Patrimoni

Llívia s’integra en una xarxa europea de farmàcies antigues

El museu municipal té el fons històric de la farmàcia Esteva, que es beneficiarà de la promoció i recerca d’aquesta xarxa

Ha estat el marc d’una jornada sobre les tècniques més modernes per estudiar els fons antics

La xarxa treballa per implicar la població local en la divulgació

El Museu de Llívia, que té l’important fons de la farmàcia Esteva (1594), s’ha integrat en una xarxa científica i cultural europea de farmàcies antigues, el projecte Aromas Itinerarium Salutis, que té per objectiu reunir les farmàcies antigues d’Europa per fer promoció i recerca conjuntes. La iniciativa, que, promoguda per la Universitat de València, ja té el suport de sis països –Portugal, Suïssa, Itàlia, Romania, Croàcia i l’Estat espanyol–, serà presentada al Consell d’Europa i a la Unió Europea en el termini de dos mesos. La Universitat de València fa sis anys que fa recerca farmacològica històrica i el resultat ha estat l’obtenció de noves dades i analítiques aconseguides gràcies a les noves tecnologies i a la intel·ligència artificial.

Ara, amb la integració en aquesta xarxa, el museu ceretà podrà participar en els projectes de promoció de la investigació i de les activitats docents en aquest àmbit de les apotecaries i farmàcies antigues europees i treballar per implicar-hi la població local. “Perseguim generar una consciència col·lectiva a escala europea de la importància d’aquest patrimoni històric i preservar-lo”, remarca la directora del projecte, María Luisa Vázquez de Ágredos. Per la seva banda, el director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, ha recordat que el museu municipal ja treballava en aquesta línia tal com recull el seu pla estratègic presentat a final de l’any passat.

Recerca

El Museu de Llívia ha estat el marc recentment d’una jornada científica i tècnica organitzada per la Universitat de València en què els tècnics participants han pogut veure i conèixer les eines de recerca més innovadores aplicades al patrimoni farmacèutic, en concret el desenvolupament de diversos processos innovadors al voltant de l’anàlisi fisicoquímica i l’evolució del 3D i els rajos X en l’estudi del patrimoni.

El treball i les dades obtingudes formaran part de l’arxiu del museu i es podran consultar també, d’aquí a uns mesos, en un portal web que reunirà totes les farmàcies històriques que s’hagin analitzat a través d’aquest projecte de recerca.

Aquesta jornada ha estat un bon exemple dels avantatges de la integració del Museu de Llívia a aquesta xarxa i al projecte europeus. Hi han coincidit i participat Eva Marín i Jesús Galech, que fan l’estudi del fons documental i bibliogràfic de la farmàcia i família Esteva; Adrià Vázquez, que promou –conjuntament amb Joan Bosch i Francesc Miralpeix, que no van poder assistir a la jornada– un estudi del mobiliari barroc de la farmàcia, i Núria Lladó, responsable dels estudis de conservació preventiva de fàrmacs històrics.

Aromes

Aromas Itinerarium Salutis és un projecte d’itinerari cultural que té com a objectiu principal l’estudi de les aromes, enteses com a matèria prima aplicada a la medicina, a la cosmètica i als àmbits religiós, gastronòmic i artístic. Aquest itinerari és un recorregut geohistòric pels indrets més representatius en aquest àmbit. Així doncs, integra botigues de monestirs, farmàcies històriques –que és el cas del Museu Municipal de Llívia–, jardins botànics i medicinals en les regions europees on el coneixement generat a l’entorn de les aromes ha estat motiu de diàleg intercultural i interreligiós des de l’antiguitat.

Un equipament per al futur

El Museu de Llívia custodia el fons documental del negoci de la farmàcia Esteva. Inclou receptes d’entre els anys 1725 i 1944, prescripcions mèdiques i dades de clients i les quantitats que abonaven, etc. Es tracta, doncs, d’un fons que permet resseguir l’evolució de la farmàcia durant un període de 200 anys. A més, inclou la biblioteca del farmacèutic.

Hi ha constància que ja l’any 1922 es visitava la farmàcia antiga, però no va ser fins l’any 1965 que es va fer pública. La Diputació de Girona va comprar la farmàcia antiga a la família Esteva i es impulsar el primer espai museístic, que va obrir les portes vuit anys després. L’any 80, es va crear el patronat del Museu Municipal de Llívia i es va habilitar l’espai museístic permanent. No va ser fins al 2012 que el patronat no va encarar la renovació i l’adaptació del museu a les noves tendència museístiques. Actualment, hi ha vigent un pla estratègic 2021-2025, que inclou l’ampliació de l’edifici a l’Ajuntament i de les sales dedicades a la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.