Altres

XAVIER MARCÉ

REGIDOR DE CULTURA I INDÚSTRIES CREATIVES DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

“Madrid acull talent i Barcelona el genera”

“No podem construir un model cultural que ens aporti més excel·lència si no comptem també amb el sector privat”

“La cocapitalitat hauria de tendir a arribar als 40 milions”

“És fonamental que la participació de l’Estat en els grans equipaments que tenen una funció supramunicipal es compleixi, es normalitzi i, si és possible, s’incrementi”

Tenim una oportunitat enorme en tot el que serien les arts digitals i en l’àmbit del videojoc
Estem analitzant la possibilitat de presentar-nos per ser capital mundial del llibre el 2027
L’ampliació del Macba està aprovada. No hi ha ningú que no hi estigui d’acord

Xavier Marcé (l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, 1957) és un gat vell de la gestió cul­tu­ral pública dels governs soci­a­lis­tes i bre­gat també en el sec­tor pri­vat. Regi­dor de Cul­tura i Indústries Cre­a­ti­ves de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona (en l’ante­rior man­dat ho era de Turisme i Indústries Cre­a­ti­ves), ens atén al seu des­patx de l’Icub aca­bat d’ater­rar de la fira del lli­bre de Gua­da­la­jara, que tindrà Bar­ce­lona de ciu­tat con­vi­dada el 2025, on s’ha estat qua­tre dies per començar a pre­pa­rar l’esde­ve­ni­ment.

Quin model cul­tu­ral vol per a Bar­ce­lona?
En pri­mer lloc, sense la mirada dis­cri­mi­nada que a vega­des s’ha tin­gut entre el que fa l’admi­nis­tració pública i el que fa el sec­tor social i pri­vat. El sis­tema cul­tu­ral de Bar­ce­lona està inte­grat pel con­junt d’agents que el con­fi­gu­ren –n’hi ha de públics i n’hi ha de pri­vats–, i s’inter­re­la­ci­o­nen i tre­ba­llen amb per­fecta nor­ma­li­tat.
En segon lloc...
La vida cul­tu­ral de la ciu­tat té tres dimen­si­ons: la soci­a­lit­za­dora, l’econòmica i l’evo­ca­tiva –em refe­reixo a les apor­ta­ci­ons dels intel·lec­tu­als i dels artis­tes que mar­quen unes cer­tes pau­tes de valor que són una referència ine­lu­di­ble–. El que s’ha de posar a debat és fins a quin punt aques­tes tres dimen­si­ons interac­tuen ade­qua­da­ment. Crec que no sem­pre ho hem resolt bé. Sovint hi ha el pre­ju­dici de dife­ren­ciar l’excel·lència cul­tu­ral i una cul­tura més per a tot­hom. No pot ser que pre­ten­guem solu­ci­o­nar els pro­ble­mes de la soci­a­lit­zació cul­tu­ral en els bar­ris de la ciu­tat si el que fem des dels museus i els cen­tres cul­tu­rals és inin­tel·ligi­ble per a molta gent. I això no vol dir que hàgim de bana­lit­zar la cul­tura, sinó enten­dre que allò que ren­di­bi­litza el meu tre­ball com a ges­tor, fun­ci­o­nari o tre­ba­lla­dor públic és acon­se­guir que més gent hi acce­deixi i s’hi interessi.
Què s’ha fet mala­ment segons el seu parer?
En gene­ral, el món de la cul­tura té un pro­blema i és com esta­blim una relació clara entre el món de la cre­ació i el món de la pro­ducció, el món de la pro­ducció i el món de la dis­tri­bució, el món de la dis­tri­bució i el món de la difusió. A vega­des hem con­si­de­rat els cre­a­dors com un ele­ment que es jus­ti­fica per ell mateix. I jo penso que els cre­a­dors es jus­ti­fi­quen en la mesura que tenen un públic i que esta­blei­xen una relació amb aquests públics. Tenim un sis­tema públic d’aju­des que fa que moltíssims pro­duc­tors de con­tin­guts, un cop han produït un pro­ducte, en l’únic que pen­sen és a pro­duir el següent, i no tant en el fet que aquest pro­ducte s’exploti. I la prova d’això és que inver­tim poquíssim en comu­ni­cació. Hi ha mol­tes pel·lícules, mol­tes obres de tea­tre, que sim­ple­ment no fan un recor­re­gut social prou cor­recte perquè ni tan sols han inver­tit en publi­ci­tat, que en aquesta ciu­tat i en aquest país es veu com una des­pesa i no com una inversió. Quin model cul­tu­ral vull per a la ciu­tat? Doncs un que posi l’accent en aques­tes coses i no tant en una acti­vi­tat pública que es jus­ti­fica per si mateixa i en una acti­vi­tat pri­vada que “miri, és allà, no ho sé, deu ser un negoci”.
