Art

Cultura

La refundació de Les Bernardes

La Casa de Cultura de Salt passa a ser Espai de Cultura Contemporània, en una aposta pels continguts que invitin a la reflexió

La reforma de l’entrada, ara per l’accés lateral i més lluminosa, del vestíbul i de les sales d’exposició ha costat uns 150.000 euros

En una segona fase, s’obriria al costat de la capella un cafè llibreria amb terrassa al jardí
El curs s’estrena amb un cicle expositiu sobre els cítrics, la Mediterrània, la melancolia i la mística

Una bona banda sonora és aque­lla que no fa subrat­llats a les pel·lícules, que a vega­des fins i tot passa des­a­per­ce­buda. És una dis­creció que no sem­pre es valora en les obres de reha­bi­li­tació d’edi­fi­cis històrics, amb els ges­tors més pre­o­cu­pats de fer lluir l’espec­ta­cu­la­ri­tat del canvi que l’ade­quació als usos als quals es des­tina. A Les Ber­nar­des, que va reo­brir el 31 de març pas­sat després de qua­tre mesos i mig d’obres, s’ha res­pec­tat l’equi­li­bri entre la moder­nit­zació necessària i la pre­ser­vació de la iden­ti­tat de l’edi­fici, datat de 1869. De fet, més aviat es poten­cia amb la trans­for­mació més vis­tosa que ha expe­ri­men­tat amb la reforma, coin­ci­dint amb el 40è ani­ver­sari de la seva con­versió en casa de cul­tura: l’accés per la façana late­ral por­ti­cada, amb les vol­tes que ja ser­vien d’imatge de la casa en l’ante­rior logo­tip, en lloc de la porta prin­ci­pal que dona al car­rer Major i que, amb l’estre­tor de la vorera i el trànsit intens, feia l’entrada poc agraïda. Amb el nou accés, aquesta inco­mo­di­tat no només des­a­pa­reix, sinó que es con­necta l’edi­fici amb el pas­seig que enllaça el car­rer Major amb la zona esco­lar de les Deve­ses, tra­ves­sant el casal d’avis i la ludo­teca. És una millora subs­tan­cial que la nova il·lumi­nació exte­rior que per­fila les vol­tes i el rètol iden­ti­fi­ca­tiu de la façana con­tri­bu­ei­xen a reforçar sense gai­res estridències però sí amb espe­rit juga­ner, amb la colo­ració noc­turna dels llums Led i les pin­tu­res impre­ses a la vidri­era que anun­cien que les noves Ber­nar­des són, sobre­tot, un cen­tre de pro­moció de les arts visu­als.

