Art

Mirades del món

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que té lloc a Palafrugell, exposa obres de Sabine Weiss, Català-Roca, Campañà i Ferran Freixa

Sandra Balsells i Emilio Morenatti oferiran un debat sobre l’ètica i la pràctica del fotoperiodisme

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs , que celebra la seva 12a edició del 30 de juliol al 9 d’octubre a Palafrugell, presenta aquest any vuit exposicions –tres més que en l’última edició– repartides per diferents espais del municipi, i per primera vegada n’hi haurà una a Llafranc. Amb l’objectiu d’apropar la fotografia al gran públic, donar a conèixer el treball de grans figures de la fotografia nacional i internacional, a més de donar suport a l’obra de joves fotògrafs, aquest festival de fotografia, un dels més antics de Catalunya, descarrega un arsenal d’obres, la majoria inèdites, de Sabine Weiss, Francesc Català-Roca, Ferran Freixa i Antoni Campañà, entre altres autors.

De tots els noms en destaca un pel fet que se’n fa la primera retrospectiva a l’Estat, el de Sabine Weiss (1924-2021), llegenda de la fotografia humanista francesa. La mostra inclou gairebé 120 imatges representatives de la seva carrera i seleccionades per l’autora, que va morir el desembre passat. Com es podrà veure, a més de la multiplicitat de registres, les seves obres demostren una predilecció especial per retratar la vida als carrers, ambients de nit, nens, ancians, la solitud i la pobresa, que l’apropen a la fotografia humanista practicada per Doisneau, Ronis o Izis.

La proposta no acaba aquí, ni de bon tros, i la biennal també ret homenatge a Ferran Freixa (1950-2021), autor cabdal de la generació de fotògrafs catalans dels anys setanta, amb Tornar al Marroc, un diari de viatge que recull fotografies inèdites de dues estades que l’autor va fer al país africà els anys 1987 i 1992. I què es pot dir de la nova obertura de la capsa vermella d’Antoni Campañà (1906-1989), en aquesta ocasió amb Icones, de què?, una selecció de fotografies que reflecteixen el paper que va tenir la dona durant la Guerra Civil. I a l’Hotel Llevant de Llafranc s’hi podrà veure una exposició d’un altre nom cabdal com és Xavier Miserachs, amb imatges captades a la Costa Brava dels anys seixanta, quan l’autor va començar a sovintejar Palafrugell i les seves cales. I amb motiu de la celebració del centenari de Francesc Català-Roca (1922-1998), la biennal organitza i produeix dues exposicions: Dones, amb més de 60 còpies –vintage i actuals–, que ens aproxima a la mirada de l’autor vers les dones, i en col·laboració amb la Fundació Josep Pla, Retrats d’un país: Francesc Català-Roca i Josep Pla, que mostra com les narratives fotogràfica i literària dialoguen i es complementen per retratar un país.

Jove i compromesa

Pel que fa a la representació de la fotografia més jove, destaquen una mostra d’Anna Surinyach dedicada a les emergències humanitàries i una altra de Martí Albesa sobre el fenomen migratori a la frontera sud d’Europa.

Debats –com el que protagonitzaran Sandra Balsells i Emilio Morenatti a l’entorn de l’ètica i la pràctica del fotoperiodisme–, xerrades, projeccions de documentals i, com a novetat, les visites guiades obertes al públic que es faran tots els dissabtes del mes d’agost, complementen aquesta biennal, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palafrugell, la Fundació Banc Sabadell, la Generalitat i la Diputació de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.