Està d’acord amb el dis­curs del defa­lli­ment cul­tu­ral dels últims temps a Bar­ce­lona?
No, en abso­lut. És un man­tra que sor­geix de les com­pa­ra­ci­ons amb Madrid. Madrid té dotze tea­tres públics, una pila de museus públics, i aquest coixí públic li per­met esta­blir una claríssima fron­tera entre allò públic i allò pri­vat. És a dir, els empre­sa­ris tea­trals de Madrid i els empre­sa­ris musi­cals de Madrid poden fer sim­ple­ment d’empre­sa­ris. Aquí, els empre­sa­ris de tea­tre han de fer una funció pública, ine­vi­ta­ble­ment, perquè els estu­di­ants de l’Ins­ti­tut del Tea­tre no poden fer un recor­re­gut per dotze ins­ti­tu­ci­ons públi­ques. Per això si ten­dim a dife­ren­ciar exces­si­va­ment els sec­tors públic i pri­vat es genera una frus­tració de ciu­tat, que és aquest sen­tit exa­ge­rat de la pre­ca­ri­e­tat, aquest sen­tit exa­ge­rat que el talent ha de mar­xar...
Però fins a quin punt els equi­pa­ments pri­vats no són públics si reben ajuda pública?
Qual­se­vol acti­vi­tat cul­tu­ral a Espa­nya té un per­cen­tatge impor­tant d’ajuda pública. El té la cul­tura d’aquí, de França... El sis­tema cul­tu­ral euro­peu con­ti­nen­tal, a diferència de l’anglo­saxó, està basat en l’ajuda pública. El pro­blema és que tot l’aixo­pluc que neces­sita la gent que for­mem des del punt de vista musi­cal, des del punt de vista tea­tral, el sis­tema públic no els el pot donar; per tant, neces­si­ten recórrer al pri­vat. Jo ara estic exi­gint als tea­tres pri­vats de la ciu­tat que donin un suport als estric­tes emer­gents. Si tinguéssim dotze tea­tres públics l’exigència seria molt menor. Jo no puc cons­truir un model cul­tu­ral de Bar­ce­lona que ens aporti més excel·lència, que generi més talent i que el retin­gui, o que l’atre­gui, perquè Bar­ce­lona és una ciu­tat que n’atrau molt de fora, si no compto també amb el sec­tor pri­vat. No tenim una den­si­tat pública sufi­ci­ent­ment impor­tant per poder-lo ali­men­tar. No la tenim perquè no tenim ni el pes d’un estat, ni tenim el pes d’unes ins­ti­tu­ci­ons amb la tra­jectòria històrica sufi­ci­ent. No ens ado­nem gaire que en aquest país els grans equi­pa­ments nei­xen tots al vol­tant dels Jocs Olímpics. Estem par­lant d’una estruc­tura que està a la rat­lla de com­plir 25 anys, no més. I, a més, a mit­jan anys noranta s’ini­cia la tran­sició digi­tal, una afec­tació molt impor­tant perquè can­via el model cul­tu­ral a escala glo­bal.
Par­lava de les com­pa­ra­ci­ons amb Madrid.
Tinc la impressió que Madrid té una capa­ci­tat d’esde­ve­nir esce­nari, és a dir, d’aco­llir talent glo­bal i de donar-li sor­ti­des, i que Bar­ce­lona és una ciu­tat amb una capa­ci­tat d’atreure, for­mar i gene­rar talent i, per tant, de tirar enda­vant pro­jec­tes inno­va­dors, alter­na­tius i de recerca, molt més alta que Madrid. Ara, Madrid és veri­tat que té una capa­ci­tat de pro­duir esde­ve­ni­ments i pro­duc­tes cul­tu­rals més alta que Bar­ce­lona. Madrid, per exem­ple, pel que fa a l’àmbit audi­o­vi­sual, té totes les tele­vi­si­ons.
