Ciències ‘i’ lletres
La simbiosi entre ciència i humanitats, promoguda des de la Grècia clàssica, és l’origen de la primera edició del festival Empíric, a Cerdanyola del Vallès
Els organitzadors del festival Empíric voldrien arraconar la pregunta: “Lletres o ciències?” Comissariat pel científic i escriptor Salvador Macip, aquest festival de literatura i ciència, que tindrà lloc del 12 al 20 de novembre a diferents espais de Cerdanyola del Vallès, vol trencar amb aquesta dicotomia.
En aquesta primera edició, s’han programat fins a 23 activitats, com ara debats, xerrades, tallers, presentacions, exposicions, poesia... Sis de les activitats estan adreçades al públic familiar, per acostar els més petits –i els seus pares– a la ciència. Alguns dels participants seran: Caterina Biscari, Martí Domínguez, Helena Guilera, Belen Gopegui, Jordi Coromina, Gemma Lienas, Francesc Bravo, Mariola Dinarès, Carme Torras, Antonio Bernal, Toni Pou, Ramon López Mántaras, Anna Ballbona, Jordina Biosca, Carme Riera, Ignasi Llorente, Genis Sinca...
Un dels diversos atractius seran els espais inusuals on tindran lloc les activitats, entre els quals en destaquen dos, el sincrotró Alba –inaugurat el 2010 i una de les 49 instal·lacions similars que hi ha a tot el món– i el Parc Tecnològic del Vallès –que aplega cent empreses i institucions que treballen en el camp de les noves tecnologies–, a més de la Biblioteca Central de Cerdanyola, la Universitat Autònoma de Barcelona, Can Coll-Centre d’Educació Ambiental, el Parc del Turonet i el Museu d’Art de Cerdanyola.
Poder visitar l’espectacular sincrotró ja val la pena per si sol, tot i que per assistir a l’acte inaugural –dia 12 a les 18 h– caldrà fer una reserva prèvia a l’adreça de correu [email protected], perquè té un aforament limitat a 150 persones.
Empíric és un esdeveniment cultural que neix d’anys de treball del servei de cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola al voltant del foment de l’hàbit lector i de la important implantació científica que té el municipi.
Un festival singular plantejat per incentivar, per crear lligams, enfortir complicitats i aparellar les dues disciplines i que ens ajudarà, a través de la literatura, a mirar i sensibilitzar-nos amb el coneixement científic, a entendre el passat i la importància que suposa la ciència en la vida quotidiana
“Un dia de primavera del 1959, a la Universitat de Cambridge, el novel·lista i químic anglès CharlesPercy Snow va fer una conferència en la qual es va queixar de la manca de diàleg entre les ciències i les humanitats. Va dir que, com que els intel·lectuals literaris i els científics “han deixat de comunicar-se gairebé del tot, la divisió de la cultura ens està fent més estúpids del que caldria”. Snow només estava mostrant un fet obvi, la separació entre ciències i lletres. Actualment, la situació no és gaire millor”, explica Macip.
“Ciències i humanitats només són dues facetes de la cultura humana, com ja tenien molt clar els primers pensadors de la Grècia clàssica, parts d’una sola unitat condemnades a interactuar i col·laborar. La ciència necessita les humanitats per trobar el camí a seguir i les humanitats, per explicar qui som i en quin món vivim, no poden girar l’esquena a tot el coneixement que ens proporciona la ciència”, conclou el comissari.
I l’Empíric ha nascut amb la missió de demostrar a la societat que existeixen vasos comunicants entre les diferents branques de la cultura. “Esperem que aquest festival serveixi per incentivar el diàleg entre disciplines i enfortir aquests ponts que tant necessitem”, demana Salvador Macip.
Tot el programa d’activitats, a www.cerdanyola.cat/agenda/empiric-festival-de-literatura-i-ciencia