Donació d’altura
La família Gimferrer fa la donació a l’Ajuntament de Banyoles d’una de les col·leccions privades d’art modern més rellevants del país
Les cent trenta-una peces són un reflex de la vida i dels viatges de Jordi Gimferrer
Miró, Tàpies, Goya, Picasso, Saura, Chillida, Dalí, Barceló i Rembrandt... tenen lligat des d’ahir mateix el seu nom a Banyoles. Algunes peces d’aquests artistes universals i la de molts altres igualment icònics s’exhibiran de forma permanent a l’edifici de Can Tarradas, que ha comprat l’Ajuntament i que, ara, caldrà habilitar per exposar-hi les 131 peces d’una de les col·leccions privades d’art modern més rellevants del país i que la família Gimferrer ha donat a la ciutat. L’espai s’ha d’obrir al públic en un termini màxim de tres anys.
L’alcalde, Miquel Noguer, i el prestigiós crític d’art banyolí Jordi Gimferrer han tancat dos anys de gestions – la voluntat inicial de la família era donar-la a una destacada institució museística nacional–, amb la signatura del conveni que formalitza la donació.
Aquesta col·lecció és especialment important pel que fa a pintura catalana i espanyola de finals del segle XIX i del segle XX fins a l’actualitat. Inclou obres d’autors romàntics com Modest Urgell i Marià Fortuny, modernistes com Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Mir, Arístides Maillol i Josep Llimona, i noucentistes com Joaquim Sunyer.
El grup d’avantguarda Dau al Set hi està representat de manera excepcional amb peces d’Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Ponç i Joan Josep Tharrats. També el grup El Paso, amb autors com Antonio Saura, Manuel Millares i Juana Francés. Altres noms destacats de l’art de les darreres dècades són Joan Genovès, Eduardo Chillida, el Grupo Crónica, Joan Brossa, Albert Ràfols-Casamada, Miquel Barceló, Zush, Perejaume i Jaume Plensa.
La col·lecció inclou també una selecta representació d’art africà i oriental, entre d’altres. Amb molts d’aquests creadors contemporanis, Jordi Gimferrer hi va desenvolupar una amistat personal.
Noguer ha afirmat que la donació permetrà a Banyoles tenir una de les col·leccions d’art més importants del país i convertir la ciutat en un centre d’art. I Jordi Gimferrer ha indicat que la col·lecció és un reflex de la seva vida i dels seus viatges.