La família Casero dona el seu fons a l’Ajuntament
Es tracta de documentació relacionada amb la seva activitat de periodista, escriptor i activista
La família de Just Manuel Casero, escriptor i periodista mort el 1981, als 35 anys d’edat, va formalitzar ahir la donació del seu fons a l’Ajuntament de Girona. Es tracta de documentació textual de caràcter personal referida a la seva activitat política, a la seva participació en associacions i en el món del lleure, a més de retalls de publicacions on treballava o col·laborava, poesia inèdita, llibres i fotografies. “Amb només 35 anys va tenir ocasió de desenvolupar una activitat extraordinària. Si no hagués sigut per la malaltia que va tallar una vida massa prematurament, segurament hauria tingut encara molta més transcendència”, va valorar Joan Boadas, cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions del consistori.
Els papers d'en Just han estat, durant més de quaranta anys, una massa dispersa de fulls i documents diversos, uns endreçats aquí, d'altres allà, que com jo, també van quedar orfes.
— Roger Casero Gumbau (@RogerCasero) November 14, 2022
Ara seran el fons @JustMCasero de l'Ajuntament de #Girona. https://t.co/mLSfOLBRJV pic.twitter.com/r7tGb3x3Yv
El fons de Casero, que va ser gerent i un dels fundadors del Punt Diari, s’organitza en deu capses d’arxiu, quatre capses de diari i dues carpetes de gran format. Inclou documentació d’entre el 1958 i el 1999, atès que Maria Mercè Gumbau, la vídua de Casero, es va dedicar a guardar “totes les notes i publicacions” que parlaven del seu marit pòstumament, incloses notes de condol (“algunes d’entranyables”). Gumbau va explicar que quan el fons va sortir del seu pis de Pont Major va notar un “rau-rau” al cos: “Ara és una mica més buit i més trist.” Però la recança inicial va donar pas al “ferm convenciment” que la donació al consistori hauria estat la voluntat de Casero i que la documentació “restarà per sempre” en les millors mans. Gumbau va llegir un dels articles de Casero de la secció Quiosc d’aquest diari, titulat Arxivar les nostàlgies.
Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, va destacar que el fons Casero explica els “moments complicats i difícils” de la Transició, i va subratllar que aquesta donació és una forma de “tancar” el reconeixement oficial a un “activista en majúscules” que va intentar “transformar el món” en què vivia. Madrenas va recordar que Casero ja disposa a la ciutat d’un carrer i una biblioteca amb el seu nom i una escultura, a més d’un premi literari que té transcendència fora de la ciutat. Per l’alcaldessa, la donació a l’arxiu de la ciutat permetrà que la seva trajectòria es “pugui analitzar” des de mirades diverses. “Ara, qui vulgui estudiar la història de la Transició al nostre país tindrà més elements per fer-ho”, va assegurar. “El pis de Pont Major queda una mica més buit, però Girona una mica més plena”, va concloure Madrenas.