Cinema

festival de cinema

Laura Ferrés competirà a Locarno amb ‘La imatge permanent’

‘Negu hurbilak’, dirigida per un col·lectiu de joves cineastes bascos i catalans, també participa al certamen suís

Tres pel·lícules i un curtmetratge amb producció catalana tindran la ‘première’ al festival, que comença demà

Laura Ferrés (Barcelona, 1989) va afegir el seu nom a la llista cada vegada més llarga de directores catalanes de prestigi quan, el 2017, el seu curtmetratge Los desheredados es va convertir en l’única producció de tot l’Estat que participava al Festival de Canes. La Setmana de la Crítica el va incloure a la seva selecció de curts i el va premiar. Sis anys després, la cineasta tornar a estar d’actualitat per la selecció del seu primer llargmetratge, La imatge permanent, a la secció oficial a concurs del Festival de Locarno, que se celebra entre demà i el 12 d’agost. Albert Serra va guanyar el 2013 el màxim guardó d’aquest festival, el Lleopard d’Or, amb Història de la meva mort.

Tres pel·lícules i un curtmetratge amb producció catalana participen al Festival de Locarno, segons informa ACN. A més de la cinta de Ferrés, s’hi presentaran la pel·lícula de ficció catalano-basca Negu hurbilak, del col·lectiu Negu, a la secció Cineastes del Present; el curt De Imperio d’Alessandro Novelli, a la secció Pardi di Domani - Concorso Internazionale, i el llargmetratge Temps futurs, de Víctor Checa, que formarà part dels Open Doors Screenings

La cinta de Laura Ferrés s’ha rodat al Prat del Llobregat, ciutat de la directora on ja va situar Los desheredados. Rodat en versió original catalana, amb fragments en castellà, La imatge permanent té el punt de partida en un poble del sud. L’Antonia, una mare adolescent, desapareix una nit. Cinquanta anys més tard i molts quilòmetres al nord, la Carmen, una directora de càsting, ha de trobar persones que expliquin els seus records després de canviar de ciutat. Durant la cerca, la Carmen coneix a l’Antonia. La pel·lícula està protagonitzada per les actrius María Luengo i Rosario Ortega, i és una producció de Fasten Films (Adrià Monés) en coproducció amb Le Bureau (Gabrielle Dumon) i Materia Cinema (Nadine Rothschild). Laura Ferrés ha escrit també el guió del film, amb la col·laboració d’Ulises Porra i Carlos Vermut.

‘Negu hurbilak’

Després de passar per les seccions d’indústria del D’A Film Festival i de L’Alternativa a Barcelona i altres festivals, Negu hurbilak, el primer llargmetratge de ficció del col·lectiu de joves cineastes bascos i catalans Negu, s’estrenarà al Festival de Locarno. Competirà a la secció Cineastes del Present, que ofereix una selecció de primers i segons llargmetratges, principalment estrenes mundials.

Negu hurbilak narra la història d’una fugida i tracta sobre l’aïllament, l’espera i l’etern anhel d’identitat. El rodatge s’ha desenvolupat a la localitat navarresa de Zubieta, i alguns dels seus veïns formen part de l’elenc. Al costat d’ells, la pel·lícula compta amb Jone Laspiur, Goya a millor actriu revelació 2021, en el paper de la jove protagonista. És l’única actriu professional.

Al film, ETA anuncia el cessament definitiu de la seva activitat armada. Una jove fuig amb un clar objectiu: travessar la frontera perquè a casa seva ja no està segura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.