Cinema

Un curt ‘gore’ guanya la 12a edició de l’Acocollona’t

L’holandès Ruwan Heggelman va treballar cinc anys en l’obra ‘Gnomes’, que el jurat qualifica de ‘joia’

També van rebre premis Mikel Arraiz, Albert Portal, Ester Bertran i Aleix Cabarrocas

Gnomes, un curt “fresc, divertit, gore i autèntic” de l’holandès Ruwan Heggelman, que va treballar durant cinc anys en la realització d’aquesta “joia”, com el qualifica el jurat, és el guanyador de la 12a edició del Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona, l’Acocollona’t, que es va clausurar ahir amb el lliurament de premis als millors curts en les diferents categories a concurs. El segon premi de la secció oficial va ser per a Heleno, de Mikel Arraiz, una “crítica esbojarrada al masclisme amb un toc irònic meravellós que es torna completament hipnòtic”, com destaca el jurat en l’acta, on també es fa una menció especial a La Masia, de Víctor Català, reconegut així mateix amb el premi del públic, i a El semblante, de Raúl Cerezo i Carlos Moriana.

L’acte de lliurament de premis, celebrat a l’Auditori Josep Irla, va començar amb la projecció de la quinzena de curts a competició en l’Acocoexprés i la desena dels de l’Acocotut!, adreçat als centres educatius de les comarques gironines i que van guanyar ex-aequo els alumnes de quart d’ESO de l’institut escola Mestre Andreu de Sant Joan de les Abadesses, per Terror escolar, i l’institut Salvador Sunyer i Aimeric de Salt, per El sacrifici. D’aquesta categoria, el jurat va destacar la qualitat de les obres.

Pel que fa a l’Acocoexprés, el millor curt va ser Revelacions 3, d’Albert Portal, que “tanca una trilogia fantàstica perfectament narrada i en exclusiva per a l’Acocoexprés, jugant amb elements periòdics del fantàstic i el metacinema”, segons sosté el jurat en la seva valoració. El segon premi en aquesta categoria va ser per a La presència, d’Ester Bertran i Aleix Cabarrocas, “per haver creat una versió molt nostrada i maternal d’un clàssic del terror modern com és el film Paranormal Activity”. També hi va haver una menció especial per a Lost in musicland, de Paul Jones; Al fondo a la derecha, d’Israel Marzano, i 112, d’Anaïs Valley.

El guanyador del primer concurs de pintura ràpida de l’Acocollona’t, que es va celebrar dijous passat pels carrers del barri vell de Girona, va ser Narcís Menció Bou, el treball del qual “és el que millor s’ajusta a la visió del festival i un clar exemple dels carrers claustrofòbics amb elements de terror”. El segon premi se’l va endur Erminda Carbajal “pel detallisme i els colors característics d’una Girona en plena tardor, amb un element no fantàstic però dotant-lo de mitologia”. El premi especial va ser per a Paul Jones, que ja havia estat reconegut amb una menció de l’Acocoexprés, i l’infantil, per a Navin Jones.

Finalment, el guanyador de l’Acococòmic va ser Javi Salcedo, “per la seva originalitat i per haver fet referència al gran Guillermo del Toro”, va valorar el jurat, que també va concedir una menció especial a Andreu García Fifu, “per la seva gràcia i comicitat”.

L’Acocollona’t va inaugurar la 12a edició el 2 de desembre passat, i fins ahir ha portat més d’una desena de propostes en diferents espais culturals de la ciutat. Els organitzadors valoren la represa després de les restriccions dels dos anys anteriors, i l’èxit del primer Acococrítics, una jornada oberta al públic en què una vintena de crítics, comunicadors i creadors han reflexionat sobre el cinema fantàstic i de terror.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.