Llibres

La humanitat animal

Els animals i els humans són el centre dels llibres il·lustrats ‘Evolució en acció’, de José Ramón Alonso, i ‘La revolta dels animals’, el clàssic de George Orwell

No cal ser animalista per, avui dia, trobar poc adients expressions com ara “com n’ets, d’animal”, “no diguis bestieses”, “ets un porc”, “no siguis burra”, etcètera. Tots som animals i els que no són humans no són racionals, però això tampoc els converteix en inferiors a tots nivells. Som descendents dels animals, com van assegurar a mitjan segle XIX, de manera independent, Alfred Russel Wallace i Charles Darwin, aquest darrer al famós L’origen de les espècies.

La teoria de l’evolució és un dels cims del coneixement humà, però el seu coneixement i comprensió té un problema: la immensa escala temporal en què actua respecte a les nostres breus vides. Encara que, si ens hi fixem bé, podem observar l’evolució en acció en certes espècies que justament estan en un moment de transició o són clars elements intermedis. A Evolució en acció (Thule, amb traducció d’Alvar Zaid)  podem veure molts exemples d’evolució que estan passant ara mateix, davant nostre. L’autor del text, José Ramón Alonso, és doctor per la Universitat de Salamanca, on exerceix com a catedràtic de biologia cel·lular, a més de ser investigador principal de l’Institut de Neurociències de Castella i Lleó. Yolanda González, l’autora de les magnífiques il·lustracions realistes d’aquest àlbum per a totes les edats, és llicenciada en belles arts per la Universitat Complutense i especialista en il·lustració científica.

La visió més famosa dels humans a través del comportament animal el va publicar el 1945 el periodista, novel·lista i assagista britànic George Orwell al conte satíric La revolta dels animals, que ha estat versionat molts cops. Els protagonistes són els animals d’una granja que expulsen els humans i creen un sistema de govern propi amb el pretext de viure amb més llibertat. Però el que acaba passant és que res surt com els animals més pacífics pensaven. Els que lideren la revolta són els porcs i acaben convertint el sistema en una veritable tirania. En principi el seu lema és “Tots els animals son iguals”. Amb el temps, però, el lema acaba sent: “Tots els animals son iguals, però alguns animals son mes iguals que altres.”

Ara, Baula ofereix una edició en format de luxe amb traducció de Jordi Vidal i unes espectaculars il·lustracions del l’artista belga Quentin Gréban, en què combina la calidesa dels ambients amb una subtil personificació dels animals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia