Patrimoni

PATRIMONI

El català centra el Col·loqui de Tardor de Banyoles

Organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i la UdG, reflexionarà sobre els reptes de la llengua

La conferència inaugural serà el 3 de novembre a l’Auditori de l’Ateneu

Els reptes del català centraran les conferències que els dies 3, 4 i 5 de novembre se celebraran a Banyoles en el marc del XXIX Col·loqui de Tardor, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) i la Universitat de Girona (UdG). L’objectiu és reflexionar sobre l’encaix i el paper del català en un món tan globalitzat com l’actual en el qual la llengua s’enfronta a reptes com ara la presència en l’entorn tecnològic, les inèrcies de la globalització, l’ús en l’àmbit escolar o la convivència amb moltes altres llengües, de manera que la identitat de molts catalans ja no s’articula principalment a partir de la llengua i la cultura històriques del país.

El Col·loqui de Tardor vol obrir un debat que ajudi a trobar estratègies per superar els entrebancs actuals i millorar les expectatives de futur de la llengua catalana. Les conferències tindran lloc a l’Auditori de l’Ateneu, que acollirà la conferència inaugural del dia 3 de novembre i la taula rodona de tancament del Col·loqui, el 5 de novembre, i la sala de conferències del Club Natació Banyoles, on es duran a terme les ponències del dissabte 4 de novembre.

Durant els tres dies del Col·loqui s’analitzarà la situació actual del català des de diverses perspectives de la mà de diferents experts i referents. Pau Vidal obrirà el Col·loqui de Tardor el dia 3 de novembre al vespre amb la conferència inaugural, titulada Sortir a empatar (si alguien no entiende el catalán haremos la conferencia en castellano). El dissabte 4 de novembre tindrà lloc el gruix de l’activitat, amb un seguit de ponències que ocuparan tot el dia: Pep Nadal parlarà de la diversitat lingüística; Jordi Ginebra incidirà en el binomi llengua-nació; Joan Pujolar exposarà com els nous parlants s’apropen a la nostra llengua; Xavier Fargas explicarà com es du a terme la incorporació dels neologismes terminològics en el català, i Blanca Palmada reflexionarà sobre les bones pràctiques en l’ús de l’accent en l’ensenyament i aprenentatge de l’idioma.

També hi haurà un record per a Carme Junyent, morta prematurament el 3 de setembre passat i amb qui el CECB havia contactat perquè impartís una ponència. Finalment, el diumenge 5 de novembre tindrà lloc una taula rodona moderada per la periodista i docent Marta Bosch i integrada per banyolins i banyolines d’orígens diversos que sota el títol Què passa si ho proves en català? reflexionaran sobre la seva experiència en l’aprenentatge i l’ús del català en diferents àmbits de la seva vida.

La inscripció al Col·loqui de Tardor és gratuïta i es pot fer presencialment a la seu del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles els dimarts i dijous, de 9.30 a 11.30 h (c. Sant Pere, 10), o bé a través de la pàgina web: [email protected].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.