauradors especialitzats en béns immobles i els arqueòlegs— ha aportat el seus coneixements en benefici d’aquest element patrimonial i la seva posada en valor.