Cultura popular

Cultura

Una cobla ben bé d’Olot

La Principal d’Olot ha celebrat durant les passades Festes del Tura el seu cent vint-i-cinquè aniversari

Ho ha fet acompanyada dels gegants, nans i cavallets, ja que n’és un element indispensable

La cobla La Principal d’Olot és una de les formacions històriques del panorama musical del país. No en va, va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi. El seu origen està estretament lligat a la voluntat d’ampliar el ventall de l’oferta de conjunt orquestral, La Principal Olotina, per tenir més possibilitats de contractació. Així, aquest conjunt original oferia sardanes però també música de ball, música religiosa, música per a concerts, serenates, etcètera. A més, va ser fruit de l’escissió de La Lira –una formació musical que va canviar de nom des d’Orquestra de Sant Rafel a La Lira Olotense i a La Lira Olotina.

La Principal Olotina va actuar fins l’any 1934, moment en què ja ho va fer amb el nom de La Principal d’Olot, tot i que durant tot el 1935 estan documentades les dues denominacions. Durant uns anys, doncs, va ser una cobla orquestra, però des del 1979 es dedica exclusivament a la música de cobla.

En el decurs de tots aquests anys han passat per les seves files importants instrumentistes, com per exemple, i per citar-ne alguns dels molts que hi ha, Pere Aubert i Port (1879-1951), compositor i solista de trompeta, de qui La Principal d’Olot va enregistrar un doble CD; el compositor de Sant Joan de les Abadesses Ramon Serrat i Fajula (1883-1944), que precisament com a membre de La Lira Olotina va compondre la seva sardana La Font del Cubilà, un popular indret de la seva vila natal; així com els flabiolaires Anton Moner i Pascal (1873-1955) i Pere Moner i Parella (1899-1965), aquest darrer amb La Principal Olotina.

Sorpresa gegant

Les Festes del Tura de principis d’aquest mes han estat el marc de la celebració del 125è aniversari de La Principal d’Olot, que va rebre el reconeixement de l’Ajuntament. Per a l’ocasió, es va anunciar una “sorpresa gegant”, i ho va ser, perquè durant l’acte commemoratiu van ballar els gegants, els nans i els cavallets de la faràndula de la festa major olotina, símbol de la ciutat. I és que la cobla de la capital garrotxina ha estat estretament lligada a aquestes emblemàtiques figures, fins al punt que al protocol aprovat pel ple d’Olot per preservar el seu valor històric, artístic i simbòlic, hi figura La Principal d’Olot com a element essencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.