Llibres

FESTIVAL LITERARI

Fantàsticament consolidat

La tercera edició del 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, comença avui i es clou diumenge vinent

Estan previstes 70 activitats i la participació de 174 escriptors, 80 dels quals catalans

Es debatrà sobre com pensem el futur, obrint les portes a visions optimistes, a més de literatura de fantasia èpica, terror, gòtica, ciència-ficció...

Avui comença la tercera edició del 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona. Comissariat pel periodista i escriptor Ricard Ruiz Garzón, el 42, en tan poc temps, ha consolidat el seu espai dins del circuit cultural de Barcelona, un fet fantàstic, però gens de ciència-ficció, és una realitat sòlida.

Com va comentar en roda de premsa Xavier Marcé, regidor de Cultura i Indústries Creatives, “és un festival frontera, perquè abraça molts àmbits diversos i permet parlar de molts temes; a més, és un festival estratègic per fomentar la lectura entre els joves”. “En només tres edicions, hem consolidat un espai, la Fabra i Coats, i un calendari, perquè interaccionem amb altres festivals com el BCNegra, el Dau, el de cinema de Sitges i d’altres de còmic”, va corroborar Ruiz.

Des d’avui i fins diumenge 12 de novembre, la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, a Sant Andreu, serà la seu central del Festival 42, on es duran a terme les 70 activitats que proposa el programa, amb 174 participants. Hi intervindran, entre d’altres, grans referents del panorama internacional com ara Steven Erikson, Ada Hoffman, Ann Leckie, David J. Skal, Tim Pratt, Malka Older, Wu Ming-Yi, Roger Luckhurst i Jay Kristoff, Camila Fabbri, Mariana Enríquez, Fernando Iwasaki, Jorge Volpi i Marcial Souto.

La representació en castellà inclou noms com ara Marta Sanz, Remedios Zafra, Maite Ochotorena, Laura Fernández i David Rubín, i en el marc català, Carme Torras, Marc Pastor, Salvador Macip, Margarida Aritzeta, Jordi de Manuel, Mònica Batet, Mar Bosch...

“A més dels autors internacionals de renom, i no només anglosaxons, aquest any hi participen una gran fornada d’autors catalans, uns vuitanta, no perquè el festival els hagi buscat, perquè s’han publicat moltes novetats. Alguns ja eren habituals del gènere, però d’altres no, com ara Ada Castells, Martí Domínguez, Anna Maria Villalonga, Raül Garrigasait, Pere Antoni Pons...”, va comentar Ruiz.

En l’edició anterior, hi va haver uns 8.000 assistents, sumant els presencials i els via streaming. Unes bones xifres, tot i que no preocupen el comissari. “No hi ha cap repte d’augmentar les xifres de públic; no m’ho exigeixen des de l’ICUB, en tot cas. L’objectiu no són les dades, és la qualitat general del festival.” Seguint amb les xifres, el festival disposa aquest any d’un pressupost de 112.000 euros.

Maria Picassó ha estat l’autora del cartell d’aquest any, una obra que ha tingut molt bona acollida.

Sobre el recinte de la Fabra i Coats, Ricard Ruiz Garzón ho té clar. “L’espai va bé, per ampli, tant pel que fa als escenaris com a les taules perquè els autors signin exemplars. A més, és ideal pel nostre esperit de crear comunitat. Hem aconseguit crear un marc en què poden confluir tot de comunitats de diferents menes que abans es movien separades, com ara lectors de ciència-ficció, fantasy, còmic, manga, terror...”, va afirmar el comissari.

“No és un festival monogràfic, toquem diversos àmbits temàtics. Un dels eixos més destacats d’aquesta edició és plantejar la pregunta «Com pensem el futur, com el plantegem?», tenint en compte que hi ha la tendència a plantejar futurs en negatiu. Potser ja n’hi ha prou, de visions distòpiques. Han de tenir espai les versions més optimistes, fins i tot paròdies, com al seu moment ho va ser el Quixot dels llibres de cavalleries; mons utòpics, com el solarpunk, el hopepunk, el climapunk i, anant més enllà, la immortalitat i el transhumanisme”, hi va afegir Ruiz.

També hi haurà espai per al terror, literari i cinematogràfic, que tenen codis diferents; per exemple, amb una exposició que recull mostres de cartells del Festival de Cinema de Sitges: King Kong a la biblioteca. Del festival de Sitges al 42. També hi haurà una exposició d’homenatge, Els miralls de Michael Ende, per commemorar el 50è aniversari de la novel·la Momo.

Hi haurà altres homenatges, en el cas dels catalans, als enyorats Vicenç Pagès Jordà i Jaume Fuster, i també a Antoni Munné-Jordà, Miquel de Palol, Màrius Serra, Elvira Augusta Lewi...

“I donarem espai a la fantasia èpica, que fa anys era molt de fórmula, però darrerament s’ha renovat molt, i en català en tenim grans exponents, com Maite Carranza, Roger Tarrés, Lucía G. Sobrado...” També es parlarà dels avantatges i els perills de la intel·ligència artificial, de les maternitats en els gèneres no realistes, hi haurà converses sobre les literatures no occidentals, les narratives gòtiques, els jocs i videojocs, el còmic i la il·lustració, entre altres temes.

Una de les novetats d’aquesta edició és una ruta literària pel centre de la ciutat. Ruta 42: els gèneres fantàstics a la ciutat de Barcelona, a càrrec d’Inés Macpherson i basada en obres de Pedrolo, Rodoreda, Cortázar, Sánchez Piñol... “Com a cloenda del festival, el primer any vam organitzar un recital de poesia, el segon es va interpretar una obra teatral i aquest any serà un concert de la banda d’escriptors Malalletra”, va reblar Ruiz.

Podeu consultar l’atapeïda i vigorosa agenda del Festival 42 al web www.barcelona.cat/festival42/es/programa



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.