Música

Crítica

Castell de Peralada

Victòria de Rial, la veu delicada

Que el fes­ti­val de Pera­lada, com ho havia fet abans el madri­leny Tea­tro de la Zar­zu­ela per un con­cert cele­brat fa tres mesos, escollís Núria Rial per home­nat­jar Victòria de los Ánge­les en el cen­te­nari del seu nai­xe­ment sem­blava més que una bona elecció: una excel·lent aposta per una de les millors intèrprets actu­als de l’ano­me­nada música antiga sense que al seu país, que és el nos­tre, pot­ser es tin­gui prou pre­sent. En aquests temps tan exhi­bi­ci­o­nis­tes, en què s’imposa allò que surt a l’apa­ra­dor, Rial pot­ser no es prou reco­ne­guda per la seva manca de divisme, cosa que com­par­ti­ria amb Victòria de los Ánge­les. Com també, amb la sin­gu­la­ri­tat de la veu de cadas­cuna, un tim­bre cris­tal·lí i llu­minós, la finesa expres­siva, l’orna­men­tació deli­cada sense estridències i una manera de can­tar sin­cera, tan natu­ral com ela­bo­rada, al ser­vei del que s’inter­preta. L’elecció, doncs, era òptima a pri­ori, però l’actu­ació de la soprano, dime­cres a l’església del Carme de Pera­lada i amb la com­pli­ci­tat pal­pa­ble del pia­nista basc Rubén Fernández Aguirre, no només va con­fir­mar-ho, sinó que va ser una mera­ve­lla per sobre de tota expec­ta­tiva.

El reci­tal va ence­tar-se amb Can­tar del alma, una de les últi­mes obres de Fre­de­ric Mom­pou, que va ins­pi­rar-se en Sant Joan de la Creu, com en el cas de la suite per a piano Música callada. Una sen­si­ble manera de començar perquè Mom­pou va ser un com­po­si­tor molt esti­mat i inter­pre­tat per Victòria de los Ánge­les, de la qual es va seguir l’estruc­tura dels seus reci­tals: peces bar­ro­ques (Cam­pra, Cesti i Scar­latti), lied ale­many (Schu­bert, Men­dels­sohn i Brahms) i chan­son fran­cesa (Fauré i Ravel, de qui va inter­pre­tar pro­fun­da­ment un com­mo­ve­dor Kad­dish) a la pri­mera part; això men­tre que la segona va dedi­car-se a cançons cata­la­nes i espa­nyo­les fent-s’hi pre­sents algu­nes com­pli­ci­tats de Victòria de los Ánge­les, com ara la que va man­te­nir amb Manuel García Morante, que va acom­pa­nyar-la al piano en mol­tes oca­si­ons i del qual inter­pre­tava, com ho va fer Rial a Pera­lada, la seva versió de la cançó tra­di­ci­o­nal cata­lana Mari­ag­neta.

Per la relació man­tin­guda, tam­poc no hi podia fal­tar Xavier Mont­sal­vatge (Punto de Haba­nera) i, de nou, Mom­pou, de qui va ofe­rir-se una peça gens cone­guda i mai enre­gis­trada amb un títol que fa supo­sar a qui anava des­ti­nada sense que ella arribés a can­tar-la mai: Voca­lise a Vic­to­ria. Va ser com­posta el 1943, quan Victòria de los Ánge­les començava la seva car­rera. Tenint-la a la memòria, Ber­nat Vivan­cos ha creat Vic­to­ria, que, en presència de l’autor, Rial va can­tar men­tre fre­gava les cor­des del piano. També va inter­pre­tar peces d’altres músics (Gra­na­dos, Guridi, Toldrà i Ernesto Half­ter) del reper­tori de l’home­nat­jada. Tot de manera justa i pre­ci­osa. Amb el públic degu­da­ment ren­dit, va con­cloure amb una exqui­si­desa: A Chlo­ris, de Rey­naldo Hann.

Núria Rial
Pianista: Rubén Fernández Aguirre
Teatre Església del Carme, 2 d’agost. Festival Castell de Peralada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.