Cinema

Audiovisual i patrimoni

L’aposta per potenciar localitzacions de rodatges

Els dracs encara tenen poder

Lloret de Mar ha estrenat amb èxit el primer ‘tour’ temàtic mundial de ‘La casa del dragón’ als Jardins de Santa Clotilde, on es va rodar la sèrie

La iniciativa, que ha consistit a teatralitzar amb guies la visita, ha rebut 714 visitants en els dos mesos que s’ha fet, un èxit que podria tenir continuïtat amb altres rodatges de sèries i pel·lícules que es facin

A cala Boadella té lloc aquests dies el rodatge d’un ‘reality show’ de la televisió sueca

A Llo­ret de Mar no tot és turisme de sol i platja. Fa temps que aquesta ciu­tat de la Selva Marítima tre­ba­lla per rever­tir la seva imatge ofe­rint i poten­ci­ant una àmplia oferta cul­tu­ral i turística. Sense anar gaire lluny, aquest any és la Capi­tal de la Cul­tura Cata­lana. I apro­fi­tant que cada vegada més s’ha con­ver­tit en un pol d’atracció de rodat­ges de sèries i pel·lícules, a més d’espots publi­ci­ta­ris, aquest estiu entre altres ini­ci­a­ti­ves s’ha apos­tat per orga­nit­zar el pri­mer tour temàtic mun­dial al vol­tant de La casa del dragón (House of the Dra­gon), la preqüela d’èxit de la sèrie Joc de trons, que va tenir com una de les prin­ci­pals loca­lit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals els Jar­dins de Santa Clo­tilde, un dels emble­mes patri­mo­ni­als del muni­cipi.

Llo­ret de Mar, com dèiem, té molts al·lici­ents. I en aquest cas con­cret, lli­gat al feno­men de mas­ses que va supo­sar la sèrie produïda per HBO, la loca­lit­zació hi juga molt a favor: es troba a prop de Canet de Mar, on el cas­tell de Santa Flo­ren­tina va repre­sen­tar un emplaçament des­ta­cat de la sisena tem­po­rada de Joc de trons, que també, com bé sabem, va tenir Girona com a esce­nari de mol­tes esce­nes que recre­a­ven els mons ima­gi­na­ris de Desem­bar­ca­ment del Rei, Bra­vos i Anti­gua. Per aquest motiu, els seus fans –i de pas­sada de l’uni­vers lite­rari de George R.R. Mar­tin en què s’ins­pira– poden visi­tar en un cap de set­mana tres loca­lit­za­ci­ons emblemàtiques.

Con­cre­ta­ment, a Llo­ret de Mar, aquests impo­nents jar­dins de prop de 27.000 m², situ­ats sobre un penya-segat que té vis­tes al mar i a cala Boa­de­lla, també un emplaçament únic, on contínua­ment s’hi està rodant. Aquesta mateixa set­mana –aquí i a la platja de Fenals, que dona a l’altra banda dels jar­dins– un pro­grama de la tele­visió sueca del for­mat rea­lity show que con­sis­teix a par­ti­ci­par en pro­ves de super­vivència i del qual ja s’han fet cinc tem­po­ra­des. Tor­nant als jar­dins, aquests estan pen­jats sobre el mar, però ori­ginària­ment els ter­renys esta­ven des­ti­nats a fer-hi vinyes que el marquès de Rovi­ralta va anar com­prant, fins que el 1919 va encar­re­gar el seu dis­seny a l’arqui­tecte i pai­sat­gista Nico­lau Maria Rubió i Tudurí. Aquest va ins­pi­rar-se en un estil renai­xen­tista però dotat amb vege­tació medi­terrània que evoca els mites clàssics. Els seus xiprers carac­terístics, que embe­llei­xen els seus llargs pas­se­jos i esca­li­na­tes, apa­rei­xen en la sèrie, on tenen lloc les con­ver­ses entre Corlys Velaryon i Rha­enys Tar­garyen, i la del monarca amb la jove Laena Velaryon, en la que és una nova recre­ació d’una arbreda de Desem­bar­ca­ment del Rei.

La pro­posta del tour s’ha titu­lat The Gar­dens of the Dra­gon –no es devia poder uti­lit­zar el nom de la sèrie, per allò dels drets d’imatge–, ha tin­gut lloc els mesos de juliol i agost, i ha con­sis­tit en una visita tea­tra­lit­zada en què una sèrie de per­so­nat­ges reve­la­ven detalls del rodatge, la pro­ducció i l’estada dels actors de la sèrie a Llo­ret. Calia reser­var tot i que estava inclosa amb el preu de l’entrada als jar­dins, bàsica­ment perquè la demanda es va dis­pa­rar i l’afo­ra­ment era d’un màxim de trenta per­so­nes per sessió guiada, com també per asse­gu­rar la qua­li­tat de la visita. L’èxit, com ens expli­quen des de l’Ajun­ta­ment, ha estat majúscul, amb totes les ses­si­ons ple­nes i amb un total de 714 per­so­nes que s’hi van apun­tar. Tal com decla­ren Anna Fuen­tes, direc­tora de Patri­moni Cul­tu­ral, i Anna Riera, res­pon­sa­ble Llo­ret Film Office, s’ha vol­gut apro­fi­tar el boom d’un rodatge que va tenir ressò mediàtic per crear una visita tea­tra­lit­zada, és a dir, “ofe­rir un al·lici­ent que enri­queix la visita”. Deta­llen que el pri­mer públic objec­tiu van ser els fans de la sèrie: “Es va notar molt; venien i volien com­pro­var in situ els llocs on es va rodar amb exac­ti­tud. Venien amb els deu­res fets i amb fotos impre­ses a la mà.” Es tracta d’un turisme que fa temps que està en auge, i com que la ini­ci­a­tiva ha fun­ci­o­nat molt bé, avan­cen que tenen clar que repe­ti­ran. “A Llo­ret hi estan coin­ci­dint molts rodat­ges; a mesura que tor­nin a venir super­pro­duc­ci­ons audi­o­vi­su­als d’aques­tes carac­terísti­ques pen­sem repe­tir perquè bene­fi­cia les dues parts: el turisme i el patri­moni”, remar­quen Fuen­tes i Riera.

