Art

Mor als 107 anys la primera fotoreportera del Japó

Tsuneko Sasamoto va fotografiar la Hiroshima devastada per la bomba atòmica

Tsuneko Sasamoto, considerada la primera fotoperiodista del Japó, va morir el passat 15 d’agost, als 107 anys, a l’asil de Kamkura, al sud-oest de Tòquio, on residia per la seva edat avançada, segons va informar ahir l’agència de notícies Kyodo.

Nascuda a Tòquio el setembre de 1914, just amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, va decidir abandonar els estudis d’economia domèstica que li havia imposat el pare per ingressar d’amagat en una escola de belles arts. Durant un temps, va treballar d’il·lustradora al diari Tokio Nichinichi Shimbun, un dels de més tirada del Japó, fins que el responsable de la secció de societat va animar-la a fotografiar vetllades socials i els ambients diplomàtics del país durant la Segona Guerra Mundial. Amb 26 anys, s’acabava de convertir en la primera fotoperiodista japonesa, a pesar que ella hauria preferit que l’enviessin al front, seguint les passes de la fotògrafa nord-americana Margaret Bourke-White, la primera dona que va exercir de corresponsal de guerra.

Sasamoto va haver de desenvolupar gran part del seu treball com a fotògrafa independent per la reticència dels mitjans de comunicació de l’època a contractar dones. Entre les seves imatges més conegudes, hi ha les que va fer a Hiroshima, devastada després del llançament de la bomba atòmica; les del general Douglas MacArthur durant l’ocupació americana, les vagues dels miners o les protestes estudiantils de finals dels seixanta. Va ser, a més, una excel·lent cronista de la societat japonesa de la postguerra, i una de les fundadores, el 1950, de la Societat de Fotoperiodistes Professionals del Japó (JPS), de la qual va ser membre honorífic fins al 2011 i que concedeix un premi amb el seu nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia