Cultura popular

L’Humus recupera protagonisme a Fira Mediterrània

Quatre dels sis concerts d’aquest cicle, pensat per a acollir l’emergència en la música d’arrel, es faran a la plaça Sant Domènec

S’han convocat 67 propostes en els 10 anys de trajectòria

La desena edició de l’Humus (la programaci-o Off de Fira Mediterrània) guanyarà centralitat la tardor vinent. Quatre dels sis concerts es faran a la plaça Sant domènec, i un cinquè serà itinerant pels carrers de la ciutat. L’humus pretén fer aflorar les noves propostes de grups emergents que investiguen entorn la música d’arrel (tant del Principat com d’arreu dels Països Catalans) i també les propostes singulars de músics consolidats que proven de fer un gir en la seva carrera. En els 10 anys de programació, hauran passat 67 propostes.

La programació d’enguany arrencarà el 7 d’octubre amb una proposta de Les Aóedéss, un duet vocal femení de la Catalunya Nord que convida a ballar cantant polifonies a cappella o acompanyades de petites percussions. Més tard, serà Giravolt a la mateixa plaça que, influenciats pels festivals europeus de ball folk i la cultura catalana, fusionen els ritmes i les melodies per crear les seves pròpies composicions pensades per ballar i mostrar les danses catalanes i el seu encaix amb els estàndards de les danses europees.

Divendres, 8 d’octubre recupera la plaça Sant Domènec el grup Biterna., una formació musical a trio que crea repertori folk des de la contemporaneïtat. La majoria de peces són de creació pròpia i estan inspirades en la música tradicional i en la mitologia catalana, i també en arrels celtes i europees. Van ser els guanyadors de votació popular del concurs de ball folk Robert Pellicer.

Dissabte a la tarda, l’agrupació Abeniara, de Felanitx, formada per joves i al·lotes que des de ben petits van començar, d’una manera o d’altra, dins el món del ball i la música tradicional tancaran els cncerts d’Humuis a la Sant Domenec. al vespre, serà el torn d’Aluca a lEspai Ómnium. Es tracta d’un trio de polifonia vocal sorgit de l’ESMUC que va trobar un espai per tal d’interactuar amb la veu al voltant de les cançons tradicionals.

La desena edició de l’Humus es completa amb una actuació itinerant: Cançons entorn d’una guerra recórrer diversos indrets com l’antic refugi antiaeri sota l’escola Renaixença. L’objectiu d’aquest projecte és contribuir a divulgar la memòria històrica col·lectiva, que és la lluita contra l’oblit. Incordis Cor Reivindicatiu proposa un recorregut amb cançons per llocs de la ciutat que van ser cabdals pel futur col·lectiu, centrats en el període de la República i la Guerra Civil.

Després del seu pas per Manresa, molts dels 67 grups participants a l’Mumus han consolidat la seva posició professional. Fins i tot, algunes formacions posteriorment han participat a la secció oficial de la Fira, aconseguint, en alguns casos, projecció internacional. Un exemple recent és el del duo gallec Caamaño&Ameixeiras, que van actuar a l’Humus 2020, a la secció oficial de la Fira el 2021 i que s’ha fet un lloc al circuit europeu de la música tradicional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.