Patrimoni

Inventarien el patrimoni del Parc del Montgrí

S’han recollit 522 registres patrimonials que es poden consultar en línia

Els responsables del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han elaborat, conjuntament amb els del Museu de la Mediterrània, un inventari del patrimoni cultural del parc que reuneix 522 elements patrimonials i que s’anirà ampliant. Tots els elements inventariats i la seva localització es poden consultar a través de l’eina Instamaps .

L’inventari s’ha dut a terme a partir d’una metodologia científica que ha consistit, en primer lloc, a realitzar un recull bibliogràfic exhaustiu i la consulta d’inventaris preexistents. Després s’han visitat cadascun dels elements inventariats per fer-ne una descripció formal i avaluar-ne l’estat de conservació. Al mateix temps, amb el treball de prospecció del territori, s’han pogut documentar nous elements que fins ara no havien estat inventariats. Amb tot aquest material, s’ha generat una base de dades que conté una informació exhaustiva de cadascun dels elements.

El treball, que s’ha estat duent a terme entre els anys 2019 i 2022, recull informació sobre l’estat de cadascun dels elements patrimonials, la seva ubicació, la tècnica constructiva emprada o la seva cronologia, entre altres característiques. A l’inventari es troben des de restes prehistòriques, com ara coves, fins a assentaments ibèrics, restes de l’època medieval, masos fortificats, construccions de pedra seca o restes de conflictes bèl·lics recents, entre d’altres.

El paisatge actual que configura el parc és fruit de més de 300.000 anys d’història i aplega no només valors naturals sinó també nombrosos elements patrimonials que es remunten a l’aparició dels primers assentaments humans durant la prehistòria. En aquest sentit, el patrimoni cultural dona identitat, lligam i arrelament a la població del parc natural. Així mateix, amb els anys també ha acabat sent un element més de l’hàbitat de moltes espècies de fauna i flora del parc. L’inventari destaca tots aquests elements i els dona a conèixer, al mateix temps que constitueix una eina més de gestió de l’espai. Aquest inventari segueix la línia de treball que impulsen conjuntament des del 2019 la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural i la direcció general de Patrimoni Cultural per buscar sinergies entre la protecció i el foment de l’ús sostenible del patrimoni cultural que es troba als espais naturals protegits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.