Cinema

Maresme, terra de rodatges

La comarca multiplica la captació de produccions audiovisuals

Vol unificar en una única oficina els tràmits per a la cessió de localitzacions

La Maresme Film Commission la integren 27 dels 30 municipis

Les sèries, amb un 30% del total, encapçalen les produccions

Durant vuit tem­po­ra­des, el Maresme es va con­ver­tir cada sobre­taula en l’esce­nari d’una de les sèries més recor­da­des de TV3. La Riera i els seus dra­mes entre fogons a la fonda amb el mateix nom i al poble inven­tat de Sant Cli­ment van per­me­tre a molts espec­ta­dors conèixer els millors pai­sat­ges d’una comarca amb una llarga tra­jectòria turística, però històrica­ment pro­jec­tada cap a l’estran­ger. El ressò obtin­gut va faci­li­tar que ger­minés un pro­jecte pri­mer vin­cu­lat al Con­sell Comar­cal i poste­ri­or­ment al Con­sorci de Pro­moció Turística que volia apro­fi­tar al màxim i al mateix temps impul­sar la gran oferta de loca­lit­za­ci­ons al ter­ri­tori que podien atraure futurs rodat­ges tant cine­ma­togràfics com tele­vi­sius, audi­o­vi­su­als o de publi­ci­tat. L’ofi­cina de la Maresme Film Com­mis­sion va néixer amb aquest objec­tiu el 2018 i, cinc anys més tard, pre­senta uns resul­tats que ja recu­llen els fruits de “ven­dre” la comarca a l’exte­rior i con­ver­tir-la en un refe­rent per als rodat­ges. Actu­al­ment, fan de pont entre les deman­des de les pro­duc­to­res i l’oferta d’espais de 27 dels 30 muni­ci­pis. Sant Pol de Mar, Sant Iscle de Vallalta i Cale­lla no par­ti­ci­pen en el pro­jecte. “Fem d’alta­veu per cap­tar rodat­ges i uni­fi­quem en un únic lloc tots aquells tràmits que els ajun­ta­ments recla­men, des dels tipus per­mi­sos per tallar car­rers fins al llo­guer dels espais, entre molts altres”, explica el pre­si­dent del Con­sorci, Joa­quim Arnó. Aquesta gestió única “faci­lita i agi­litza molt la feina tant d’una banda com de l’altra”. Tant és així que el pre­si­dent de l’ens xifrava l’èxit de la tra­jectòria de l’ofi­cina de la Maresme Film Com­mis­sion en un 600% més d’acti­vi­tat des que va començar fins ara. “Hem pogut orga­nit­zar millor casa nos­tra i hem atret empre­ses que fins ara bus­ca­ven loca­lit­za­ci­ons en altres ter­ri­to­ris”, indica Joa­quim Arnó.

Esta­bi­lit­zar l’aposta

Aquests bons resul­tats han faci­li­tat que l’estratègia a seguir en els pro­pers anys inclo­gui l’esta­bi­li­tat del pro­jecte amb un con­tracte per a qua­tre anys del ser­vei i un seguit d’objec­tius que com­ple­men­tin la feina que es fa habi­tu­al­ment. “Estem tre­ba­llant en la implan­tació d’una fines­treta única a par­tir de la qual sigui la mateixa ofi­cina la que resol­gui tots els tràmits entre pro­duc­to­res i ajun­ta­ments”, indica com a pri­o­ri­tat el pre­si­dent del Con­sorci, i hi afe­geix que hi ha en car­tera la cre­ació d’una ruta turística cine­ma­togràfica que passi per aquells espais que han estat esce­nari de films, sèries o vide­o­clips. “Atraure pro­duc­to­res vol dir atraure inver­si­ons econòmiques per a la comarca, com ara la que tenim entre mans d’una empresa dels Estats Units que busca un lloc on esta­blir-se durant un any i que sig­ni­fi­ca­ria una sei­xan­tena de llocs de tre­ball”, comenta.

L’èxit de la ini­ci­a­tiva es deu en bona part al boom de les pla­ta­for­mes que han inten­si­fi­cat la cre­ació de pro­duc­ci­ons i, per tant, la demanda de loca­lit­za­ci­ons. “Els números que tenim són dels llocs que ens arri­ben a nosal­tres, però cre­iem que en són força més, perquè en que­den fora aquells que afec­ten fin­ques par­ti­cu­lars i dels quals ens assa­ben­tem més tard”, explica Albert Roca, res­pon­sa­ble amb Txell Noè de l’ofi­cina. “El nom­bre de peti­ci­ons sem­pre és supe­rior al dels rodat­ges que s’aca­ben fent, perquè els pro­jec­tes no sem­pre sur­ten, però és de vital importància que es mul­ti­pli­quin les con­sul­tes i es cone­gui el ter­ri­tori”, asse­gura Roca, que des­taca que el 2022 ha estat espe­ci­al­ment prolífic un cop s’ha dei­xat enrere l’atu­rada que va sig­ni­fi­car la pandèmia.