Aquesta ori­en­tació, que ja s’havia fet pre­sent en la pro­gra­mació expo­si­tiva dels últims anys, sota la direcció de Robert Fàbre­gas, adopta ara una forma visi­ble des del vestíbul mateix, creat de cap i de nou just tras­pas­sa­des les vol­tes de l’entrada oest amb una estètica càlida, espa­iosa i fun­ci­o­nal que s’emmi­ra­lla en els grans cen­tres cul­tu­rals del país. Empla­fo­nat tot de fusta i amb una moto Nar­cla cedida per Núria Clarà, la filla del seu inven­tor, Narcís Clarà, pre­si­dint l’espai, per no per­dre la referència a la cre­a­ti­vi­tat i el dina­misme sal­tencs, hi ha la zona de recepció, amb tau­lell, bancs i taqui­lles, sepa­rada de la pri­mera sala d’expo­si­ci­ons per una porta d’arc des de la qual s’obté una pers­pec­tiva en pro­fun­di­tat de tota la planta, fins a l’absis de la cape­lla del fons, incor­po­rada al cir­cuit expo­si­tiu amb l’ender­roc del mur que l’aïllava. També s’ha ence­gat des de dins la porta del car­rer Major, que està cata­lo­gada i era into­ca­ble, per tal de crear una sala expo­si­tiva diàfana, pro­te­gida de la llum solar, sense mobi­li­ari que des­torbi (era aquí on hi havia fins ara el dis­cret tau­lell de recepció) i equi­pada amb un sis­tema d’il·lumi­nació ade­quat per fer res­sal­tar les obres que es pre­sen­tin i evi­tar els incòmodes refle­xos. “Estic segur que és una de les millors sales d’expo­si­ci­ons de tot Girona”, afirma el direc­tor de la casa des de fa dotze anys, Robert Fàbre­gas, que explica la inversió que ha des­ti­nat la Dipu­tació als tre­balls de reforma, uns 150.000 euros, en el fet que “han vist al dar­rere un pro­jecte con­sis­tent”. En una segona fase, pen­dent d’apro­var i pres­su­pos­tar (les elec­ci­ons del maig ho dei­xen tot en sus­pens), s’habi­li­ta­ria en un espai ja reser­vat al cos­tat de la cape­lla un cafè lli­bre­ria on es pogues­sin adqui­rir des de les publi­ca­ci­ons gene­ra­des pels matei­xos cicles expo­si­tius de Les Ber­nar­des com títols de fons rela­ci­o­nats amb l’art i la lite­ra­tura. “Encara és un pro­jecte, però la idea és que l’espai dis­posi de buta­ques perquè el visi­tant es pugui asseure tran­quil·lament a lle­gir men­tre pren alguna cosa i con­versa, quasi com en un pub”, explica Fàbre­gas, que apunta l’opor­tu­ni­tat de donar vida al solar enjar­di­nat que com­par­tei­xen amb la ludo­teca per mitjà d’una zona des­ti­nada a ter­rassa.

El canvi d’accés, el fla­mant vestíbul i les sales reno­va­des són, de tota manera, només la cara visi­ble de la pro­funda trans­for­mació que ha expe­ri­men­tat Les Ber­nar­des, que a més ha incor­po­rat un sis­tema de cli­ma­tit­zació modern i con­nexió wifi a tot l’edi­fici. La més subs­tan­cial, però, té a veure amb el canvi de deno­mi­nació, que l’allu­nya defi­ni­ti­va­ment no només del seu ori­gen com a con­vent de mon­ges, sinó també de la seva con­dició de calaix de sas­tre on tro­ba­ven allot­ja­ment des dels cur­sets de ioga fins a les clas­ses de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya. A par­tir d’ara, ja no serà la Casa de Cul­tura de Salt, sinó un Espai de Cul­tura Con­tem­porània, la deno­mi­nació que consta al nou logo­tip i que vol poten­ciar la seva funció com a pro­mo­tor de conei­xe­ment.

