La cançó de bressol i l’Obra del Cançoner, al 6è Càntut
El festival cassanenc tindrà lloc del 18 al 20 de novembre, amb Artur Blasco, Jaume Arnella, Biel Majoral, Alba Careta i Joana Dark
El Pony Pisador i La Ludwig Band dinamitzaran cantades
“Una de les grans bases del Càntut és crear espais perquè la gent pugui cantar i aquest any els hem ampliat, amb dos sopars al bar del Centre Recreatiu (Càntut a taula), dinamitzats respectivament per El Pony Pisador i La Ludwig Band, i dos dinars de cantadors i cantadores, a l’antiga posada de Can Quirze. De fet, sempre s’exhaureixen abans les entrades per a aquests dinars que per als concerts”, explica Albert Massip, corresponsable del projecte Càntut amb Francesc Viladiu (Alter Sinergies), per presentar la sisena edició del festival del mateix nom, que tindrà lloc el cap de setmana del 18 al 20 de novembre a Cassà de la Selva. La potenciació d’aquests espais per cantar col·lectivament en públic és un dels tres “calaixets” en què, segons Massip, es poden classificar els aspectes més destacats de la sisena edició del Festival Càntut, dedicat a les cançons de tradició oral, que inclourà un total de 25 concerts i altres activitats. Les entrades surten avui a la venda: www.cantut.cat .
Els altres dos calaixets són la commemoració del centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya –la primera gran iniciativa de recerca de la música popular i tradicional del país– i l’exploració de la cançó de bressol, a partir del projecte Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons, en el qual han participat alumnes de tots els centres educatius de Cassà, que han treballat amb els seus avis i àvies en la recuperació d’antigues cançons de bressol, en una col·laboració intergeneracional que més endavant el festival vol ampliar a les residències de gent gran.
De fet, el festival s’inaugurarà el divendres 18 al pati de Can Trinxeria amb la participació de la cantant i trompetista Alba Careta, que acompanyada del seu germà Santi a la guitarra, interpretarà quatre o cinc temes del nou projecte que està portant a terme al voltant del món del son i la cançó de bressol, inspirada per la proposta del Càntut.
Dues exposicions
Tot seguit s’inauguraran a Can Trinxeria les exposicions sobre l’Obra del Cançoner Popular i sobre Càntut al bressol, comissariada per Miquel Samaniego. El dissabte al migdia, a la plaça Petita, les cançons de bressol tradicionals tornaran a sonar amb les veus d’una trentena dels alumnes més petits de l’Escola de Música Municipal Pere Mercader, acompanyats per la formació d’inicis de la Jove Orquestra de Cassà. Del Càntut a les escoles també ha sorgit l’espectacle En Non-non, el follet de la son, per a mainada de 0 a 3 anys, que Carmina Rabasseda presentarà dissabte al matí a l’Auditori Sala Galà.
La jornada del divendres també inclourà les actuacions de l’artista menorquina Anna Ferrer i de Joana Dark, que reflexiona, amb electrònica i elements visuals, sobre les arrels rurals dels costums actuals, des d’una visió femenina.
Dins del calaix de l’Obra del Cançoner hi haurà també dues xerrades de Salvador Rebés i Jordi Tomàs, i les actuacions d’Artur Blasco i Arnau Obiols, el dissabte, i del Cor Jove Amics de la Unió, que presentarà l’avantguardista Les Eines, el diumenge, dia en què també tindrà lloc com a cloenda del festival una conversa il·lustrada amb cançons entre els experimentats Jaume Arnella i Biel Majoral.
D’altra banda, el projecte Càntut ha organitzat, amb diverses entitats nord-catalanes i la complicitat del conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, una vesprada de cançó tradicional a Illa (Rosselló), el Canti, que el 12 de novembre inclourà diverses actuacions per “compartir repertoris i fomentar el cant conjunt”.