Cultura

El festival de cinema documental DocsBarcelona exhibirà 24 films en la seva 2a edició

Un total de vint-i-quatre pel·lícules s'exhibiran entre el 31 de gener i el 3 de febrer en el Festival Internacional de Documental DocsBarcelona 2008, que s'inaugurarà amb Darfur Now, del director Ted Braun, en el qual participa l'actor George Clooney.

El director de DocsBarcelona, Joan González, ha explicat que Darfur Now, superproducció sobre la tragèdia de Darfur que s'exhibeix per primera vegada a l'Estat espanyol, mostra com diferents personatges actuen davant la tragèdia que viu el poble de Darfur.

Per a la clausura del festival, la direcció del certamen ha elegit A Promise to the Dead: the Exile Journey of Ariel Dorfman, de Peter Raymont. Aquest documental és un homenatge a l'escriptor Ariel Dorfman, que va ser conseller cultural de Salvador Allende i un dels únics supervivents del cop d'Estat de Pinochet. La cinta de Raymont, que havia estat preseleccionada com a millor documental als Oscars, és un emotiu viatge de Dorfman cap al passat, en concret als dies del cop militar, i el seu reconeixement particular als seus companys morts.
DocsBarcelona ofereix tres seccions temàtiques: Panorama, programada pel documentalista danès Tue Steen Müller, exdirector de la xarxa europea de documentals; Le Dernier Repas, de la qual és responsable el cap de Documentals d'ART, Thierry Garrel; i Història, seleccionada per la directora de documentals de TV3, Montse Armengou.

Onze films de nou països es projectaran a Panorama, entre els quals Kalinovski Square, amb la qual Yuri Khashchavatski va guanyar sis premis l'any passat fent un seguiment de les eleccions de Bielorússia que van donar la victòria a Lukaixenko, o Stone Silence, de Krzysztof Kopczynski, que reconstrueix la història d'Amina, lapidada a l'Afganistan per suposat adulteri.

També es podran contemplar Avui el dia es repeteix diferent, de Xavier Baig i Óscar Moreno, sobre els últims mesos de vida d'un toxicòman; L'illa de la joventut, d'Ana Laura Calderón, sobre les persones de més edat de Cuba; o Ser Isla, de la coreana Ihm Eunhee, sobre una illa coreana on només viuen leprosos.

Per a Le dernier repas, Thierry Garrel ha seleccionat quatre cineastes, entre els quals destaquen Alain Cavalier, que presentarà el seu clàssic Portraits, retrats de dones parisenques; i Bob Connolly, amb el seu Black Harvest, sobre els conflictes d'una tribu de Nova Guinea.

La langue ne ment pas, de Stan Neumann, recull, per la seva banda, el testimoni valuós del diari secret que un jueu alemany escrivia durant el III Reich.

Armengou ha escollit quatre títols per a la secció d'Història, entre els quals Mares, d'Eduardo Félix Wagler, que retrata les Madres de la Plaza de Mayo; o Miss Universe, de Péter Forgács, un documental amb material fílmic personal sobre la vida de la primera i única Miss Univers austríaca, durant els anys 30.

La secció inclou també L'honor de les injúries, de Carlos García-Alix, un retrat sobre l'assassí i atracador anarquista Felipe Sandoval; i US vs. Al-Arian, que parla dels 6.000 detinguts als EUA acusats de terrorisme.

Com cada any, DocsBarcelona acollirà a Terrassa l'anomenat Pitching Fòrum, una trobada entre realitzadors, productors i programadors televisius per donar sortida a propostes documentals, en la qual 24 aspirants, de les 144 propostes rebudes, podran presentar els seus projectes en sessions mil·limetrades de set minuts d'exposició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.