La pro­gra­mació del nou curs, inau­gu­rada el mateix dia de la pre­sen­tació d’aques­tes Ber­nar­des refun­da­des, insis­teix en el des­ple­ga­ment de cicles expo­si­tius al vol­tant d’un tema monogràfic. El pri­mer, que es pot visi­tar fins al juliol, porta per títol Pai­sat­ges de melo­dies i per­fums i gira al vol­tant dels cítrics com a repre­sen­tació culta i alhora sen­sual de la cul­tura medi­terrània. Ins­pi­rada en el lli­bre El país donde flo­rece el limo­nero (Acan­ti­lado), de l’escrip­tora anglesa Helena Att­lee, que no va poder assis­tir a la inau­gu­ració per malal­tia, l’expo­sició cen­tral des­plega tot l’ima­gi­nari que ha engen­drat el cul­tiu de cítrics a Itàlia, des del culte que li retien els pode­ro­sos Mèdici, col·lec­ci­o­nis­tes de més d’un cen­te­nar de vari­e­tats de les for­mes més extra­va­gants, de les quals s’expo­sen uns quants mot­llos ela­bo­rats a par­tir dels con­ser­vats als museus de la Tos­cana, fins a les dis­pu­tes pel poder que van donar ori­gen a la màfia de Palerm, quan el negoci dels cítrics sici­li­ans pro­por­ci­o­nava més diners que qual­se­vol altre pro­ducte agrícola a Europa, pas­sant per tota una indústria rela­ci­o­nada amb els refres­cos ita­li­ans típics a base de cítrics i fins i tot la famosa aigua de colònia, en rea­li­tat obtin­guda amb essència de ber­ga­mota ita­li­ana. A través d’aquests fruits bul­bo­sos, sovint de sabor més dol­cenc que els nos­tres lli­mo­ners, força més àcids, es pot res­se­guir, de fet, la història mateixa d’Itàlia i les trans­for­ma­ci­ons del seu pai­satge, asse­gura Robert Fàbre­gas. Aquest mun­tatge es com­ple­menta amb les fotos de gran for­mat de Cris­tina Navarro, que rein­ter­preta l’herència pai­satgística i cul­tu­ral de l’Horta valen­ci­ana, asso­ci­ada més aviat a un pin­to­res­quisme folklòric, seguint les tra­ces, molt més esti­mu­lants, dels ready made de Duc­hamp, i amb els dibui­xos de Xavi Ramiro, a la sala La Talaia, ins­pi­rats en les cançons que l’han com­mo­gut.

A par­tir del setem­bre, el cicle expo­si­tiu estarà dedi­cat al Deliri místic, amb una cin­quan­tena d’obres de gran for­mat de Jordi Díaz Alamà que home­nat­gen La Divina Comèdia del Dant; recre­a­ci­ons fotogràfiques d’Aida Bur­gos sobre l’uni­vers romàntic de Fri­e­drich, i una joia: les foto­gra­fies de bos­cos del japonès Takeshi Shikama.

Renéixer a la perifèria
Robert Fàbregas (Salt, 1978) recorda que el primer any que va entrar de director a Les Bernardes, el desembre del 2011 en substitució d’Isabel Casals, que es jubilava, ja va començar a fer obres a la casa, un edifici religiós històric no gens fàcil d’adaptar als nous usos civils, i menys en un municipi perifèric i associat a una immigració multiracial i massiva que, de cares enfora, menysprea el seu dinamisme cultural. Ara que celebra els 40 anys com a casa de cultura del poble, Les Bernardes planteja un desafiament ambiciós, que Robert Fàbregas, candidat de Junts per Salt en les eleccions del 28 de maig, sap que deu també als col·laboradors que li han fet costat: Glòria Bosch, Pep Admetlla, Berta Casas, Eudald Camps, Pilar Parcerisas, Pere Parramon i Laura Cornejo. Per reflexionar sobre aquests reptes, ha invitat unes quantes personalitats a reflexionar en un llibre dissenyat per l’artista Pere Bellés sobre “què significa gestionar un centre cultural perifèric”, entre elles Lisbeth Rebollo, Àlex Susanna, Lluís Calvo, Joan Miquel Minguet o Ricard Mas. Mentrestant, es pot consultar tot l’arxiu d’activitats que ha generat Les Bernardes en aquests 40 anys al seu web .

L’arxiu i el fons d’art de Glòria Bosch ja tenen casa

La investigadora i crítica d’art Glòria Bosch va cedir a Les Bernardes fa dos anys el seu arxiu documental, que inclou correspondència privada, publicacions, projectes expositius i llibres signats per artistes. Gairebé no seria notícia, si tothom conegués la generositat d’aquesta investigadora que durant vint anys va assumir la direcció artística de la Fundació Vila Casas i amb la qual és tan fàcil establir complicitats. Però ho és, de notícia, i més amb l’anunci que també dipositarà a Salt el seu fons d’art, format per unes dues-centes obres d’artistes catalans d’entre els anys setanta i noranta, un luxe i una aposta de regeneració cultural per a un municipi que ha de destinar bona part dels seus recursos a la cohesió social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.