Patrimoni

Patrimoni

Montsoriu: tres en un

El Museu Etnològic del Montseny recupera les tres siluetes del castell de Montsoriu, considerat una de les joies de l’arquitectura medieval gòtica

L’audiovisual combina recerca arqueològica amb tecnologia digital

Als fes­te­ja­dors de la sala noble del cas­tell de Mont­so­riu , s’hi pot ima­gi­nar alguna dama del lli­natge dels Cabrera cosint, apro­fi­tant la llum que entra pels grans fines­trals. Situat entre els ter­mes d’Arbúcies i Sant Feliu de Bui­xa­lleu, és con­si­de­rat una de les joies de l’arqui­tec­tura mili­tar gòtica de Cata­lu­nya i alhora un monu­ment des­co­ne­gut. La seva situ­ació pri­vi­le­gi­ada –s’alça damunt d’un turó de 649 metres, que forma part dels pri­mers con­tra­forts del massís del Mont­seny– per­me­tia domi­nar visu­al­ment la vall de la Tor­dera i tot el cor­re­dor medi­ter­rani de Girona a Gra­no­llers.

Amb la tec­no­lo­gia 3D i la recerca arqueològica, s’ha fet un audi­o­vi­sual que recrea l’evo­lució d’aquest cas­tell, que va ser cap i casal del ves­com­tat de Cabrera. En la recre­ació, hi han par­ti­ci­pat els arqueòlegs del Museu Etnològic del Mont­seny, con­jun­ta­ment amb l’equip de 3D Stoa, diri­git per l’empresa Digi­vi­sion. D’aquesta manera, s’han pogut recu­pe­rar i recrear les tres for­ta­le­ses que conté el cas­tell de Mont­so­riu i que el con­ver­tei­xen en un joc de matri­oix­ques. Tot i que algu­nes res­tes es poden datar de la segona mei­tat del segle X, la pri­mera cita docu­men­tal del cas­tell és de l’any 1002, quan el ves­comte de Girona Amat també s’ano­mena senyor de Mont­so­riu i casa la seva filla Ermes­senda amb Gue­rau de Cabrer. Comença així el lli­natge dels Cabrera. El cas­tell roquer es va ampliar al vol­tant de l’any 1200 amb un segon recinte o pati d’armes, la torre de les Brui­xes i tot un gran recinte emmu­ra­llat exte­rior pro­te­git per una torre cen­tral amb un fos­sat peri­me­tral. El cro­nista reial Ber­nat Des­clot, l’any 1285, va des­criure el con­junt de for­ti­fi­ca­ci­ons com “un dels més bells i nobles del món”. Entre els anys 1347 i 1348 es va trans­for­mar en un palau gòtic, obres impul­sa­des per Ber­nat II, ves­comte de Cabrera i de Bas i con­se­ller de Pere el Ceri­moniós. És quan es cons­tru­eix el ter­cer recinte del cas­tell, el recinte Jussà, que és on es refu­gi­ava la gent dels pobles en cas de guerra. Els arqueòlegs des­ta­quen que els tres recin­tes podien aguan­tar un setge o un atac de manera inde­pen­dent. “Estaríem par­lant de tres cas­tells o tres recin­tes en un de sol, que for­men així una gran for­ta­lesa al segle XIV”, asse­nyala Gemma Font, arqueòloga del Museu Etnològic del Mont­seny. Ara hi que­den dem­peus la torre de l’Home­natge, res­tes de la cape­lla pre­romànica, el perímetre de les seves mura­lles, una cis­terna i les tra­ces d’alguns murs i para­ments.

La recre­ació es pot veure a l’Espai Cabrera, vin­cu­lat al Museu Etnològic del Mont­seny, i el cas­tell es pot visi­tar con­cer­tant visi­tes guia­des a www.​montsoriu.​cat . Des de l’apar­ca­ment fins a l’entrada al cas­tell, hi ha un camí d’uns 3 quilòmetres a peu, que es pot fer en 40 minuts. El títol del ves­com­tat de Cabrera per­tany al ducat de Medi­na­celi i la seva titu­lar és Victòria von Hohen­lohe-Lan­gen­burg i Sch­midt-Polex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.