Música

girona

Burruezo: “Al-Àndalus era una sola comunitat intercultural”

“Crec que he comès un error quan parlava de la música de les tres cultures, perquè en realitat a al-Àndalus hi havia tres tradicions, l’àrab, la cristiana i la jueva, però dins d’una sola cultura”, diu Pedro Burruezo, que avui oferirà amb la Nur Camerata en format de trio el concert pedagògic La reina de Siurana / al-Àndalus.cat al centre cívic Pla de Palau de Girona (20 h, entrada lliure), dins la IX Temporada Música per a Tothom, coorganitzada amb l’Associació Magic Room. A més de Burruezo (veu, mondol, percussions i direcció), completen el trio Berna Jones (violí) i Robert Santamaría (qanun).

Barceloní de naixement, guixolenc adoptiu, Pedro Burruezo és un músic de llarga i rica trajectòria, periodista i activista ecologista, i, entre altres coses, gran divulgador, no tant de la història, sinó de l’essència, la cultura i la mística d’aquella al-Àndalus que reivindica com un model de convivència absolutament vigent, “una sola comunitat intercultural, encara que després ho amaguessin els Reis Catòlics, la Inquisició i el franquisme”.

En el concert d’avui, hi presentarà el seu últim disc, un EP de quatre temes titulat La reina de Siurana, que fa referència a la llegenda d’Abdelazia, filla del valí de Siurana, que va preferir saltar d’un cingle quan arribaven les poc amistoses tropes cristianes –“Els fatxes de l’època”, puntualitza Burruezo amb humor– a l’últim reducte d’al-Àndalus en terres catalanes.

En el disc , Burruezo posa també música a un poema d’Abú Bakr de Tortosa, gran intel·lectual andalusí que va viatjar per Orient i que, segons remarca Burruezo, “és més conegut a Egipte, on va morir a Alexandria, que no pas a Catalunya; de fet, jo vaig conèixer la seva existència quan me’n van parlar durant un concert que vam oferir a l’ambaixada espanyola al Caire”. La cançó resultant, Rasha de Tortosa, està vestida amb sonoritats de música gharnati d’Algèria, d’origen andalusí, que amb el seu nom fa referència a Granada. “Abú Bakr és un altre dels personatges d’al-Àndalus que, a pesar de la seva gran força creativa, aquí han caigut en l’oblit, quan en realitat nosaltres som Ramon Llull, però també Abú Bakr de Tortosa i Bonastruc ça Porta de Girona, perquè a la seva època tot estava molt més barrejat del que ens pensem.”

Per tot això, Burruezo creu que els seus concerts no són només viatges sonors a temps remots, sinó que transmeten al públic del segle XXI una saviesa ancestral molt útil per afrontar aquests temps de tribulacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes
arts escèniques

Catorze finalistes catalans als Max, amb una gala dedicada a Guimerà

barcelona
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa
Música

L’Embassa’t atrau 7.600 persones, una xifra rècord pel festival

Sabadell

Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir

Polinyà