Per cert, quins plans tenen per a Betevé?
Té un pro­blema finan­cer i estruc­tu­ral greu, que no és fàcil de solu­ci­o­nar. Soc dels que pen­sen que BTV té un paper molt impor­tant res­pecte a la cul­tura. Hi ha diver­sos pro­jec­tes que m’agra­da­ria molt tre­ba­llar a par­tir de l’any que ve. L’un és fer un repo­si­tori de con­tin­guts que puguin ser objecte de retrans­mis­si­ons amb tot el que serien les acti­vi­tats produïdes o coproduïdes pel mateix Icub, o asso­ci­a­des a l’Icub, al vol­tant del Grec, la Mercè, fes­ti­vals de la Mercè, fes­ti­vals lite­ra­ris... També volem mirar de donar cober­tura als cre­a­dors audi­o­vi­su­als que estan sor­tint de les esco­les i que bus­quen opor­tu­ni­tats. I tenim al cap un pro­grama de reco­nei­xe­ment del que ano­me­naríem els emèrits de la vida cul­tu­ral d’aquesta ciu­tat. Hi ha una quan­ti­tat cada vegada més gran de per­so­nes que han estat molt relle­vants en l’àmbit cul­tu­ral i que a par­tir d’un moment deter­mi­nat la ciu­tat oblida. Per posar un exem­ple, Mar­cos Ordóñez. O Ven­tura Pons. Nosal­tres no podem fer una fun­dació, un museu de cadas­cun, però sí aquest tre­ball de docu­men­tar, recor­dar i home­nat­jar aque­lles per­so­nes que han fet grans apor­ta­ci­ons.
Pot ser bene­ficiós per a Bar­ce­lona tenir ara no només un minis­tre de Cul­tura sinó també un secre­tari d’estat de Cul­tura?
Home, és clar, això és extra­or­di­nari. Pri­mer, és molt impor­tant que el minis­tre sigui català.
Ja l’hem tin­gut.
Sí, i jo crec que s’ha notat i posi­ti­va­ment, perquè el des­ple­ga­ment d’ini­ci­a­ti­ves de caràcter legal que ha fet el minis­tre Iceta ha estat inau­dit. Parlo des de la llei de l’esta­tut de l’artista fins a tor­nar a obrir el meló de la llei de mece­natge. I altres acci­ons que poden obrir la porta a tren­car aquesta cen­tra­lit­zació exa­ge­rada de la vida cul­tu­ral minis­te­rial a Espa­nya. No té cap tipus de sen­tit que el Mer­cat de les Flors no pugui ser una seu naci­o­nal de caràcter core­ogràfic de pri­meríssim nivell. La pro­jecció que dona­ria això a les nos­tres com­pa­nyies seria radi­cal­ment dife­rent. També, evi­dent­ment, això obri­ria les por­tes a un model de finançament de l’Estat a les ins­ti­tu­ci­ons cul­tu­rals d’aquest país rao­na­ble. Tenir un minis­tre català és boníssim. I que, a més, ho sigui el secre­tari d’estat, Jordi Martí, que ha patit i que ha dis­cu­tit amb el minis­teri moltíssims d’aquests dèficits històrics, crec que és fantàstic.
Almenys deu estar garan­tida la coca­pi­ta­li­tat, no?
No tinc cap dubte que la coca­pi­ta­li­tat con­ti­nuarà. En el que ens hau­ria d’aju­dar el Jordi Martí és a fer-la créixer. La coca­pi­ta­li­tat hau­ria de ser de més de 20 mili­ons d’euros. Hau­ria de ten­dir a arri­bar als 40.
El doble. Seria la xifra ideal?
El que és fona­men­tal és que la par­ti­ci­pació de l’Estat en els grans equi­pa­ments cul­tu­rals que tenen una funció supra­mu­ni­ci­pal es com­pleixi, es nor­ma­litzi i, si és pos­si­ble, s’incre­menti. No té cap tipus de sen­tit que l’apor­tació de l’Estat al Reina Sofia no tin­gui un plan­te­ja­ment, no diré simi­lar, però sí pro­por­ci­o­nal amb el MNAC. No té cap tipus de sen­tit que l’apor­tació de l’Estat al Real no tin­gui una par­ti­ci­pació pro­por­ci­o­nal amb el Liceu. Si arregléssim això amb l’Estat, la coca­pi­ta­li­tat hau­ria d’anar a aquells pro­jec­tes que tenen una sin­gu­la­ri­tat i un lide­ratge a escala inter­na­ci­o­nal. 