Llo­ret, un plató ‘de cine’

En els últims qua­tre anys, amb una pandèmia pel mig, Llo­ret de Mar ha aco­llit una mit­jana de més d’una vin­tena de fil­ma­ci­ons, majo­ritària­ment d’espots publi­ci­ta­ris, algu­nes pel·lícules relle­vants –Liber­tad, de Clara Roquet; Unc­har­ted (2022), amb Tom Holland, que va recon­ver­tir la platja de Boa­de­lla en un paratge de l’Est asiàtic; o Para­dise hills, pro­ta­go­nit­zada per Emma Roberts), i sobre­tot sèries. En aquest àmbit des­ta­quen, a més de La casa del dragón, Mrs. Davis (HBO Max), La mano de hierro i Bien­ve­ni­dos a Edén (Net­flix), Merlí: Sapere Aude (Movis­tar) i, si no fos per la vaga de guio­nis­tes, lamen­ten que s’hagi suspès una altra super­pro­ducció, en aquest cas d’Apple TV, de la qual no poden dir el títol però sí que té dues tem­po­ra­des.

És una coin­cidència que s’hi vul­gui rodar tant, a Llo­ret de Mar? Anna Riera asse­nyala algu­nes de les claus, que sin­te­tit­za­des seria la suma de la feina feta al llarg de més de quinze anys per la Film Office del con­sis­tori i el que els fa dis­tin­tius: “Tenim la imatge de Costa Brava i som a prop de Bar­ce­lona, molt valo­rat pels pro­duc­tors de cara a no enca­rir els des­plaçaments.” Per fil­mar un dia i mig, l’equip d’Unc­har­ted es va estar dues set­ma­nes pre­pa­rant-ho tot.

Riera explica que tenen una relació estreta amb els loca­lit­za­dors, tant l’Ajun­ta­ment com molts hotels. “Una relació publi­co­pri­vada és impor­tant. Faci­li­tem la feina a les pro­duc­to­res, que agra­ei­xen arri­bar i tenir una fines­treta única, que sig­ni­fica que una pro­duc­tora no s’ha de pre­o­cu­par de coor­di­nar la poli­cia, Cul­tura, Turisme; tot se cen­tra­litza a través del Film Office”, subrat­lla. A més, com diu, coin­ci­deix amb un moment a l’alça dels con­tin­guts de pla­ta­for­mes, que fa que neces­si­tin molt con­tin­gut, i les pro­duc­tes audi­o­vi­su­als estan molt acti­ves.

I allò que bene­fi­cia l’àrea de Turisme, també ho fa amb la de Patri­moni, un depar­ta­ment del con­sis­tori que ges­ti­ona ele­ments tan des­ta­cats com són el Museu del Mar, tres poblats ibèrics, el cas­tell de Sant Joan, Can Sara­gossa, el cemen­tiri moder­nista i els esmen­tats Jar­dins de Santa Clo­tilde. Anna Fuen­tes recorda que Llo­ret fa anys que lidera l’iti­ne­rari euro­peu dels jar­dins històrics, que van impul­sar des d’aquí, i ja el for­men una cin­quan­tena de jar­dins inte­grats. Amb la seu a Llo­ret, es gene­ren pro­jec­tes con­junts i com­par­tei­xen idees i ini­ci­a­ti­ves. Com aquesta i tan­tes altres –ara n’ela­bo­ren una amb drons– que no fan més que pro­mo­ci­o­nar i divul­gar un patri­moni que és de tots. I que reco­ma­nem visi­tar.

Un grapat d’actors, al primer Comic Con

Jordi Camps Linnell

Els dies 14 i 15 d’octubre, Lloret de Mar acollirà la primera edició del Comic Con Costa Brava, una convenció temàtica amb actors i actrius, cosplayers i empreses de tecnologia i marxandatge relacionades amb les pel·lícules i sèries Joc de trons, Hobbit, Stranger Things i Stars Wars. Se celebrarà a l’auditori del Gran Casino Costa Brava. L’impulsor i organitzador d’aquest esdeveniment és Alec Utgoff, actor britànic d’origen ucraïnès reconegut pel seu paper com a Alec a Stranger Things i que viu a Lloret de Mar. Per a aquesta primera edició ja han confirmat la presència d’un reguitzell d’actors i actrius, com Tom Wlaschiha (Jaqen H’ghar a Joc de trons i protagonista a Mrs. Davis), Bernard Hill (Lord Terrence Tymber a Joc de trons), Julian Wyatt Glover (Indiana Jones i l’última creuada, L’imperi contraataca i Joc de trons), l’actriu Cara Buono (la Karen Wheeler a la sèrie Stranger Things) o l’actor Sylvester McCoy, que va interpretar el mag Radagast a Hobbit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.