Música

MÚSICA

Alba Careta i Henrio, entre l’udol i la tendresa

Després d’un pri­mer disc cui­nat entre Car­les Belda i San­jo­sex i un segon entre Paula Grande i Anna Fer­rer, arriba el ter­cer disc ins­pi­rat en el cançoner en línia Càntut: Udolç (Segell Micros­copi), en què la can­tant i trom­pe­tista Alba Careta (Avinyó, Bages, 1995) i el can­tant i pro­duc­tor Hen­rio, nom artístic de l’igua­ladí Enric Ver­da­guer, por­ten al seu ter­reny un seguit de cançons de bres­sol per­ta­nyents, en alguns casos, a l’esmen­tat cançoner i, en d’altres, a un pro­jecte de recerca fet per l’alum­nat de Cassà de la Selva en què es van reco­llir més d’un cen­te­nar de cançons de bres­sol de les dife­rents cul­tu­res pre­sents al muni­cipi. “Hem tin­gut la sen­sació de tre­ba­llar amb dia­mants als quals nosal­tres hem tin­gut l’honor de posar una mica de llum”, explica Careta, “impres­si­o­nada” en com­pro­var que, si a la gent del pro­jecte Càntut no se li hagués acu­dit gra­var, per exem­ple, la banyo­lina Fran­cis­queta Gibert i Tor­ras can­tant Sant Josep, feu-lo dor­mir, aquesta cançó, de la qual ara ella i Hen­rio han fet un vide­o­clip , “pot­ser hau­ria des­a­pa­re­gut per sem­pre”. “Recu­pe­rar unes cançons i con­tri­buir a esti­rar una mica el fil per man­te­nir-les vives, cer­ta­ment, fa il·lusió”, hi afe­geix Hen­rio, can­tant que només havia can­tat en català en la funció de voca­lista per a Clara Peya i a qui, sense conèixer-lo, Careta va anar a bus­car per gra­var junts aquest tre­ball. “Volia tro­bar algú que estigués en un mateix moment vital [tots dos són nas­cuts l’any 1995] i que, per tant, tingués l’ener­gia per fer tants con­certs com fos pos­si­ble, i alhora que el seu estil fos dife­rent del meu”, asse­nyala Careta, a qui es pre­senta sovint com una “trom­pe­tista i can­tant de jazz”. “Volia arri­bar a un lloc dife­rent i, això, amb algú amb les meves matei­xes inqui­e­tuds, m’hau­ria estat difícil.”

Quan, ja deci­dits a com­par­tir un disc junts, Careta i Hen­rio van fer una immersió en les cançons de tra­dició oral –més de 1.700– de Càntut i en el tre­ball fet per alum­nes a Cassà (del qual, entre d’altres, han tre­ba­llat amb dues cançons de bres­sol pro­ce­dents de Gàmbia que posen en relleu la “gran diver­si­tat de rea­li­tats cul­tu­rals que hi ha”), es van tro­bar que ni de bon tros totes les cançons tras­pu­a­ven la dolçor i la ten­dresa amb què solem asso­ciar les cançons de bres­sol. “N’hi ha dues, con­cre­ta­ment, que, mal­grat la seva melo­dia repe­ti­tiva i rela­xant, ens va sor­pren­dre que ho fos­sin”, explica l’artista bagenca. “El fill de la mare narra la història d’una mare que rebutja el seu fill, la qual cosa, en directe, quan la can­tes, pot arri­bar a ser fins i tot vio­lent. I La dida és la història d’una reina i un rei que tenen un fill i el dei­xen a una dida, la qual el posa al cos­tat del foc per fer-lo dor­mir i, en mol­tes ver­si­ons de la cançó, el nen acaba morint.” “Ens va sem­blar, doncs, que exis­tia una com­bi­nació entre la dolçor de posar un nadó a dor­mir i una part de des­es­pe­ració que no és tan bonica com la pin­ten”, hi afe­geix Hen­rio per expli­car l’ori­gen del con­cepte que ha aca­bat donant un nom al disc: Udolç.

El tre­ball, amb tor­na­des popu­lars com les de Son, son i El noi de la mare, i la inclusió de qua­tre poe­mes d’Enric Casas­ses, reci­tats per ell mateix i ambi­en­tats en el món dels som­nis i la nit, té la pro­ducció de Santi Careta, germà –divuit anys més gran– de l’Alba. “Ell, de fet, em bres­so­lava i em posava a dor­mir”, diu ella. “De petita ja fèiem música ple­gats, perquè era la manera que teníem de jugar atesa la diferència d’edat. Fer un disc així, doncs, amb en Santi, és una cosa extra­or­dinària.”

La pre­sen­tació d’Udolç, amb una posada en escena ide­ada per la com­pa­nyia Hotel Iocandi, ja s’ha pogut veure en llocs com ara Cassà i Man­resa, i, de moment, té dates con­fir­ma­des a Esterri d’Àneu (30 de desem­bre), Car­de­deu (12 de gener), Banyo­les (10 de febrer), Bar­ce­lona (12), Lleida (17 de març) i Ter­rassa (26 d’abril).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.