Per exem­ple?
Tenim una opor­tu­ni­tat enorme en tot el que serien les arts digi­tals i en l’àmbit del vide­o­joc. És el que hem començat a tre­ba­llar amb el Digi­tal impact i que voldríem que acabés sent, a mitjà ter­mini, una tri­en­nal d’arts digi­tals. Hi ha molts esce­na­ris en què Bar­ce­lona pot posar sobre la taula ele­ments en què som el refe­rent espa­nyol i, per tant, el refe­rent inter­na­ci­o­nal. Amb el món edi­to­rial és evi­dent i la seqüència que hem esta­blert ara no és casual. Nosal­tres dema­nem ser ciu­tat con­vi­dada a la fira de Gua­da­la­jara del 2025, l’any després d’Espa­nya, perquè som el 50% de la vida edi­to­rial espa­nyola. Però anem més enllà. El 2028 Bar­ce­lona tindrà el Congrés Mun­dial de la Lite­ra­tura Infan­til i Juve­nil. I ens podríem plan­te­jar –ho estem ana­lit­zant– la pos­si­bi­li­tat de pre­sen­tar-nos per ser capi­tal mun­dial del lli­bre el 2027. Seria bo, insis­teixo, que la coca­pi­ta­li­tat no ens obligués a seguir fent un cert tre­ball de cober­tura dels dèficits de l’Estat amb alguns equi­pa­ments, perquè impe­dei­xen jus­ta­ment des­ti­nar recur­sos en aques­tes coses.
Ara faci la carta als Reis a la con­se­llera.
Tenim una relació excel·lent. Hi ha tres o qua­tre pro­jec­tes en què estem gene­rant les com­pli­ci­tats mútues perquè ens afec­ten a tots. El pri­mer seria, en arts digi­tals, la posada en marxa de la Fone­ria de Canons, que ha de com­ple­men­tar una part impor­tant del que estem tre­ba­llant nosal­tres a Palo Alto, que s’ha endar­re­rit una mica, però que s’inau­gu­rarà l’any que ve, i que serà un cen­tre de recerca de nous con­tin­guts que rela­ci­o­nin so, audi­o­vi­sual i llum amb la idea de crear pro­duc­tes que puguin anar adreçats direc­ta­ment al mer­cat. Poso un exem­ple: el Palau de la Música està des­es­pe­rat en aquests moments bus­cant en els mer­cats inter­na­ci­o­nals com crear una ins­tal·lació que li per­meti donar més con­tin­gut a la gent que vol visi­tar l’edi­fici pel seu interès arqui­tectònic. Palo Alto hau­ria de ser un espai en què s’inves­ti­gues­sin pro­duc­tes d’aquest tipus. També hem de par­lar amb la con­se­lle­ria sobre com ens rela­ci­o­nem l’Ajun­ta­ment amb el hub audi­o­vi­sual de les Tres Xeme­ne­ies, un altre tema estratègic molt impor­tant. I de la nova bibli­o­teca, una inversió de l’Estat però que, per tra­mi­ta­ci­ons com­pe­ten­ci­als, un cop feta la trans­metrà a la Gene­ra­li­tat, que no té una presència en el mapa bibli­o­te­cari bar­ce­loní, és a dir, no forma part del Con­sorci de Bibli­o­te­ques. Hem de solu­ci­o­nar aquest des­en­caix. A nosal­tres ens sem­bla que no pot fun­ci­o­nar com una peça sepa­rada del sis­tema bibli­o­te­cari local. També hem de cor­re­gir alguns dese­qui­li­bris que hi ha en la par­ti­ci­pació de la Gene­ra­li­tat en cen­tres muni­ci­pals que són també de caràcter naci­o­nal, com el Museu de Ciències Natu­rals, molt per sota del que li toca­ria obli­ga­da­ment.
Posem ara el focus en pro­jec­tes con­crets. Qui ha de lide­rar el fes­ti­val Dansa Metro­po­li­tana, l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, que és el que l’ha impul­sat, o l’Àrea Metro­po­li­tana?
