Música

Gáldrick debuta amb una brillant ‘Luz de fondo’

El cantant i compositor gironí fa equip amb Enric Teruel en el primer disc publicat pel segell del festival Neu!

Gáldrick va néixer a Girona fa 33 anys. Compon cançons des que en tenia 15 o 16, ja amb el grup que tenia a l’institut, Absenta, del qual també formava part el seu amic Enric Teruel. “Després l’Enric es va dedicar a la música i jo, a la literatura”, explica Gáldrick. Però amb els anys els seus camins creatius s’han retrobat per la millor de les raons: “Anem a gravar un disc per la nostra amistat”, li va dir a Teruel, conegut com a motor del grup Howlin’ Dogs, guitarrista de Xebi SF i autor de diverses bandes sonores. El resultat és Luz de fondo, un elapé editat en vinil i en format digital com a primera referència del segell Neu!, vinculat al festival del mateix nom i dirigit justament per Xebi SF, que també ha compartit amb Teruel la producció artística del disc. De fet, el disc es va gravar entre els estudis dels dos productors i Juglans Music, es va mesclar als 44.1 d’Aiguaviva i es va masteritzar una mica més lluny, als gaditans Kadifornia Mastering. A més de Gáldrick (veu, cors i guitarres) i Enric Teruel (arranjaments, guitarres, teclats i cors), la secció rítmica està formada per Aleix Bou (bateria) i Miquel Sospedra (baix), habituals de Mazoni, tot i que en directe han tocat també amb Rafa Gallardo (bateria) i Natán Arbó (baix). En el disc hi ha una única col·laboració, molt especial, la del prestigiós músic i productor asturià Paco Loco, que toca l’Omnichord i la guitarra a la cançó El tren.

“El 2018 va ser un any molt intens i convuls, d’alliberament i revolució”, explica Gàldrick , professor de literatura actualment resident a Madrid, que en aquell moment era a Nàpols estudiant les històriques relacions hispanonapolitanes. “La tardor del 2018, tornant de Nàpols vaig escriure tres o quatre cançons i no sabia ben bé què fer-ne. Van ser l’Enric i la seva dona els que em vam encoratjar a fer el disc”, explica el cantant, que descriu així el seu tàndem creatiu amb Teruel: “Jo li porto, a l’Enric, una cançó, d’una forma molt elemental. A partir d’aquí iniciem junts un treball molt artesà i molt perfeccionista, i anem anotant tot el procés.”

El resultat són 11 cançons de factura impecable que giren al voltant de tres temes principals: “L’amor, la mort i les mateixes cançons en si, com és el cas de Por la gracia de la canción, perquè m’interessa molt el procés de fer cançons. Hi ha una cosa incontrolable dins la creació, totalment inconscient”.

El títol Luz de fondo, està inspirat per Animal de fondo (1949), un poemari de Juan Ramón Jiménez –“El poeta barceloní Alfonso Alegre em va descobrir la seva obra de l’exili”–, i el concepte queda reforçat per la portada dissenyada per El Señor Goméz. Després d’haver fet de teloner de Nacho Vegas al Neu! i d’haver tocat fa poc al Tempo de Girona, la pròxima cita amb Gáldrick serà audiovisual: el 15 de setembre actuarà a Los conciertos de Radio 3 .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia