Art

Donació d’altura

La família Gimferrer fa la donació a l’Ajuntament de Banyoles d’una de les col·leccions privades d’art modern més rellevants del país

Les cent trenta-una peces són un reflex de la vida i dels viatges de Jordi Gimferrer

Miró, Tàpies, Goya, Picasso, Saura, Chillida, Dalí, Barceló i Rembrandt... tenen lligat des d’ahir mateix el seu nom a Banyoles. Algunes peces d’aquests artistes universals i la de molts altres igualment icònics s’exhibiran de forma permanent a l’edifici de Can Tarradas, que ha comprat l’Ajuntament i que, ara, caldrà habilitar per exposar-hi les 131 peces d’una de les col·leccions privades d’art modern més rellevants del país i que la família Gimferrer ha donat a la ciutat. L’espai s’ha d’obrir al públic en un termini màxim de tres anys.

L’alcalde, Miquel Noguer, i el prestigiós crític d’art banyolí Jordi Gimferrer han tancat dos anys de gestions – la voluntat inicial de la família era donar-la a una destacada institució museística nacional–, amb la signatura del conveni que formalitza la donació.

Aquesta col·lecció és especialment important pel que fa a pintura catalana i espanyola de finals del segle XIX i del segle XX fins a l’actualitat. Inclou obres d’autors romàntics com Modest Urgell i Marià Fortuny, modernistes com Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Mir, Arístides Maillol i Josep Llimona, i noucentistes com Joaquim Sunyer.

El grup d’avantguarda Dau al Set hi està representat de manera excepcional amb peces d’Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Ponç i Joan Josep Tharrats. També el grup El Paso, amb autors com Antonio Saura, Manuel Millares i Juana Francés. Altres noms destacats de l’art de les darreres dècades són Joan Genovès, Eduardo Chillida, el Grupo Crónica, Joan Brossa, Albert Ràfols-Casamada, Miquel Barceló, Zush, Perejaume i Jaume Plensa.

La col·lecció inclou també una selecta representació d’art africà i oriental, entre d’altres. Amb molts d’aquests creadors contemporanis, Jordi Gimferrer hi va desenvolupar una amistat personal.

Noguer ha afirmat que la donació permetrà a Banyoles tenir una de les col·leccions d’art més importants del país i convertir la ciutat en un centre d’art. I Jordi Gimferrer ha indicat que la col·lecció és un reflex de la seva vida i dels seus viatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen