Llibres

Clubs de lectura: on els homes són minoria

No arriba al 20% el nombre d’homes inscrits en els 22 clubs de lectura d’adults de les biblioteques de Girona

En infantil i juvenil, les diferències s’escurcen entre els lectors menors

Destaquen que tant abans com després de la pandèmia hi ha hagut molta demanda

És un espai de trobada on les dones són majoria. Les xifres així ho constaten. De les 477 persones inscrites en els 22 clubs de lectura d’adults que ofereixen les cinc biblioteques de Girona, 92 són homes, segons dades facilitades pel Servei Municipal de Biblioteques de l’Ajuntament de Girona . En percentatges significa que els homes són minoria i no arriben al 20% (19,29), enfront del 80,71% de dones. La xifra mitjana d’inscrits en un club de lectura se situa en la vintena. Així, al club de lectura de la biblioteca Ernest Lluch hi ha vint dones i només dos homes. El dinamitzador és un home.

Els temes que s’ofereixen en els clubs de les biblioteques gironines són diversos i inclouen no només la lectura de narrativa sinó també teatre, òpera, en anglès i francès, literatura i cinema, manga o filosofia. En aquest últim cas, el club de lectura de filosofia organitzat a la Biblioteca Carles Rahola en col·laboració amb l’Associació Filosofia, Ara és on hi ha un percentatge més equilibrat, més paritari, entre homes i dones inscrits: vint homes i vint-i-vuit dones. Als clubs de lectura infantil i juvenil el desequilibri és menor tot i que també hi ha una majoria lectora femenina: dels 138 menors inscrits, 87 són nenes (63%) i 51 són nens (37%). Al club infantil en anglès de la biblioteca Casero, dels 12 inscrits hi ha set nenes i cinc nens; al club de juvenil de la biblioteca Antònia Adroher, dels deu inscrits, hi ha set noies; al club de juvenil de la biblioteca Rahola, de catorze inscrits, deu són noies, i a la biblioteca Salvador Allende, al club de lectura juvenil, hi ha onze inscrits, sis noies i cinc nois.

El cap del Servei Municipal de Biblioteques, Artur Iscla, destaca l’augment de participants en una activitat pública i gratuïta “que cada vegada té més requesta” i que tant abans com després de la pandèmia ha tingut sempre molta demanda. Iscla recalca el fet que els clubs de lectura, un punt de trobada amb la lectura com a punt en comú, depassen les biblioteques amb una oferta a la ciutat de Girona que els últims anys s’ha ampliat amb les propostes que fan llibreries i diferents associacions i entitats. “És un espai de socialització que no és un patrimoni de les biblioteques, i això és bo.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.