Aquest pro­jecte neix el 2017 amb la visió que el sec­tor de la dansa té una capa­ci­tat enorme per crear con­tin­guts però té una difi­cul­tat ter­ri­ble en aquest país per mirar de difon­dre’ls i per tro­bar espais d’actu­ació. El fes­ti­val, a part de tenir una volun­tat divul­ga­dora, en tenia una altra de clau: mirar d’acon­se­guir que els tea­tres muni­ci­pals al vol­tant de Bar­ce­lona incor­po­rin la dansa en la seva pro­gra­mació habi­tual. El pro­blema és que el marc nor­ma­tiu admi­nis­tra­tiu de la cul­tura fa que una apor­tació de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona a l’Ajun­ta­ment d’Hos­pi­ta­let o a l’Ajun­ta­ment de Ter­rassa sigui com­pli­cada. Hem de tro­bar una solució. N’hi ha diver­ses. Una podria ser que això passés a ser una funció del Mer­cat de les Flors, que és d’abast supra­mu­ni­ci­pal. I l’altra, l’òptima, seria tro­bar l’aixo­pluc més intens de l’Àrea Metro­po­li­tana, que en aquests moments ajuda econòmica­ment però no té una divisió cul­tu­ral.
La nova direcció del Grec assu­mirà també la direcció de Dansa Metro­po­li­tana, com pas­sava amb Cesc Casa­desús?
La direcció del Grec no tenia l’encàrrec de cui­dar-se’n. De fet, la pro­ducció està exter­na­lit­zada a Pia Mazu­ela. En Casa­desús hi inte­grava les grans com­pa­nyies i, sobre­tot, va nor­ma­lit­zar la par­ti­ci­pació del TNC, el Lliure i el Mer­cat de les Flors dins del fes­ti­val. Al prin­cipi, era com­pli­cat. Perquè Dansa Metro­po­li­tana es crea per donar res­posta a un sec­tor que és hete­ro­geni, com­plex, pre­ca­rit­zat.
Manté el com­promís de l’ante­rior equip de govern de com­prar o expro­piar l’Antic Tea­tre per asse­gu­rar el futur del pro­jecte?
Sí, amb les matei­xes con­di­ci­ons. S’està seguint el procés ini­ciat i no s’ha fet ni es pre­veu fer cap modi­fi­cació.
Tirarà enda­vant l’ampli­ació del Macba?
Es va apro­var en el dar­rer con­sell d’admi­nis­tració del museu.
Doncs dimarts pas­sat, a la roda de premsa de la pre­sen­tació de la tem­po­rada, la direc­tora Elvira Dyan­gani deia que el pro­jecte es troba en un moment “de pausa”.
No sé què ha dit la direc­tora. Jo et dic que està apro­vat per tirar-lo enda­vant. L’acord és total entre Gene­ra­li­tat, minis­teri i Ajun­ta­ment. L’Ajun­ta­ment ha com­promès en els exer­ci­cis 2024 i 2025 una apor­tació econòmica per cobrir la seva part. Sí que hi ha un pro­blema amb l’apor­tació dels fons Feder, que pro­ba­ble­ment no es podran uti­lit­zar perquè aca­bava el 31 de desem­bre, però la Gene­ra­li­tat té el com­promís de repo­sar-los.
Per vostè, cal ampliar el Macba?
S’ha de ser una mica cohe­rent amb la història. Quan s’obre aquest tema el 2016 i 2017, s’hi inter­posa un debat absurd entre el CAP i el Macba. En aquell moment es van plan­te­jar mol­tes alter­na­ti­ves pos­si­bles, totes coin­ci­dents que el Macba neces­si­tava tro­bar una solució. Perquè és cert que l’edi­fici Meier té un pro­blema físic. Pot­ser hi pot haver debat encara sobre la solució tri­ada. Però en cap cas es qüesti­ona l’ampli­ació. No hi ha ningú que no hi esti­gui d’acord.
N’hi ha, en des­a­cord.
Bé, sí, hi ha veïns que con­si­de­ren que el Macba no hau­ria d’estar al barri. I això s’entronca amb el que deia al prin­cipi. He sigut bas­tant con­tun­dent quan he expres­sat que un dels pro­ble­mes que hem de solu­ci­o­nar és jus­ta­ment tren­car les bar­re­res entre l’acti­vi­tat cul­tu­ral d’elit i l’acti­vi­tat cul­tu­ral més soci­a­lit­za­dora. En tot cas, obrir de nou el debat sobre la decisió presa de l’ampli­ació, que a més podria posar sobre la taula si s’han mal­gas­tat recur­sos, mata­ria el tema 10 o 15 anys.
