Art

art

Inund’Art potencia la cocreació amb la ciutadania

La mostra d’art contemporani celebrarà del 2 al 4 de juny un cap de setmana d’instal·lacions, ‘performances’ i recorreguts sensitius a diferents espais de Girona i allargarà les exposicions a la Casa de Cultura fins al 22 de juliol

“Som aigua, que no para mai i que es pot tro­bar una roca –i nosal­tres n’hem tro­bat mol­tes des de fa 18 anys, autènti­ques mun­ta­nyes–, però impacta en ella i troba un nou camí per con­ti­nuar fluint”. Així expli­cava aquest matí Raquel Moron, artista i coor­di­na­dora del fes­ti­val Inund’Art, el sen­tit del car­tell de la 18a edició de la “mos­tra d’art con­tem­po­rani amb tots els sen­tits”, que cele­brarà el seu cap de set­mana més intens del 2 al 4 de juny, amb ins­tal·laci­ons, per­for­man­ces i recor­re­guts sen­si­tius a dife­rents espais de Girona, inclo­sos la Ram­bla i els ponts de Sant Agustí i de les Pei­xa­te­ries Velles. El diven­dres 2 s’inau­gu­ra­ran també les expo­si­ci­ons del fes­ti­val a la Casa de Cul­tura de la Dipu­tació de Girona –també a la Fun­dació Fita–, on aquest matí s’ha pre­sen­tat l’Inund’Art 2023, amb la presència d’Albert Piñeira, vice­pre­si­dent de la Dipu­tació; Ama­deu Breva, coor­di­na­dor ter­ri­to­rial de Joven­tut a Girona, i Josep Cala­ta­iud, direc­tor dels Ser­veis Ter­ri­to­ri­als de Cul­tura a Girona. Les expo­si­ci­ons, entre elles les de les esco­les d’art i els ins­ti­tuts, res­ta­ran ober­tes fins al 22 de juliol a la Casa de Cul­tura, on també tin­dran lloc tallers en família.

Inund’Art con­ti­nua apos­tant per la nova cre­ació inde­pen­dent, gene­ral­ment jove i com­pro­mesa, sovint gene­rada a través d’un tre­ball col·lec­tiu, de cocre­ació amb la ciu­ta­da­nia. De fet, els pro­jec­tes comu­ni­ta­ris són, jun­ta­ment amb la incor­po­ració de l’art sonor, dues de les apos­tes des­ta­ca­des de la 18a edició, la de la majo­ria d’edat del fes­ti­val.

Per exem­ple, un dels pro­jec­tes comu­ni­ta­ris és el que hi pre­sen­tarà la mateixa Moron amb Cesc Sidera: SOS (Sub­jecte d’Obso­lescència Silent) es pre­senta com “una car­to­gra­fia sonora del Barri Vell de Girona com­posta de retalls de la memòria i la nostàlgia, la crítica i l’espe­rança dels veïns i veïnes d’un barri dura­ment col­pit per la gen­tri­fi­cació”. Aquest pro­jecte, que també rei­vin­dica el dret a l’habi­tatge, està rea­lit­zat con­jun­ta­ment amb el Cen­tre Cívic Barri Vell-Mer­ca­dal, l’Asso­ci­ació de Veïns i Veïnes del Barri Vell, la pla­ta­forma Més Barri, Menys Pisos Turístics, la PAH del Gironès i els veïns i veïnes del Barri Vell. Es tracta d’una pas­se­jada sonora pel Barri Vell de Girona, escol­tant tes­ti­mo­nis dels seus veïns i veïnes.

En la mateixa línia comu­nitària també es podrà visi­o­nar un pro­jecte de medi­ació artística entre dones nas­cu­des i dones nou­vin­gu­des a Girona, a Històries ocul­tes, de Petra Vlas­man i Marie-Noëlle Marange, que han tre­ba­llat, con­jun­ta­ment amb el Cen­tre Cívic Pla de Palau, la cons­trucció de ponts per con­nec­tar les per­so­nes “més enllà de les bar­re­res lingüísti­ques per acon­se­guir pro­moure la inte­gració i la inclusió social”. Són només dos exem­ples de la intensa pro­gra­mació d’un fes­ti­val “sense caps de car­tell”, que estendrà també les seves acti­vi­tats per dife­rents espais del Museu d’Història de la Ciu­tat, el refugi anti­a­eri del jardí de la Infància o el Cen­tre Cívic del Barri Vell-Mer­ca­dal, on 25HOM­BRES pre­sen­tarà el dia 3 la seva Amarga Intro­ducció al Caos, entre l’art sonor i el visual i la per­for­mance.

A la Ram­bla, s’hi podran veure ins­tal·laci­ons d’Edgar Mas­segú i Núria Duran, i una escul­tura d’aigua de Tor­rent Pagès. Com a nove­tat, el diu­menge 4 es farà una visita guiada amb els cre­a­dors de les obres repar­ti­des pel tei­xit urbà. Tota la pro­gra­mació es troba deta­llada al web del fes­ti­val .

Inund’Art també posa en marxa el Pro­jecte Sub­marí, a través del qual han con­vi­dat 10 joves que tenen entre 16 i 21 anys a par­ti­ci­par en l’orga­nit­zació, “com una per­sona més de l’equip i de manera remu­ne­rada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.