Llibres

Cartes i articles de Pla

Destino manté el ritme de publicacions de textos de Josep Pla amb les novetats ‘Periodisme i llibertat. Cartes 1920-1950’ i els articles de ‘Calendario sin fechas’

‘Calendario sin fechas’ recull 52 dels gairebé 1.500 articles de Pla a la revista ‘Destino’

“Els llibres de Josep Pla tenen molt bona acollida. No és cap disbarat, des del punt de vista editorial, publicar dues novetats cada any en català i dues més en castellà. Avui presentem dues novetats absolutes, no dues reedicions”, va declarar ahir Jordi Cornudella, expert planià, en nom de l’editorial Destino, que les publica.

I aquestes novetats són Periodisme i llibertat. Cartes 1920-1950, que recull la relació epistolar entre Josep Pla i Joan Estelrich, editat per Sílvia Coll-Vinent, i Calendario sin fechas, una selecció dels articles que Pla va publicar a la revista Destino, amb selecció i pròleg de Xavier Febrés.

Xavier Pla, director de la càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona, va comentar que “Pla va morir fa 41 anys; no era novel·lista i, tot i això, continua sent un bon reclam editorial”.

El polític conservador i escriptor Joan Estelrich (Felanitx, 1896 - París, 1958) i el periodista i escriptor Josep Pla (Palafrugell, 1897 - Llofriu, 1981) van ser companys de generació i van tenir molt de tracte. El centenar de cartes que aplega aquest volum cobreixen un període de trenta anys, de 1920 a 1950, i il·lustren les respectives trajectòries, que van tenir un espai permanent d’intersecció al voltant de la persona de Francesc Cambó, líder del catalanisme conservador. “El tercer protagonista de les cartes és Francesc Cambó”, afirma la professora Sílvia Coll-Vinent, que a més de l’edició de les cartes signa l’extens pròleg.

Coll-Vinent va assegurar en la roda de premsa que és un “epistolari molt atractiu, sobretot el dels primers anys”. “Tots dos van mostrar un afrancesament periodístic i literari.”

Les cartes “passen per moments molt convulsos, però no parlen de la Guerra Civil”. Una convulsió que els va afectar personalment quan el 1947, a través d’articles en la revista Destino, en què tots dos col·laboraven, van tenir una forta topada.

“Les cartes comencen amb una fase de més intimitat durant la dictadura de Primo de Rivera, es refreden una mica en els anys de la República, viuen un parèntesi que abraça la Guerra Civil i la primera postguerra i es reprenen des del distanciament a partir del 1947.” L’apèndix recull textos inèdits i articles esparsos que donen testimoni de la relació entre els dos homenots. De fet, Pla va dedicar a Estelrich un dels seus cèlebres Homenots.

Calendario sin fechas és una antologia de 52 articles de la secció que Josep Pla va publicar a la revista Destino entre el 24 de febrer del 1940 i l’11 de desembre del 1975. Pla va publicar prop d’un miler i mig d’articles en el setmanari; per tant, aquest llibre, tot i arribar a les 350 pàgines, n’és només una mostra.

“És una proposta meva, de fa temps, a edicions Destino, que ofereix una primícia i una descoberta”, assegura el periodista i escriptor Xavier Febrés. “La primícia és que els articles mai s’havien reeditat i la descoberta que ens permet rellegir Pla en castellà. Sempre va rebutjar l’etiqueta d’escriptor bilingüe, deia que era una tragèdia, però el cert és que ho va ser fins al final de la seva vida”, va dir Febrés.

“Una de les gràcies és la lleugera impertinència del punt de vista personal, la llibertat de criteri, que té valor, fins i tot quan no estàs gens d’acord amb el que Pla escriu.”

La secció Calendario sin fechas constitueix, en certa manera, la columna vertebral de la vida de Pla després de la Guerra Civil, perquè li va garantir uns ingressos i li va permetre tenir constantment una finestra oberta al contacte amb el seu públic de lectors i, també, perquè aquests articles van ser el planter del qual es van nodrir molts dels seus llibres, tant en l’etapa en què es va veure forçat a publicar només en castellà com després, quan va poder publicar de nou en català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia