Cultura

Totes les novel·les favorites per emportar-se el Planeta són de tema històric

Premi Planeta

Totes les novel·les finalistes que parteixen com a favorites de la 56a edició del Premi Planeta, que es lliurarà demà amb una dotació de 601.000 euros per al guanyador, són de temàtica històrica, segons que ha explicat avui en roda de premsa el portaveu del jurat, Carles Pujol.
Tant Pujol com el president del grup Planeta, José Manuel Lara, han coincidit en el fet que hi ha tres o quatre novel·les "molt per sobre de la mitjana habitual", però no han volgut anar més enllà, malgrat la insistència dels periodistes.

Pujol s'ha limitat a comentar que, a diferència d'altres anys, en aquesta ocasió la Guerra Civil espanyola pràcticament no hi apareix, mentre hi ha dues novel·les ambientades en l'època romana i dues altres que tenen com marc a Sud-amèrica i, de fons, les dictadures històriques de la zona.

Així mateix, hi ha altres manuscrits centrats en el segle XX i en qüestions com l'especulació immobiliària, tan en voga en l'actualitat, així com un altre que suposa una incursió en la ciència-ficció, especialment, perquè tracta sobre previsions de futur.

El mediàtic Boris Izaguirre, i els escriptor Juanjo Millás i Antonio Gómez Rufo, són alguns dels noms que han circulat en les quinieles periodístiques habituals en els dies previs al Planeta, que cap membre del jurat ha volgut confirmar.

Sense pseudònim
José Manuel Lara, com és habitual en ell, ha sentenciat que dels deu finalistes només coneix els noms de Rafael R.Costa i Antonio López Alonso, perquè han concorregut sense utilitzar pseudònim, mentre que dels vuit restants ha dit, contundent, que "en sé poc i diré menys".

"Nelly R, la amante del General", de Duque Orsini, ambientada en l'Argentina dels anys cinquanta; "A ciegas", de Tiresias, que transcorre a Madrid i la protagonitza un nen nascut a una ciutat de províncies; "Sol de misterio", de Máximo, en què s'explica com Juliano decideix abandonar el cristianisme i restablir els cultes pagans després de ser proclamat emperador, són tres de les novel·les finalistes.

També opten al premi "Gio y las Palmeras", de Julia Brideshead Ponti, sobre les tumultuoses vides de dues germanes en un país sud-americà; " Una oveja para Trebopala", de S.B. Francisco, ubicada, també, en l'època de l'Imperi Romà; i "El cráneo de Balboa", de Rafael R.Costa, amb un metge espanyol que es veu obligat a fugir a Panamà quan s'està construint el canal, són altres de les finalistes.

Tanca el llistat: "Siete estrellas verdes", de Natalia Hamilton, ambientada a les Canàries; "El final del ave fénix", de Malube Bazcuez, que té a Elena de protagonista davant uns pares que la utilitzen com a arma llancívola en les seves disputes; "Enharmonia", de Ruggiero di Pinto, sobre la vida i l'art d'un músic salamantí del segle XVI, i "La colina de la bruma", d'Antonio López Alonso, amb un metge espanyol obsessionat per una fotografia de Robert Capa.

A la 56a edició del Premi Planeta s'han presentat un total de 469 obres, dotant-se el primer premi amb 601.000 euros, mentre que el finalista obtindrà 150.250 euros.

D'Espanya, provenen un total de 211 manuscrits; 54 són d'Amèrica del Sud; 31 d'Amèrica Central; 15 de la resta d'Europa; 14 d'Amèrica del Nord; hi ha una d'Oceania i hi ha 143 en què no s'especifica la procedència.

El premi, coincidint amb la celebració de Santa Teresa, es concedirà demà en el transcurs d'un sopar literari al Palau de Congressos de Catalunya.

El jurat d'aquest any l'integren Alberto Blecua, Alfredo Bryce Echenique, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Soledad Puértolas, Rosa Regàs i Carlos Pujol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.