Patrimoni

Sant Feliu de Guíxols localitza un mosaic romà dels segles IV i V

Els arqueòlegs han extret un mosaic romà dels segles IV i V dC localitzat durant la reforma de la plaça del Monestir de Sant Feliu de Guíxols. Almudena García, l’arqueòloga responsable de les prospeccions, ha explicat que el mosaic formaria part d’una antiga vil·la que més endavant es va reconvertir en espai de culte i va integrar-se al monestir benedictí. Segons l’ACN, és l’única de les restes que s’han trobat al subsol que s’exposarà al Museu d’Història, ja que les altres s’han protegit amb malla geotèxtil i s’han cobert amb grava abans de pavimentar la plaça. La reforma finalitzarà aquest juliol i a partir d’aquí l’Ajuntament ja encara les obres als interiors del monestir, amb l’objectiu de que el futur Museu Thyssen sigui realitat el 2025.

Entre les troballes, a part de les restes dels murs, també s’han trobat els basaments d’una església del segle XVIII, que havia d’ampliar l’actual, però que mai va acabar-se. D’altra banda, davant la Porta Ferrada s’han trobat diverses estances que formaven part del recinte de culte del monestir.

Pel que fa al mosaic, es troba fragmentat i incomplet, però s’hi pot veure com les tessel·les, de diferents colors, dibuixen cercles concèntrics i altres motius geomètrics. Segons Almudena García: “formaria part d’una vil·la romana d’època tardoantiga, que més endavant es va convertir en centre cultural i, ja a l’edat mitjana, va donar pas al monestir benedictí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.