Diguem-ne illa, espla­nada... de museus de Montjuïc. Calen­dari?
El pro­jecte s’està ini­ci­ant i té un horitzó que és el 2029. Ani­rem veient els pro­pers anys com es va con­fi­gu­rant un pai­satge orde­nat, que té tres parts: la trans­for­mació de la part baixa de la Fira i l’ampli­ació del MNAC; la cir­cu­lació al con­junt de Montjuïc per fer-lo més acces­si­ble, i la part alta, el cas­tell.
El veïnat del Fòrum es queixa de la gran quan­ti­tat de grans con­certs. Cal res­trin­gir-ne l’ús? 
Estem ela­bo­rant una mesura de govern sobre Fòrum i fes­ti­vals que volem pre­sen­tar no més enllà del mes de març de l’any que ve amb un horitzó 2024/2030. Hi ha un acord veïnal, que s’ha de res­pec­tar, que limita el nom­bre d’usos en dues esca­les: acti­vi­tats que duren fins a les dotze de la nit i acti­vi­tats que van més enllà de les dotze de la nit. I d’altra banda el sec­tor, amb raó, demana acords esta­bles de tres anys. Un fes­ti­val de música no pot tre­ba­llar any a any. Qual­se­vol fes­ti­val impor­tant en aquests moments està pla­ni­fi­cant el 2025. Per això nosal­tres la con­cessió som par­ti­da­ris de fer-la per lici­tació pública. Con­fio que la mesura de govern resoldrà molts dels pro­ble­mes del Fòrum. I hi afe­geixo: això ha de tenir pro­gres­si­va­ment una dimensió metro­po­li­tana. La capa­ci­tat de Bar­ce­lona de donar res­posta a la demanda que tenim d’espai per a fes­ti­vals és impos­si­ble de cobrir. El pri­vi­legi de fer fes­ti­vals tan impor­tants dins una ciu­tat és un fet molt par­ti­cu­lar­ment bar­ce­loní. El Pri­ma­vera Sound de Madrid es feia a 40 quilòmetres de Madrid. Si aquí es fes a Mont­meló no hi hau­ria cap con­flicte amb la ciu­ta­da­nia.
Molino: a qui es reserva, a sales de música o a para­te­a­tral?
El Molino és una sala molt petita, de 150 per­so­nes, que no pot tenir una acti­vi­tat comer­cial sos­te­ni­ble. Jo el que vull és un Olym­pia de París a Bar­ce­lona. Per què de la música? Perquè, ens agradi o no, no és un espai tea­tral. El que va fer l’Elvira Vázquez s’ha vist que no va atra­par prou públic.
Recu­pe­ra­ria, si pogués, el pro­jecte de sucur­sal de l’Her­mi­tage?
Ni hi és ni se l’espera, ja s’ha aca­bat. El debat sobre l’Her­mi­tage és molt més com­plex. Fins al final, el pro­jecte va ser 100% el mateix que el que va fer Jorge Wagens­berg. El que jo em pre­gunto és per quina raó quan estava conduït per ell tenia bàsica­ment gent que hi estava a favor i quan ell mor es gira la truita. A mi una franquícia de l’Her­mi­tage no em genera cap tipus d’interès. Ara, una inversió pri­vada per fer un cen­tre cul­tu­ral en un espai públic, jo faria el que fes falta, nego­ci­ant els can­vis que fes­sin falta, perquè es pogués tirar enda­vant.
I la gran escul­tura de Plensa surant al mar, també ja és història?
L’alcalde i jo ens vam reu­nir amb ell fa un parell de set­ma­nes i aquest tema ni va sor­tir. Tenia un cost d’uns 17 o 18 mili­ons d’euros. El 2016 ja li vam dir a ell i al seu advo­cat que no tenia cap sen­tit, per molts motius, i a més encara arros­segàvem la crisi del 2008. Lla­vors vam dema­nar-li, jus­ta­ment, que cedís l’escul­tura de la Car­mela. I va fer-ho. Molts artis­tes com Plensa tenen el desig que la ciu­tat els faci la justícia que ells cre­uen merèixer. Però Plensa encara és rela­ti­va­ment jove.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia