Art

El Museu Egipci estudia querellar-se per l’atac de diumenge

Dues activistes del col·lectiu Futur Vegetal van tacar una vitrina d’una mòmia i una paret del Museu Egipci de Barcelona

L’acció contra l’escalfament global se suma a una campanya mundial

L’atemptat a la vitrina de la mòmia faraònica de fa 2700 anys del Museu Egipci pot acabar amb denúncia. Així ho avançava ahir la directora del Patronat de la Fundació, Mariàngela Taulé a l’agència ACN. Diumenge, dues activistes del col·lectiu Futur Vegetal van pintar una paret i van tacar una vitrina per protestar per la crisi climàtica. En declaracions a EFE, Taulé, va explicar es desconeixia el cost econòmic de la reparació: però que, tot i així “l’acte que vam viure té conseqüències i la gent ho ha de saber”.

El líquid enganxós va tacar la vitrina i també imatges de Harry Burton sobre les excavacions de la tomba del faraó Tutankhamon. Més enllà, dels danys soferts en els objectes exposats, “va haver-hi danys personals, ja que un dels companys va tenir una pujada de tensió enorme i va haver de ser atès per una ambulància”. “L’altre dany és moral, perquè aquesta gent no entén la funció dels museus, que som centres de difusió cultural, de reflexió, que intentem tenir un pensament crític, exposant objectes arqueològics que serveixen per revisar la història i posar en crítica els discursos oficials”. Dilluns van rebre moltes mostres de suport, tant d’institucions públiques com de persones a títol privat. La directora general del Patronat lamentava a Efe que en aquest museu, “tot el personal, arqueòlegs i egiptòlegs, som gent molt compromesa i sentim l’acte com una agressió moral, no entenem què aporta i què té d’activisme”.

Per tot això, “som un altaveu i no entenem que hagi de ser a partir de nosaltres que aquests activistes tinguin visibilitat en els seus actes vandàlics, cada vegada més descontrolats, i amb els museus cada vegada més atemorits, quan hem de ser un lloc sense policies, espais molt democràtics de revisió de tot tipus de discursos”. Mariàngela Taulé creu que aquests grups “s’equivoquen, nosaltres no som el lloc, el focus no som nosaltres. No és al museu on cal fer activisme, institucions també preocupades i molt conscienciades per les conseqüències del canvi climàtic”.

El centre va obrir ahir les seves portes, encara que la sala afectada estava parcialment tancada, a pesar que els visitants podien veure tot el mal fet, que obligarà a pintar, refer els textos dels cartells, netejar tots els vidres i desmuntar vitrines complexes, intentant que res quedi més danyat.

Els ecologistes van escampar “petroli i sang” falsa i es van enganxar a un vidre de l’exposició tot exhibint una pancarta amb el lema ’+2,5ºC Justícia Climàtica. COPca-Cola’. “Mentre l’ONU preveu escenaris de 2,5ºC, els nostres líders polítics s’asseuen per 27a vegada en una taula pagats per Coca-Cola, una corporació ecocida”, va denunciar una de les activistes de Futur Vegetal.

Són múltiples les institucions culturals que han rebut atacs similar. Per exemple, fa deu dies uns activistes van atacar el quadre de Las majas de Goya al Museu del Prado o van ruixar un quadre de Van Gogh exposat a Palazzo Bonaparte de Roma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona