Patrimoni

cultura

Els talaiots de Menorca, Patrimoni Mundial

Es reconeix al conjunt de jaciments prehistòrics d’una cultura que inclou talaiots, navetes, taules, cases circulars o hipogeus

La cul­tura talaiòtica de Menorca ha pas­sat a for­mar part avui del llis­tat del Patri­moni Mun­dial de la Unesco, el comitè de la qual l’ha ins­crita durant l’assem­blea anual que es cele­bra a la capi­tal sau­dita de Riad. Ico­mos, l’orga­nisme con­sul­tiu de la Con­venció de Patri­moni Mun­dial de la Unesco sobre bens cul­tu­rals, ha pro­po­sat el nom de jaci­ment pre­històric de la Menorca Talaiòtica per al con­junt de jaci­ments amb cons­truc­ci­ons de pedra que inclo­uen tala­iots, tau­les, hipo­geus, nave­tes, cases cir­cu­lars o sepul­cres.

La pre­si­denta del govern balear, Marga Pro­hens, qua­li­fica de “dia històric” el reco­nei­xe­ment mun­dial d’aquest patri­moni “únic al Medi­ter­rani” i pro­met “ges­ti­o­nar el patri­moni, expli­car-lo i pro­te­gir-lo perquè arribi a les noves gene­ra­ci­ons” segons recull EFE. L’agència de l’ONU con­si­dera la Menorca talaiòtica un con­junt arqueològic de valor excep­ci­o­nal i tes­ti­moni únic d’una civi­lit­zació antiga, pre­sent a l’illa i al seu pai­satge des de fa 4.000 anys.

La can­di­da­tura a Patri­moni Mun­dial va ser rebut­jada per l’Ico­mos el 2017, que lla­vors va reco­ma­nar que, a més dels jaci­ments lítics plan­te­jats, s’ampli­es­sin les referències al pai­satge, els estu­dis sobre la ceràmica i els objec­tes de metall pro­pis d’aquesta cul­tura, i s’acotés el marc cro­nològic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.