Art

El Greco, Goya i Zurbarán, al Maricel de Sitges

La col·lecció Bertránn durà una vintena d’obres d’art hispànic i barroc

La Col·lecció Bertrán porta al Museu Mari­cel de Sit­ges obres d’art hispànic i el Bar­roc euro­peu, entre les quals hi ha pin­tu­res del Greco i Goya, a la pri­mera mos­tra dedi­cada a col·lec­ci­ons pri­va­des cata­la­nes per Museus de Sit­ges. A l’expo­sició, oberta fins a la pri­mera set­mana d’octu­bre, es poden con­tem­plar 22 obres entre els segles XVI i XIX, d’artis­tes com el Greco, Goya, Zur­barán, Alejo Fernández o peces de ceràmica, pro­vi­nents de la Col·lecció Bertrán , una de les col·lec­ci­ons pri­va­des d’art hispànic i el bar­roc euro­peu més relle­vants de Cata­lu­nya.

Els comis­sa­ris de la mos­tra, Ignasi Domènech i Nadia Hernández, han selec­ci­o­nat per a aquesta expo­sició obres com “Sant Joan Bap­tista, Crist amb la Creu” (1585), del Greco; un bodegó (1640), de Juan de Zur­barán; una rara obra sig­nada d’Alejo Fernández; un auto­re­trat (1775) d’Anton Rap­hael Mengs; el Retrat de Rita Molins (1815), de Fran­cisco de Goya, i diver­sos retrats de qui va ser el pin­tor de la Cort Vicente López.

La mos­tra, segons informa Efe,també pre­senta un con­junt de des­ta­ca­des obres de ceràmica de Tala­vera, així com un objecte de vidre de roca tallat i gra­vat, rea­lit­zat a Milà a mit­jans del segle XVI mun­tat amb plata i esmalts a Viena a finals del segle XIX.

La Col·lecció Bertrán és el resul­tat de l´interès per l´art de tres gene­ra­ci­ons d´una mateixa família. Tot i que Felip Bertrán, va adqui­rir algu­nes obres, va ser José Bertrán Musitu (1875-1957) qui la va ampliar de manera impor­tant i va crear també un interes­sant con­junt de ceràmica de Tala­vera, manu­fac­tura poc pre­sent a les col·lec­ci­ons cata­la­nes del període. La col·lecció es va cons­truir pro­gres­si­va­ment per ser exhi­bida al pala­uet neoclàssic que l’arqui­tecte Fran­cesc Rogent va cons­truir per a la família a la dècada de 1870 al barri del Put­xet de Bar­ce­lona, ales­ho­res un lloc allu­nyat de la ciu­tat on algu­nes famílies aco­mo­da­des bar­ce­lo­ni­nes cons­truïen les seves cases de repòs. El pala­uet Ber­tran encara llu­eix la seva esplen­dor al cos­tat dels seus jar­dins de 2 hectàrees de superfície.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.