món editorial
Enciclopèdia Catalana i Vicenç Vives faran un ERO
Enciclopèdia Catalana ha emès un comunicat per desmentir algunes informacions aparegudes a diversos mitjans de comunicació i afirmar que és “radicalment fals” que es plantegi l’extinció de l’activitat o estigui en venda. La companyia ha assegurat que el grup disposa de “suficients actius” per fer front a les seves obligacions futures i garantir la seva continuïtat.
L’empresa ha reivindicat que volen revertir la situació conseqüència dels “problemes de la posada en funcionament del centre logístic Entredos, participat en un 55% per Les Punxes i en un 45% per la distribuïdora d’Àgora”. Aquests problemes els “han afectat especialment”, i també a molts més àmbits del món editorial, com ara llibreters, autors i altres editorials que també s’hi han vist molt perjudicats.
Afirmen tenir un pla de reestructuració financera que comporta la venda de la seu, adquirida pel grup Bon Preu, que li arrendarà, i una futura reducció de la plantilla –actualment de 112 treballadors– que s’està començant a negociar.
Sobre aquest pla de reestructuració financera en diverses fases han explicat que la primera part ha comportat l’esmentada venda de la seu per uns vuit milions d’euro a la cadena de supermercats. “Aquest moviment ha permès disposar de recursos per afrontar les obligacions immediates i d’un marge addicional de temps per dur a terme altres accions com la posada en marxa d’una reducció de la plantilla”, han subratllat. Fa mesos que tota mena de proveïdors no han cobrat la seva feina.
La companyia ha apuntat que volen seguir sent una “baula necessària del sistema editorial, educatiu i cultural català” i que, per això, tenen per objectiu adaptar l’activitat del grup per seguir portant a terme la tasca fundacional. L’execució completa del pla es preveu que es desenvolupi al llarg del primer semestre de 2024.
A mitjans de novembre 23 editorials afectades per la crisi de distribució de llibres van decidir interposar una demanda judicial contra Àgora, propietat del Grup Enciclopèdia Catalana. La quantitat reclamada, 2,8 milions d’euros, l’atribuïen als pagaments de les factures per les vendes del darrer quadrimestre de 2022, l’import dels llibres no retornats als seus propietaris i l’import de les comandes pendents de servir el desembre de 2022. Els editors demandants i la direcció de Xarxa de Llibres van lamentar que l’empresa no aportés “cap solució ni cap calendari d’actuació per resoldre els impagaments” i el retorn dels llibres que encara tenen a les seves instal·lacions.
Un altre ERO en marxa
La direcció de l’Editorial Vicens Vives ha presentat un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per causes econòmiques que afectaria 82 treballadors, el 25% de la plantilla actual dels nou centres que té a tot l’estat espanyol. El que tindria més impacte és el de Barcelona, amb 52 persones que podrien perdre la feina, segons ha comunicat el comitè d’empresa de la companyia.
Des de la direcció atribueixen la decisió al “context incert” derivat del calendari d’implantació de la LOMLOE i l’aprovació tardana dels currículums, que se suma a un “descens de la demanda, una elevada competència i el retrocés del sector”, que afirmen que ha generat una caiguda contínua de les vendes. CCOO qualifica l’ERO “d’injustificat i desproporcionat”.
En un comunicat al qual ha tingut accés l’ACN, la direcció de Vicenç Vives considera que la situació els aboca a “optimitzar” l’estructura de personal, adaptant-la al nou context econòmic i del mateix mercat amb l’objectiu de “salvaguardar el projecte empresarial i preservar el màxim nombre possible de llocs de treball”.
CCOO qualifica l’ERO “d’injustificat i desproporcionat” precisament en un any on tot fa preveure que els objectius comercials “s’han complert amb escreix, amb previsions de creixement respecte a l’any passat del 30%”. Els treballadors esperen rebre una proposta “constructiva” per part de la direcció en la pròxima reunió negociadora, que tindrà lloc dilluns.