Mataró, líder en espais

“Les sèries han vin­gut per que­dar-se, amb prop d’un 30% de les pro­duc­ci­ons que es van fer l’any pas­sat, segui­des dels espots publi­ci­ta­ris, amb un 21,92%, i el cinema, amb gai­rebé un 14%”, enu­mera Roca, que des­taca que la capi­tal de la comarca, Mataró, és al cap­da­vant de les pobla­ci­ons amb més nom­bre de fil­ma­ci­ons. “És molt impor­tant que, un cop cap­tada la pro­duc­tora per a una loca­lit­zació en con­cret, li’n puguem ofe­rir d’altres a pocs quilòmetres perquè hi faci el que tenia pre­vist fer en un altre lloc”, afirma el res­pon­sa­ble de la Maresme Film Com­mis­sion, que asse­gura que actu­al­ment hi ha tres pro­jec­tes impor­tants sobre la taula que van més enllà de visi­tar la comarca pun­tu­al­ment i es plan­te­gen “esta­blir-hi el cam­pa­ment base”.

La tipo­lo­gia de les loca­lit­za­ci­ons és infi­nita, segons Txell Noè, i va des d’un car­rer fins a un edi­fici històric, un mer­cat, un camí de bosc o una habi­tació. “És una feina de for­mi­gueta que ens per­met adap­tar cada cop més l’oferta a les neces­si­tats de cada pro­duc­tora”, comenta, i indica que, més enllà de Mataró, el que deter­mina la dema­nada dels muni­ci­pis no és tant si són més grans o no, sinó el nom­bre de loca­lit­za­ci­ons que posen a dis­po­sició. En aquest sen­tit, des del web de la Maresme Film Com­mi­sion es poden con­sul­tar els diver­sos espais dis­po­ni­bles i sol·lici­tar-ne infor­mació. El 2022 va tenir 8.000 usu­a­ris.

Entre les fil­ma­ci­ons que es van fer al Maresme l’any pas­sat i que està pre­vist que es puguin veure aquest any, des­ta­quen El cuerpo en lla­mas, el mediàtic cas del crim de la Guàrdia Urbana, amb Úrsula Cor­beró i Quim Gutiérrez i diri­gida per Jorge Tor­re­grossa i Laura Mañá, i que es va rodar a Ale­lla, Arenys de Mar, Mataró i Dos­rius. “Una altra sèrie que ha visi­tat diver­sos muni­ci­pis de la comarca és una pro­ducció britànica que ens té molt intri­gats perquè es titula Palo­mino, tot i que estem segurs que no serà el títol defi­ni­tiu”, comenta Albert Roca. Es tracta d’un thri­ller que segueix la història d’Erin Collan­tes, una pro­fes­sora britànica que tre­ba­lla a l’Estat espa­nyol i que es veu embo­li­cada en un roba­tori en un super­mer­cat que li can­viarà la vida.

La Mesías, de Los Javis –Javier Ambrossi i Javier Calvo–, amb Car­men Machi, Maca­rena García, Ceci­lia Roth i Lola Dueñas, s’ins­pira en el grup de pop cristià Flors Mariae, for­mat per inte­grants d’una mateixa família molt reli­gi­osa i que va ser tot un feno­men a inter­net. Pel que fa a pro­duc­ci­ons cata­la­nes, des­taca Un cel de plom, diri­gida per Miquel Romans i pro­ta­go­nit­zada per Nau­si­caa Bonin, i que recrea la vida de Neus Català a par­tir de la bio­gra­fia homònima escrita per Carme Martí i la mateixa Neus Català.

El saló de plens de l’Ajun­ta­ment de Mataró, con­ver­tit en un tri­bu­nal a Tú tam­bien lo harías, amb l’actriu Mic­he­lle Jen­ner, i el cemen­tiri d’Arenys de Mar, miti­fi­cat per Sal­va­dor Espriu i que apa­reix a Sin hue­llas, són dos dels espais clara­ment iden­ti­fi­ca­bles que han ser­vit d’esce­nari per a films durant l’any pas­sat.

El secre­tisme amb què les pro­duc­to­res duen a terme els seus tre­balls també s’enco­mana als res­pon­sa­bles de tro­bar-los els esce­na­ris més adi­ents. Tot i això, des de la Maresme Film Com­mis­sion avan­cen que una de les pro­pos­tes més impor­tants és esta­tal: mun­ta­rien a Mataró l’ofi­cina de pre­pa­ració del film i pos­si­ble­ment es mou­ria per altres pobla­ci­ons. “També està en fase de pre­pa­ració una TV movie sobre Peret, a Mataró”, comenta Roca. Hi ha hagut, però, pro­jec­tes de gran enver­ga­dura que s’han interes­sat pel Maresme però que no s’hi han aca­bat que­dant. Les més carismàtiques, tal com va reconèixer el mateix Roca, van ser les visi­tes de la pro­duc­tora de Star Wars, el dar­rer film de l’actor Tom Holland –cone­gut pel seu paper de Spi­der­man–, Unc­har­ted, que va aca­bar tri­ant Llo­ret de Mar, i la reei­xida sèrie de Net­flix The crown. “El nos­tre termòmetre ha de ser que totes les pro­duc­ci­ons que pas­sin per Bar­ce­lona ens tru­quin a la porta”, insis­teix el res­pon­sa­ble de l’ofi­cina, que recorda que Cata­lu­nya hau­ria de resol­dre el seu dèficit de platós cine­ma­togràfics si es vol poten­ciar encara més com un refe­rent en el sec­tor.

Volem que totes les produccions que passin per Barcelona ens truquin a la porta
Albert Roca
MARESME FILM COMMISSION
Hem atret empreses que fins ara buscaven localitzacions en altres territoris
Joaquim Arnó
PRESIDENT DEL CONSORCI DE PROMOCIÓ TURÍSTICA DEL MARESME


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.